Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

https://device.esterownik.pl/device/6838/

Witam zerknelibyscie na moj sterownik pale 1 rok i nie wiem czy wszystko jest ok... duze spaliny mam :(

Jedno to kiedy czyściłeś kociołek, u mnie po każdym czyszczeniu temperatura spalin spada o co najmniej 20C i czasami czyszczenia raz na tydzień to za mało. Po drugie jak masz podłogówkę to zapomnij o temperaturach dziennych/nocnych bo zanim ta temperatura ci się obniży to będzie kolejny dzień i oszczędności żadne, a wychłodzisz podłogówkę to piecyk pracuje z pełną mocą aby to nadgonić i z stąd wyższe temperatury spalin i mniej ekonomiczne spalanie. Widzę że też masz poustawiane podobnie jak u mnie z cyklicznym włączaniem pomp i albo chcesz stabilną temperaturę w pomieszczeniach i trochę wyższe temperatury spalin i skokowa praca pieca lub praca ciągła pomp i przy zmianach temperatury latasz i zmieniasz parametry lub masz niestabilną temperaturę w pomieszczeniach.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niby czyszcze myślę ze to wina zbyt dużego ciągu kominowego. . Może ten regulator ciągu by pomógł. Ok nie zasmiecam tu. Moje spalanie to ok 15 na dobe. Teraz tryb letni bo 12 na zewnątrz. .:)

Luknołem na twój ster i ustaw tak temp na kociołku by temperatura nie spadała poniżej 50 stopni. Szkoda kociołka,może rdzewieć :(

Ja mam dzisiaj (+10 za oknem) 43 na piecu. Nic mi się nie poci (chyba) ;)

Kolego, ja po krótkich testach wyliczyłem że nie mam za bardzo oszczędności - czy to dam 50*C CO , 55*CO, 60, 65, czy nawet 70*C. posiadając zawory 4D.

Więc po co ryzykować ?

Wracając do tematu. Obecnie zasyp 120kg starcza mi na tydzień więc spalanie około 17kg na dobę.

Kolego, ja po krótkich testach wyliczyłem że nie mam za bardzo oszczędności - czy to dam 50*C CO , 55*CO, 60, 65, czy nawet 70*C. posiadając zawory 4D.

Więc po co ryzykować ?

Wracając do tematu. Obecnie zasyp 120kg starcza mi na tydzień więc spalanie około 17kg na dobę.

Sęk w tym że nie mam 4D a na dodatek nie mam pompy CWu- to co w kociołku to w grzejnikach i to w kranie. Jak nastawiłbym na 55 to spaliłbym 2 razy tyle, a w domu miałbym 25st. Musze w końcu to kiedyś przerobić.

Póki co przestawiłem piec na następójące parametry:

czas podawania: 5s

czas przerwy: 40 sek

siła nadmuchu: 40%

w podtrzymaniu:

czas podawania: 20sek

czas przerwy: 30 min

czas przedmuchu: 5 sek

przerwa przedmuchu: 10 min

temp kotła: 68 st

zawór 4 drog 3/10

Temperaturę ustawiłem najpierw na 65 st potem podniosłem trochę tj. do 68 st.

kolego daniel5 jaką temperaturę kotła masz ustawioną?

Grzałem niecałe 2 dni bo temperatury dodatnie a drewna mam strasznie dużo

i mimo że palenie drewnem to powrót do przeszłości to szkoda by mi zgniło.

Cieszę się że trafiłem na osobę która ma identyczny piec mam przynajmniej jakieś odniesienie.

Chciałbym jeszcze zapytać czy paliłeś jeszcze czymś innym poza ekogroszkiem (np mieszanką miału, pelletem)?

Czy ma sens paleniem czymś innym poza EKGr?

Ja na razie za paliwa alternatywe paliwa się nie zabieram póki nie osiągnę zadowalających rezultatów na EKogroszku.

Pozdrawiam i dziękuję za rady

Te ustawienia mogą być, ale spróbuj jeszcze zmniejszyć siłę nadmuchu. Zmniejszy to spiekalność.

Aktualnie mam temperaturę na kotle ustawiona na 60*C, jak robi się zimniej to podnoszę do 62*C. W ubiegłym sezonie piec pracował nawet na niższych parametrach bo 56*C, ale teraz mam smolisty opał i przy tak niskiej temperaturze w dolnych partiach pieca pojawia się smoła.

Tak próbowałem jeszcze palić miałem i mieszanka miału z groszkiem. Piec jak najbardziej do spalania miału się nadaje ale miał sprzedawany w mojej okolicy ma słabe parametry i grzanie nim nie jest bardziej ekonomiczne niż tanim ekogroszkiem. Do tego miał zdecydowanie bardziej się spieka i jest z niego strasznie dużo popiołu (z 2 wiader miału było 1 wiadro popiołu). Mieszanka groszku z miałem jest może i nienajgorsza ale zysków ekonomicznych z jej spalanie nie widzę. Kiedyś próbowałem mieszanki groszku z trocinami ale strasznie szybko to ubywało z zasobnika a ponieważ trot tez musiał bym kupowac to chyba zbytnio tez by sie to nie opłaciło.

Jeśli opał bardzo się spieka to polecam domieszkę jakiegoś groszku o spiekalności RI=0. Ja dodaję 25% brunatnego ekogrzoszku kupionego w Leroy Merlin i spiekalność prawie całkowicie została wyeliminowana. Aktualnie jest on w promocji i worek 25 kg kosztuje 12,5 PLN. Co ciekawe przeważenie 4 losowo wybranych worków dowiodło, że węgla jest nawet trochę więcej niż 25 kg, bo ważyły one pomiędzy 25,4 a 25,8 kg.

Witam wszystkich groszkowców chciałem się poradzic znajomy przymierza sie do wykonania instalacji co chce zamontowac piec na ekogroszek mimo że ma gaz pare metrów od domu z tego co tu przeczytałem to wcale tak kolorowo to nie wygląda u siebie grzeje gazem 160m2 100procent podłogówki na ścianach 18cm styro podłoga 8cm dach 28 cm wełna okna zwykłe w domu 21 stopni za gaz za cały rok ogrzewanie i ciepła woda zapłaciłem 2400zł poszło 1000m3

Witam wszystkich groszkowców chciałem się poradzic znajomy przymierza sie do wykonania instalacji co chce zamontowac piec na ekogroszek mimo że ma gaz pare metrów od domu z tego co tu przeczytałem to wcale tak kolorowo to nie wygląda u siebie grzeje gazem 160m2 100procent podłogówki na ścianach 18cm styro podłoga 8cm dach 28 cm wełna okna zwykłe w domu 21 stopni za gaz za cały rok ogrzewanie i ciepła woda zapłaciłem 2400zł poszło 1000m3

Użytkowe to 160m2? mnie rok kosztuje około 1600zł...w domu mam 23-24 stopnie.Pale ekogroszkiem. Dom podobnie ocieplony lub troszkę lepiej jak twój .Tyle że w górach mieszkam:)

Nie jest różowo bo ekogroszek coraz droższy a jego jakość pozostawia wiele do życzenia. Romano78, czy Ty posiadasz kocioł kondensacyjny czy nie. Bo jeśli nie to po jego instalacji za gaz płci byś 2000 na sezon a za ekogroszek pewnie niewiele mniej.

Wcześniej było trochę dyskusji o pompach obiegowych to i ja dorzucę swoje 3 grosze. Mam zainstalowane 3 pompy Willo Yanos Pico i jestem z nich zadowolony. Pompa obiegowa zużywa 7-11 wat, w zalezności ile termostatów jest otwartych. Podłogowa przy 7 obwodach (ok 60 m2) pracuje z mocą 5-6W. Cyrkulacyjna mam ustawiona na duża wydajność aby skrócić czas nagrzewania wody i pobiera 10-11 W. Pompy pracują 3 sezon i nigdy nie było z nimi żadnych problemów. Mam podłączony licznik energii i piec Defro AKM-UNI wraz z pompami zużywa 1kWh prądy dziennie (+/- 10%).

Gość Arturo72

Znajomy zrobi głupotę nieziemską.

Niech znajomy sobie poczyta ile ton ekogroszku spalają inwestorzy w takich domach i zobaczy po ile go kupują.

Z tego co widzę to na taki dom idzie ok.2,5-3t ekogrocha czyli jakieś 2000-2700zł.

Oczywiście piszę o ekogrochu normalnym a nie jakimś badziewiu ruskim czy czeskim lub syfiarskim miale.

2400zł za gaz to jest jakieś 10000kWh energii za c.o+cwu czyli jak najbardziej prawidłowo w nowym domu.

Dziwie się,że inwestorzy pakujący ekogroszek do nowych domów nie uzywają kalkulatorów...

Z drugiej strony,ja mając gaz ziemny przy dzialce zdecydowałem się na ogrzewanie prądem ;)

Edytowane przez Arturo72

Niech znajomy sobie poczyta ile ton ekogroszku spalają inwestorzy w takich domach i zobaczy po ile go kupują.

Z tego co widzę to na taki dom idzie ok.2,5-3t ekogrocha czyli jakieś 2000-2700zł.

Oczywiście piszę o ekogrochu normalnym a nie jakimś badziewiu ruskim czy czeskim lub syfiarskim miale.

2400zł za gaz to jest jakieś 10000kWh energii za c.o+cwu czyli jak najbardziej prawidłowo w nowym domu.

Dziwie się,że inwestorzy pakujący ekogroszek do nowych domów nie uzywają kalkulatorów...

Spamerze, co Ty możesz wiedzieć o jakości groszków?

Z tego co widzę, najchętniej wypowiadasz się w tematach, o których totalnie nie masz zielonego pojęcia.

Co powiesz na twierdzenie, że węgiel sprowadzany z Roaji jest bardzo często lepszej jakości niż nasz, rodzimy? Twierdzą to fachowcy z branży. No, ale cóż oni mogą wiedzieć. Naczelny spamer FM wie lepiej.

Do pytającego. Dom ok 120m2 po podłodze, słabo ocieplony, zużycie dobowe obecnie to ok 11kg rosyjskiego grochu po 600 zł tona, razem z CWU. Jeśli interesuje Cię coś więcej, pisz na priv. Jestem zwykłym userem. Pozdrawiam

węgiel sprowadzany z Roaji jest bardzo często lepszej jakości niż nasz, rodzimy? Twierdzą to fachowcy z branży. No, ale cóż oni mogą wiedzieć. Naczelny spamer FM wie lepiej.

To prawda, renomę rosyjskiemu psuła wiadoma firma handlująca węglem ... "składy...", która oszukiwała sprowadzając jeden towar i robiąc z niego sporo sortów o różnych kalorycznościach, jak to określono w reportażu chciano robić z 1litra wody 2litry coli.... później udowodniono im domieszanie kamieni...

Osobiście trafiłem tez na gorszy jakościowo pochodzący z Rosji kupiony w Brico, czerwone napisy z Kinvesments, tego nikomu nie polecę.

Ogólnie jednak rosyjski uczciwie oferowany najczęściej można porównac do naszego retopala i najczęściej jest też od niego lepszy i kosztuje przyzwoite pieniążki.

Z drugiej strony,ja mając gaz ziemny przy dzialce zdecydowałem się na ogrzewanie prądem ;)

Chyba jednak najlepszą opcja będzie bufor z zamontowaną grzałą ok. 1000l i smieciuch z dużą komorą załadunkową zawsze można pod taki bufor coś podpiąc solar czy cos innego a jak sie nie będzie chciało palic to załączy się grzały w nocnej taryfie.Pozdrawiam

Cyrkulacyjna mam ustawiona na duża wydajność aby skrócić czas nagrzewania wody i pobiera 10-11 W. Mam podłączony licznik energii i piec Defro AKM-UNI wraz z pompami zużywa 1kWh prądy dziennie (+/- 10%).

Ta pompa ,którą nazwałeś cyrkulacyjna to ładuje zasobnik CWU ,czy utrzymuje temperaturę wody w instalacji CWU.

Ja do dziś, (z dzisiejszym zasypem który starczy jeszcze na tydzień) spaliłem 1,5 tony ekogroszku. Paląc od 23 X. średnia dobowa to coś koło 17kg .

A ktoś może polecić dobry ruski lub czeski węgiel z któregoś z naszych marketów (obi, castorama, Leroy itp) ? Chętnie bym potestował.

Edytowane przez julo23

Witam, i u mnie ekogroszek wystartował 2 dni temu https://device.esterownik.pl/device/6959/ OEP 10kW + bufor 400l podłogówka i kaloryfery chałupa na razie około 90m2 po podłodze + ogrzewanie nieocieplonej pralni 15m2 obok kotłowni. Wszystko spięte 12m rury preizolowanej. Za kociołkiem 4D bo nawet przy 45oC na kotle ciężko w chałupie wytrzymać.

Na razie na testach ekogroszek lokalny mieszanka wszystkiego i niczego w cenie 880 PLN/t, ale jak pisałem dziś odebrałem 200kg pelletu aby go sprawdzić. Ktoś jeszcze ma ochotę protestować zapraszam nieopodal Kępna worek czy 2 oddam za free ale tylko odbiór osobisty ( patrząc po ilości sterowników ecoal raczej nikt się nie znajdzie ). Cena to 1/3 dobrego węgla/t + flaszka więc gra warta świeczki.

Wygląda dokładnie tak:

pelet.jpg