MagdaiKamil 16.02.2015 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Kolejny zasyp. 125 kg starczylo na 10 dob co daje prosty wynik 12.5 kg na dobe. Spalilem 1500 kg.. 1125 kg to wg super wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morfi84 17.02.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 magdaikamil czym ty palisz jakim ekogroszkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 17.02.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Wesoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 27.02.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Kolejny zasyP starczyl na 9,5 doby czyli ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 27.02.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Ostatnio moje spalanie oscyluje w granicach 11-12kg doba..Średnia z 5 dni. W lecie będę troszkę modyfikował instalacje..może coś jeszcze się urwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.02.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 U mnie ostatni zasyp (ekogroszek czeski , chyba Komorany) starczył na 6 dni i wyszło ponad 16kg na dobę ! Masakra. Normalnie na jakimś czas fatalnej jakości spiekających się i sklejającym miale w zbliżonych warunkach temperaturowych załadunek starczał na kilka dni więcej i było około 11-12kg na dobę. Jedyną zaleta czecha był ładny popiół i brak jakiegokolwiek spiekania , ale mocno syfił kocioł i jest słabiutki Nie ma sensu bawić się w czecha , no chyba że byłby za 300-400zł max Teraz od kilku dni jest ponownie miał , i obecnie spalanie od kilku dni waha się pomiędzy 8 a 10kg na dobę. Na szczęście zostało mi już niedużo miału i niedługo przejdę na inny opał , mniej problematyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.03.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Wieczorem był nowy zasyp opału , czyli: Następny raporcik Tym razem 100kg miału starczyło na 9 dni czyli wyszło około 11 kg na dobę. Czyli wychodzi koszt około 6 zł za 1 dzień za CO + CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 03.03.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Ostatni zasyp mialu 100 kg starczyl na 12 dni co daje 8,3 kg na dobe w tym CWU. Dom kanadyjczyk 160 m2 z czego ogrzewane narazie 110m2. Przy dzisiejszym zasypie przerobilem troche instalacje, dodajac zawor 3drozny (mialem niepotrzebne straty energi) i od rana zauwazylem ze piec dluzej stoi w podtrzymaniu co za tym idzie pobiera mniej paliwa, wiec napisze za kilka dni czy spalanie jeszcze spadlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 10.03.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Kolejny zasyp. 125kg starczyło na 11 dób to daje spalanie ciut ponad 11kg/doba. Wesoła 139m2. Po wypaleniu tego zasypu raczej ma bank wylaczam podlogowke i zostana tylko grzejniki w sypialniachj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 11.03.2015 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Tak ciepło się zrobiło to chyba u wszystkich spadło. Ja od 5 dni mieszczę się w granicach 10 ~11 kg a i w domu jak się nagrzeje od słońca temp utrzymuje się w granicach 22.7 C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 11.03.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Tak ciepło się zrobiło to chyba u wszystkich spadło. Ja od 5 dni mieszczę się w granicach 10 ~11 kg a i w domu jak się nagrzeje od słońca temp utrzymuje się w granicach 22.7 C . Mam podobnie, i ostanio jeszcze mocniej skeciłem podłogówkę. Nie palę z czujnikiem pokojowym bo mi wyłącza pompy i piec mi przygasa w podtrzymaniu, musiałbym modyfikować ustawienia, a tak zjechałem z tem do 42 na kotle, na grzejniki 35-37 po odebraniu z wymiennika płytowego idzie, podłogówka poniżej 26stC. W weeknd przeliczę ile worków poszło od ostataniego liczenia czyli od 16 lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.03.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 U mnie mam na piecu 50 stopni ...Na grzejnikach są termostaty i jak jest za ciepło to po prostu grzejniki sie wyłączają. Podłogówka jest sterowana czujnikiem pogodowym i jak jest za ciepło na zewnątrz to sterownik wyłącza pompę a jak temperatura zacznie spadać to ponownie ją uruchomi. Dzięki temu ani mi nie przegrzewa domu ani nie wyziębia ... U mnie sezon kończę w kwietniu , raczej pod koniec kwietnia ... Wczoraj rano miałem -1 stopień , dziś też temp bliska zeru , i dość zimno ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 12.03.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Witajcie, ogrzewam nowy dom (kanadyjczyk dobrze ocieplony) o powierzchni po podłogach 105m, bez podłogówki + 140litrów CWU. Mam piecyk Galmet KWP 12 ze sterownikiem Elster pid dynamic. W dwa miesiące spaliłem tonę groszku z kopalni Kazimierz-Juliusz i sam nie wiem co o tym myśleć... czy to nie troszkę za dużo?? Czy to jest norma? Czy ma sens lekkie przymknięcie przepustnicy na kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 12.03.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 W domu staram się utrzymywać 22-23 stopnie C, na kaloryferach termostaty Schlosser'aTemperatura CWU ustawiona na 48 stopni, cyrkulacja załączona od 5 rano do 23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.03.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Witajcie, ogrzewam nowy dom (kanadyjczyk dobrze ocieplony) o powierzchni po podłogach 105m, bez podłogówki + 140litrów CWU. Mam piecyk Galmet KWP 12 ze sterownikiem Elster pid dynamic. W dwa miesiące spaliłem tonę groszku z kopalni Kazimierz-Juliusz i sam nie wiem co o tym myśleć... czy to nie troszkę za dużo?? Czy to jest norma? Czy ma sens lekkie przymknięcie przepustnicy na kominie? bardzo dużo. pewnie kocioł jest za duży w stosunku do wymagań Twojego domu, dlatego pracuje z kiepską sprawnością. albo nie znasz się na jego obsłudze. albo źle dobrałeś paliwo. albo wszystko naraz. palenie węglem w takim domu nie przynosi wiele oszczędności, jak widać. dlaczego wybrałeś ogrzewanie węglem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 12.03.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 bardzo dużo. pewnie kocioł jest za duży w stosunku do wymagań Twojego domu, dlatego pracuje z kiepską sprawnością. Mam piecyk Galmet KWP 12 ze sterownikiem Elster pid dynamic. Czyli ma 12 KW mniejszych zdaje się że nikt nie robi . @mel8n napisz czy dom świeżo zamieszkały - bo jeśli tak to takie duże zużycie na początku może być. Jeśli nie- pokombinuj z ustawieniami sterownika , spróbuj też zmienić ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 12.03.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 obsługę pieca powoli coraz lepiej poznaję, wybrałem węgiel z powodu braku alternatywy w postaci gazu, lecz uważam że 12kW na 105m to nie jest jakieś ogromne przewymiarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 12.03.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Czyli ma 12 KW mniejszych zdaje się że nikt nie robi . @mel8n napisz czy dom świeżo zamieszkały - bo jeśli tak to takie duże zużycie na początku może być. Jeśli nie- pokombinuj z ustawieniami sterownika , spróbuj też zmienić ekogroszek. Tak świeżo, mieszkamy dwa miesiące ale ze względu na suchą, szkieletową konstrukcję ścian nie uważam żeby to miało duży wpływ na spalanie. Ekogroszek też zmieniałem, ale było tylko większe spalanie. Może ktoś ma taki piec?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 12.03.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Tak świeżo, mieszkamy dwa miesiące ale ze względu na suchą, szkieletową konstrukcję ścian nie uważam żeby to miało duży wpływ na spalanie. Ekogroszek też zmieniałem, ale było tylko większe spalanie. Może ktoś ma taki piec?? ja mam taki sam piec spalanie 14kg / 24h dom lata 80' 160m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 12.03.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 zapomniałem dodać że palę zwykłym jaretem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts