Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie na tańszym ekogroszku wychodzi spalanie ok. 18kg/dobę, dlatego kupuję najdroższy w okolicy. Uważam że spalam trochę za dużo. Jakie masz ustawienia? masz zawór 4d?

Ja kaloryczność mam ustawioną na maxa czyli 30kC, korekcja powietrza +8%, węgiel przepalono do końca bez spieków, bardzo mało popiołu.

u mnie na tańszym ekogroszku wychodzi spalanie ok. 18kg/dobę, dlatego kupuję najdroższy w okolicy. Uważam że spalam trochę za dużo. Jakie masz ustawienia? masz zawór 4d?

Ja kaloryczność mam ustawioną na maxa czyli 30kC, korekcja powietrza +8%, węgiel przepalono do końca bez spieków, bardzo mało popiołu.

przejdz na wątek o galmetach bo moderator będzie miał za duzo roboty , hehe

W nowym domku powinieneś mieć połowę z 98kWh/m2*rok jak nie mniej ...

Zaproś kamerkę termowizyjną do domu - zobaczysz gdzie można dołożyć izolacji , ewentualnie gdzie poprawić.

Na cieplowlasciwie , możesz sobie zrobić symulację z dokładaniem izolacji/wentylacji z odzyskiem , to jest mniej więcej - dokładnie wyjdzie z OZC (np purmo OZC - możesz spróbować sam lub komuś zlecić - kol Asolt dobrze liczy)

obsługę pieca powoli coraz lepiej poznaję, wybrałem węgiel z powodu braku alternatywy w postaci gazu, lecz uważam że 12kW na 105m to nie jest jakieś ogromne przewymiarowanie.

dziwne, bo działa dobrze przy sporo większym i starszym domu:

ja mam taki sam piec spalanie 14kg / 24h dom lata 80' 160m2

według mnie jest sporo przewymiarowany. masz wg obliczeń obciążenie cieplne 6,8 kW (czyli przy mrozie -20*C przez całą dobę), dodaj do tego CWU, niech będzie 2 kW, czyli w największe mrozy potrzebujesz 9 kW mocy. przez 3/4 sezonu kocioł nie zbliży się do tych obliczonych 6,8 kW (nawet wliczając CWU). brak gazu nie jest wytłumaczeniem :)

ale nieważne, wygląda na to że wybudowałeś całkiem ciepły dom i teraz będziesz przepłacał za ogrzewanie i szukał porad na forum :(

Wieczorem był nowy zasyp opału , czyli:

Następny raporcik ;)

Tym razem 100kg miału starczyło na 10 dni czyli wyszło około 10 kg na dobę.

Czyli wychodzi koszt około 5,7 zł za 1 dzień za CO + CWU.

PS. Dziś załadowałem ostatnie 2 worki miału i rozpocznę niedługo już palić ekogroszkiem ze starych zapasów ...

Dane wg czego wagi czy licznika SPP jaki masz ustawiony przesyp ile gram na 1s ;):)

Przesyp powinien być ustawienie dośc precyzyjnie , bo ważyłem ile opału jest podawane w ciągu 1s podajnika :)

Ale nie biorę wyników z SPP ...

Po prostu wiem ile średnio mają worki , wrzucam po 3 worki i jak widzę widzę na sterowniku że czas już na załadunek to ładuje opał i dzielę przez ilośc dni .

Zapewne jest jakiś stopień niedokładności , ale to nie apteka :)

Zużycie ekogroszku w moim kotle, Defro Eko Komfort II 25KW, dom 220m2(z garażem), ocieplony styropianem 15cm, dach wełna 25cm, w 3 pokojach na piętrze nie było grzane bo jeszcze nie wykończone, temperatura w domu 22'C, bojler 140L, grzane w okresie tak jak na liście.

http://www.konarscy.info/public/opal.png

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/nfo →a może ciepło mi ucieka kratkami wentylacyjnymi??
a wracając tu .. oczywistą omyłką tego programu jest niedoszacowanie wentylacji, wolne żarty sobie robią ..

Jeśli dom traci na przenikanie (okna, ściany, drzwi, dach) (ogólnie przegrody) traci te 45 W/K (tyle co Kolegi wyżej, tyle że w standardzie pasywnym)

to zostawienie wentylacji na kominach spowoduje stratę ile ? 120-150 W/K .. jaki to jest procent ?

strat ? tego co przez ściany traktowane jako baza odniesienia ? (100%) jakieś 260% dla 120 W/K

żeby przywrócić normalne proporcje, potrzeba by było mieć W/M w tedy przy tym budynku mamy około 15-20 W/K co daje

30-40% tego co na przenikanie.

Oczywiście bazowanie na stronie ciepłow łaściwe jest i tak totalnie, hiper lepsze niż dobieranie kotła

z katalogu .. jak to miało miejsce u Kolegi .. bo Defro raczy mieć głupią uloteczkę .. gdzie jak byk pisze 100W/m2 obciążenia.

Tego typu kocioł nawet w porywach tej zimy, przy tym domku zbliżył się do 40% swojej mocy nominalnej ? i to parę dni.

O słodki Jezu jaki gnyp na taki dom ..:bash: 25 kW :bash: teście mają koło 250 m2 i 17 kW jest za duży ..

na zasyp,(śmieciuch) gorzej izolowany, bo tylko np 4cm na stropie EPS'a

140L boiler .. zależy jaki, bo to też jest zakała większości domów w Polsce :bash:

Szczególnie ten z wężownicą! podają dziady regimenckie, że moc kawałka rurki wynosi 12 kW :bash:

Przy czym jest to ~3/3,5 kW możesz zagotować wodę w rurach i tak nie przyśpieszysz ogrzewania

wody do mycia :bash:

Wyliczając bardzo bardzo pobieżnie, po zużyciu eko .. 750 kg /56 dni =13,4 kg dziennie średnio

co daje 13,4 * 6,94 kWh (z kg) =93 kWh na dobę .. na godzinę 3,87 kWh / kW czyli fru fru

1/6 obciążenia.

A nie piszę żeby Kolegę tu od czci i wiary odsądzać, bo Kolega nie musi się zupełnie na tym znać, totalnie nic. To wina instalatorów, którym brakuje podstaw.

Zapewne jest jakiś stopień niedokładności , ale to nie apteka :)

Wynik masz bardzo dobry w spalaniu ,ale to tez zasługa całej instalacji ,izolacji domu ,kotła ,sterownika no i palacza;) Jak w SPP sie dobrze dobierze wartosci to wynik wychodzi tez dobrze a jak jeszcze sobie policzysz worki to masz dodatkowe porównanie i wiarygodny stan zuzycia opału :)