adkwapniewski 12.03.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 @mel8n wypełnij to http://cieplowlasciwie.pl/start i podaj wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 12.03.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 u mnie na tańszym ekogroszku wychodzi spalanie ok. 18kg/dobę, dlatego kupuję najdroższy w okolicy. Uważam że spalam trochę za dużo. Jakie masz ustawienia? masz zawór 4d?Ja kaloryczność mam ustawioną na maxa czyli 30kC, korekcja powietrza +8%, węgiel przepalono do końca bez spieków, bardzo mało popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 12.03.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 u mnie na tańszym ekogroszku wychodzi spalanie ok. 18kg/dobę, dlatego kupuję najdroższy w okolicy. Uważam że spalam trochę za dużo. Jakie masz ustawienia? masz zawór 4d? Ja kaloryczność mam ustawioną na maxa czyli 30kC, korekcja powietrza +8%, węgiel przepalono do końca bez spieków, bardzo mało popiołu. przejdz na wątek o galmetach bo moderator będzie miał za duzo roboty , hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 12.03.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/nfo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 12.03.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 dla D możesz mieć takie spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 12.03.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) Masz wodę na oknach ? Zaproś kogoś z kamerką termowizyjną (tylko kogoś kto potrafi ją poprawnie obsłużyć ...) Edytowane 12 Marca 2015 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 12.03.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 10cm wełny na górze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 12.03.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 faktycznie pomyliłem się pod dachem jest 20cm wełny plus 10cm nad stropem piętra. wody na oknach nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 12.03.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 W nowym domku powinieneś mieć połowę z 98kWh/m2*rok jak nie mniej ... Zaproś kamerkę termowizyjną do domu - zobaczysz gdzie można dołożyć izolacji , ewentualnie gdzie poprawić. Na cieplowlasciwie , możesz sobie zrobić symulację z dokładaniem izolacji/wentylacji z odzyskiem , to jest mniej więcej - dokładnie wyjdzie z OZC (np purmo OZC - możesz spróbować sam lub komuś zlecić - kol Asolt dobrze liczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 12.03.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 podję link do wątku gdzie zacząłem pisać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199377-KOT%C5%81Y-GALMET-watek-zbiorczy-opinie-u%C5%BCytkowanie-monta%C5%BC-regulacja/page31bo nie wolno chyba w dwóch wątkach psać tego samego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 12.03.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 a może ciepło mi ucieka kratkami wentylacyjnymi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.03.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Czyli ma 12 KW mniejszych zdaje się że nikt nie robi . Robi - mam w ofercie 7 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.03.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 obsługę pieca powoli coraz lepiej poznaję, wybrałem węgiel z powodu braku alternatywy w postaci gazu, lecz uważam że 12kW na 105m to nie jest jakieś ogromne przewymiarowanie. dziwne, bo działa dobrze przy sporo większym i starszym domu: ja mam taki sam piec spalanie 14kg / 24h dom lata 80' 160m2 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/nfo według mnie jest sporo przewymiarowany. masz wg obliczeń obciążenie cieplne 6,8 kW (czyli przy mrozie -20*C przez całą dobę), dodaj do tego CWU, niech będzie 2 kW, czyli w największe mrozy potrzebujesz 9 kW mocy. przez 3/4 sezonu kocioł nie zbliży się do tych obliczonych 6,8 kW (nawet wliczając CWU). brak gazu nie jest wytłumaczeniem ale nieważne, wygląda na to że wybudowałeś całkiem ciepły dom i teraz będziesz przepłacał za ogrzewanie i szukał porad na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.03.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Wieczorem był nowy zasyp opału , czyli: Następny raporcik Tym razem 100kg miału starczyło na 10 dni czyli wyszło około 10 kg na dobę. Czyli wychodzi koszt około 5,7 zł za 1 dzień za CO + CWU. PS. Dziś załadowałem ostatnie 2 worki miału i rozpocznę niedługo już palić ekogroszkiem ze starych zapasów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 12.03.2015 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 wyszło około 10 kg na dobę. Dane wg czego wagi czy licznika SPP jaki masz ustawiony przesyp ile gram na 1s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.03.2015 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Dane wg czego wagi czy licznika SPP jaki masz ustawiony przesyp ile gram na 1s Przesyp powinien być ustawienie dośc precyzyjnie , bo ważyłem ile opału jest podawane w ciągu 1s podajnika Ale nie biorę wyników z SPP ... Po prostu wiem ile średnio mają worki , wrzucam po 3 worki i jak widzę widzę na sterowniku że czas już na załadunek to ładuje opał i dzielę przez ilośc dni . Zapewne jest jakiś stopień niedokładności , ale to nie apteka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.03.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/nfo →a może ciepło mi ucieka kratkami wentylacyjnymi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 13.03.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Zużycie ekogroszku w moim kotle, Defro Eko Komfort II 25KW, dom 220m2(z garażem), ocieplony styropianem 15cm, dach wełna 25cm, w 3 pokojach na piętrze nie było grzane bo jeszcze nie wykończone, temperatura w domu 22'C, bojler 140L, grzane w okresie tak jak na liście. http://www.konarscy.info/public/opal.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.03.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/nfo →a może ciepło mi ucieka kratkami wentylacyjnymi?? a wracając tu .. oczywistą omyłką tego programu jest niedoszacowanie wentylacji, wolne żarty sobie robią .. Jeśli dom traci na przenikanie (okna, ściany, drzwi, dach) (ogólnie przegrody) traci te 45 W/K (tyle co Kolegi wyżej, tyle że w standardzie pasywnym) to zostawienie wentylacji na kominach spowoduje stratę ile ? 120-150 W/K .. jaki to jest procent ? strat ? tego co przez ściany traktowane jako baza odniesienia ? (100%) jakieś 260% dla 120 W/K żeby przywrócić normalne proporcje, potrzeba by było mieć W/M w tedy przy tym budynku mamy około 15-20 W/K co daje 30-40% tego co na przenikanie. Oczywiście bazowanie na stronie ciepłow łaściwe jest i tak totalnie, hiper lepsze niż dobieranie kotła z katalogu .. jak to miało miejsce u Kolegi .. bo Defro raczy mieć głupią uloteczkę .. gdzie jak byk pisze 100W/m2 obciążenia. Tego typu kocioł nawet w porywach tej zimy, przy tym domku zbliżył się do 40% swojej mocy nominalnej ? i to parę dni. O słodki Jezu jaki gnyp na taki dom .. 25 kW teście mają koło 250 m2 i 17 kW jest za duży .. na zasyp,(śmieciuch) gorzej izolowany, bo tylko np 4cm na stropie EPS'a 140L boiler .. zależy jaki, bo to też jest zakała większości domów w Polsce Szczególnie ten z wężownicą! podają dziady regimenckie, że moc kawałka rurki wynosi 12 kW Przy czym jest to ~3/3,5 kW możesz zagotować wodę w rurach i tak nie przyśpieszysz ogrzewania wody do mycia Wyliczając bardzo bardzo pobieżnie, po zużyciu eko .. 750 kg /56 dni =13,4 kg dziennie średnio co daje 13,4 * 6,94 kWh (z kg) =93 kWh na dobę .. na godzinę 3,87 kWh / kW czyli fru fru 1/6 obciążenia. A nie piszę żeby Kolegę tu od czci i wiary odsądzać, bo Kolega nie musi się zupełnie na tym znać, totalnie nic. To wina instalatorów, którym brakuje podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 13.03.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Zapewne jest jakiś stopień niedokładności , ale to nie apteka Wynik masz bardzo dobry w spalaniu ,ale to tez zasługa całej instalacji ,izolacji domu ,kotła ,sterownika no i palacza;) Jak w SPP sie dobrze dobierze wartosci to wynik wychodzi tez dobrze a jak jeszcze sobie policzysz worki to masz dodatkowe porównanie i wiarygodny stan zuzycia opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts