Jarecki79 09.09.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 U siebie też wczoraj na noc pierwszy raz puściłem nieco ciepełka w kalafiory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.09.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Jak na razie samo CWU - zużycie węgla od 3kg do 3,6 kg . U mnie to tyle pokazuje razem o ogrzewaniem poddasza + dolnej łazienki Samo CWU to od około 1,3 kg do około 1,8kg .. Ale wyniki mogą być z lekkim błędem , bo mam wpisaną wagę standardową opału w SPP i może trochę oszukiwać , ale sądze że błąd nie większy niż 10% jak już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 09.09.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 U mnie to tyle pokazuje razem o ogrzewaniem poddasza + dolnej łazienki Samo CWU to od około 1,3 kg do około 1,8kg .. Ale wyniki mogą być z lekkim błędem , bo mam wpisaną wagę standardową opału w SPP i może trochę oszukiwać , ale sądze że błąd nie większy niż 10% jak już Też nie zmieniałem wagi w SPP. Ale mój piec to 25kW , dodatkowo wpięty kominek i tak od dłuższego czasu podejrzewam że szczątkowo ale dogrzewam też kominek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.09.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 U mnie to tyle pokazuje razem o ogrzewaniem poddasza + dolnej łazienki Samo CWU to od około 1,3 kg do około 1,8kg .. Ale wyniki mogą być z lekkim błędem , bo mam wpisaną wagę standardową opału w SPP i może trochę oszukiwać , ale sądze że błąd nie większy niż 10% jak już Sam wpisałem u siebie 5 g na sekundę, ale to chyba za dużo(palę rosyjskim miałem gdzie jest dużo kawałków 2-4 cm. Ktoś się orientuje ile powinno być bo piec chodzi non stop od listopada 2014 i nie chcę go wyłączać żeby sprawdzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.09.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Sam wpisałem u siebie 5 g na sekundę, ale to chyba za dużo(palę rosyjskim miałem gdzie jest dużo kawałków 2-4 cm. Ktoś się orientuje ile powinno być bo piec chodzi non stop od listopada 2014 i nie chcę go wyłączać żeby sprawdzać? Za kilka dni wsypię ruski opał (Energo 26MJ) i wtedy chce zważyć i wtedy mogę podać ile było , tyle że w moim przypadku i tak później najpierw chce spalić opał ze starych zapasów , więc znów będzie przekłamanie , tak długo aż się pozbędę starego opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.09.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Za kilka dni wsypię ruski opał (Energo 26MJ) i wtedy chce zważyć i wtedy mogę podać ile było , tyle że w moim przypadku i tak później najpierw chce spalić opał ze starych zapasów , więc znów będzie przekłamanie , tak długo aż się pozbędę starego opału Ok, ale Ty będziesz sprawdzał ekogroszek, a ja mam miał. Eko jest cięższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 10.09.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Za kilka dni wsypię ruski opał (Energo 26MJ) i wtedy chce zważyć i wtedy mogę podać ile było , tyle że w moim przypadku i tak później najpierw chce spalić opał ze starych zapasów , więc znów będzie przekłamanie , tak długo aż się pozbędę starego opału Kaszpir. Kupilem ten sam eko co Ty. U mnie poszly ju dwa zasypy na cwu. Zobaczymy jak bedzie po starcie ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.09.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Sam wpisałem u siebie 5 g na sekundę, ale to chyba za dużo(palę rosyjskim miałem gdzie jest dużo kawałków 2-4 cm. Ktoś się orientuje ile powinno być bo piec chodzi non stop od listopada 2014 i nie chcę go wyłączać żeby sprawdzać? Nie paliłem ruskim miałem Mam groszko-miał i do niego wpisane 4,2g/sek typowy ekogroszek podobnie 4,2 pod 4,3grama W zależności od miału, gęstości wpisuje się od min. jakiś 3,8g pod 4,7grama Ważysz np. 2worki, wsypujesz, sprawdzasz ile spalił i porównujesz z licznikiem wprowadzając daną korekcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 10.09.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Nie paliłem ruskim miałem Mam groszko-miał i do niego wpisane 4,2g/sek typowy ekogroszek podobnie 4,2 pod 4,3grama W zależności od miału, gęstości wpisuje się od min. jakiś 3,8g pod 4,7grama Ważysz np. 2worki, wsypujesz, sprawdzasz ile spalił i porównujesz z licznikiem wprowadzając daną korekcję Dziękuję za informację, w weekend sprawdzę bo te 5gram to na pewno za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.09.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 (edytowane) Mogę podać całoroczne zużycie opału , czyli z całych 12 miesięcy (CO+CWU) Sezon grzewczy - końcówka września do końca kwietnia - razem 2,25 tony opału , w tym 2 tony miału po 570zł , reszta to ekogroszek podobno Chwałowice kupiony w 2013r po 800zł za tonę. Od końca kwietnia do teraz ogrzewam wodę kotłem. Idzie mi od około 1,3 kg na dobę do około 1,8kg , teraz idzie trochę więcej bo grzejniki od poniedziałku pootwierane ... Poza sezonem grzanie ciepłej wody to 2 załadunki opału , czyli jeden załadunek około 120kg starczał mi na około 2 miesiące. Może być jakaś niedokładność , ale jak już to minimalna. Czyli całoroczny koszt ogrzewania mojego domu (165m2) (CO+CWU) kosztował 1540zł. Czyli za cały rok grzania poszło u mnie około 2,5 tony opału , w tym 2 tony taniego (kiepskiego) miału po 570zł. Jestem zadowolony. Mój dom nie jest jakiś niesamowicie super energooszczędny. Nie mam drogich okien , nie mam płyty fundamentowej , nie mam materiałów ociepleniowych z najwyższej półki .. Dodatkowo dom jest umiejscowiony w pradolinie Wisły , niedaleko mam Wisłę i 2 jeziora i w zimę jest u mnie o kilka stopni (3-4) zimniej niż Toruniu. Czasami patrząc na termometr mam temperatury jak w Suwałkach Edytowane 10 Września 2015 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 15.09.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Pytanie z innej beczki. Czy normalna grundfos pompe mozna przerobic na elektroniczna energooszczedna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.09.2015 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Pytanie z innej beczki. Czy normalna grundfos pompe mozna przerobic na elektroniczna energooszczedna? A jest sens. NIe lepiej kupić energooszczędną? A starą sprzedać albo mieć na zapasie. Normalna to znaczy jaka (model)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 16.09.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 A jest sens. NIe lepiej kupić energooszczędną? A starą sprzedać albo mieć na zapasie. Normalna to znaczy jaka (model)? To tylko pytanie czysto techniczne. Czy jest to mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 16.09.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 To tylko pytanie czysto techniczne. Czy jest to mozliweczysta ciekawosc czy jest to możliwe technicznie gdybym mial wirnik i sterownik od energooszczednej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 21.09.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 A jest sens. NIe lepiej kupić energooszczędną? A starą sprzedać albo mieć na zapasie. Normalna to znaczy jaka (model)? Ja mam 3 pompy VILO, i też się zastanawiałem ile by mnie kosztowało zainwestowanie w elektroniczne i kiedy mi się to zwróci, na maxa moje wezmą nawet 105W, Ja u siebie jeszcze nie odpaliłem pieca, od kwietnia CWU grzały mi solary i nie miałem potrzeby. Mam jeszcze trochę smieciowego drewna wieć napewno do konca września i trochę pażdziernika obskoczę zanim zacznię się regularne dogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 14.10.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Dzis odpalilem juz cale ogrzewanie. Poprzedni zasyp tj 125 kg starczyl na 16 dni tj 7,8kg/doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.10.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Pytanie z innej beczki. Czy normalna grundfos pompe mozna przerobic na elektroniczna energooszczedna? Przypomnij jaki masz sterownik Spalanie miałeś fajne jak nie grzałeś całości a dużo m2 ogrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 15.10.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Mam Skorpiona i skamp 17kW. Do ogrzania 139m2 pale ruskim Energeo.latem spalanie miedzy 2,5 do 3 kg/dobana te chwile w domu 21 stopni. Dla mnie optymalna temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.10.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Jak zdecydujesz się na pompy energooszczędne musisz o jednej rzeczy pamiętać. Skorpion, którego posiadasz ma domyślnie nastawę na płynna praca pompy c.o.To jest dla klasycznej pompy, przy wyższej nastawie CWU od CO obroty klasycznej pompy są zwalniane przez sterownik Skorpion Jak kupisz pompę energooszczędną taka praca jest niedopuszczalna, musisz koniecznie pamiętać, aby w menu pomp wybrać skokowa praca pompy C.O.To bardzo ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 15.10.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Jak zdecydujesz się na pompy energooszczędne musisz o jednej rzeczy pamiętać. Skorpion, którego posiadasz ma domyślnie nastawę na płynna praca pompy c.o. To jest dla klasycznej pompy, przy wyższej nastawie CWU od CO obroty klasycznej pompy są zwalniane przez sterownik Skorpion Jak kupisz pompę energooszczędną taka praca jest niedopuszczalna, musisz koniecznie pamiętać, aby w menu pomp wybrać skokowa praca pompy C.O. To bardzo ważne. Pompy już kupiłem ale one są po stronie zamkniętej układu. Pod skorpionem podpięte są standardowe stare nie eneergooszczędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts