Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Timon w upalne lato masz na strychu chłodek?

Nie napisałem że wełna nic nie daje,ale ...

Czp co się odwlecze to nie uciecze ;)

napisałeś że to kiepski izolator

nie u mnie w upalny dzien dzięki wełnie na poddaszu jest w salonie 23st a nie jak było bez wełny 28 a że na strych wchodzę średnio raz na 2 miesiące to mi tam upał w lato i mróz w zimie nie przeszkadzają. Gdybym miał użytkowe to bym dał wełnę w skosy a że nie jest to po jaką ... mam grzać dodatkowe 150-200m3

wróćmy może do węgla bo tam nam lepiej wychodzi a tu się nie dogadamy chyba

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

c

Dom o powierzchni podłóg 185 m2 [użytkowej około 150 m2], temperatura 21-22 st [poza garażem 24 m2, gdzie jest 18, sypialnią 17 m2 gdzie jest 19,5 i 2 pokojami w sumie 32 m2 gdzie jest 18

18 stopni w pokoju? Masakra.

U mnie jest 23-24 w całym domu, a i tak marudzą mi że zimno.

Dzisiaj po 14,00 w moim rejonie aura rzuciła mokrym śniegiem. Temperatura szybko spadła na zewnątrz z 7,5 do 1,9 st C ale jak szybko napadało tak i stopniało. To chyba oznaka nieuchronnej zimy - kocioł dzisiaj przeczyściłem i zatankowałem a zużycie na podobnym poziomie jak ostatnio czyli po 18,66 kg na dobę. :)

18 stopni w pokoju? Masakra.

U mnie jest 23-24 w całym domu, a i tak marudzą mi że zimno.

To nieużywany pokój, który na razie jest składowiskiem "gratów" ;)

23-24 to dla mnie masakra - co prawda w saunie wytrzymuję nawet podmuchy 120 st przy "naparzaniu", ale to co innego i strój też inny ;)

To nieużywany pokój, który na razie jest składowiskiem "gratów" ;)

23-24 to dla mnie masakra - co prawda w saunie wytrzymuję nawet podmuchy 120 st przy "naparzaniu", ale to co innego i strój też inny ;)

Bo ja na bloku wychowany, a tam 26-27 to był standard. To dopiero była sauna.teraz musimy się nauczyć do 22.

Patrząc na średnie dobowe spalanie z ostatnich całych sezonów grzewczych to:

- w sezonie 2009/2010 - miałem średnie dobowe spalanie 28,98 kg,

- w sezonie 2010/2011 - miałem średnie dobowe spalanie 21,13 kg,

- aktualnie licząc do 15.12.11 r to spalanie dobowe wynosi 15,69 kg,

To tak sobie pomyślałem, że jak zima nie będzie zbyt sroga a średnie dobowe spalanie nie przekroczy mi 18 kg na dobę to teoretycznie mam szansę zmieścić się w 3 tonach ekogroszku w tym sezonie grzewczym - no i to by było to optimum, które by mnie satysfakcjonowało i tak by mogło już pozostać :)

Ja także z bloku, tyle, że najpierw przez praktycznie całe sezony grzewcze miałem uchylone okno, a potem pewnego lata zamontowałem sobie zawór na grzejniku.

A i ja blokers jestem bo dopiero 3 zima na swoim a wcześniej od urodzenia w wielkiej płycie.

w ostatnim mieszkaniu nie mogłem zakręcić kaloryferów i jak grzali konkretnie to miałem 28st najwięcej w pokojach i 30 w łazience:bash:

ale szybko udało mi się małżonkę przekonać że 22 będzie dobrą temperaturą i nie trzeba więcej i tak już zostało choć dla mnie jeszcze ciut za ciepło ale przy 2 szkrabów nie będę przesadzał

U mnie obecnie spalanie (piec stąporków 22kw) to 125kg (5 worków) na 12 dni, bez ściemy! Dom 120m2, na dole podłogówka (ust. na 2,5 w skali do 5), na poddaszu podłogówka + 4 grzejniki ust. na 3 w skali do 5. Na dole spokojnie daje sobie radę podłogówka (nie załączam kaloryferów w salonie). Temp. ok. 23 stopnie. Czyli spalanie wychodzi coś ok. 10kg/dobę. No fakt jest taki, że mamy dość wysoką temp. jak na tą porę. Przy temp. ok. -20 stopni spalanie miałem w tamtym roku ok. 18kg/dobę - czyli zasobnik wystarczał mi na tydzień. Palę ekogroszkiem- EKOREKT (850zł).

U mnie obecnie spalanie (piec stąporków 22kw) to 125kg (5 worków) na 12 dni, bez ściemy! Dom 120m2, na dole podłogówka (ust. na 2,5 w skali do 5), na poddaszu podłogówka + 4 grzejniki ust. na 3 w skali do 5. Na dole spokojnie daje sobie radę podłogówka (nie załączam kaloryferów w salonie). Temp. ok. 23 stopnie. Czyli spalanie wychodzi coś ok. 10kg/dobę. No fakt jest taki, że mamy dość wysoką temp. jak na tą porę. Przy temp. ok. -20 stopni spalanie miałem w tamtym roku ok. 18kg/dobę - czyli zasobnik wystarczał mi na tydzień. Palę ekogroszkiem- EKOREKT (850zł).

Dorzuć trochę więcej danych bo 120m2 nie zawsze znaczy to samo- czy to użytkowa czy całkowita jaki materiał i ocieplenie- to też ma znaczenie przy określaniu przynajmniej z grubsza zapotrzebowania na ciepło. Tak podane może jednych rozbawić że takie "śmieszne"-czytaj nierealne spalanie a innych zatrwożyć że ich kocioł przy podobnej powierzchni to pali 13-14 a to przecież 40% więcej.

Pisz dokładnie niech wiedzą z czego się to 10kg/dobę bierze

Dom projekt Iskierka, ocieplenie zewnętrzne 15cm styropian, poddasze 25cm wełna, dachówka roben. Nie wiem czemu inni wątpią w takie spalanie? Udało mi się dojść do optymanlnego spalania ekorektu (ustawienia pieca). Pisałem 10kg ale to spalanie na obecną pogodę, natomiast przy o wiele niższejm temp. spala mi ok.18kg. Takie spalanie wiąże się z bardzo dobry węglem (kaloryczność) i oczywiście ustawieniem pieca.

Krzysztof

Ja się nie dziwię bo wiem że to możliwe ale są jeszcze bardziej zieloni niż ja i dlatego prosiłem o więcej szczegołów.

wierzę że można bo sam spalalem ogromne ilosci eko nie wiedząc że mam do d... ustawienia

teraz myślę że jest już nieźle ale nadal pracuję nad tym. Dodam iż nie znam pochodzenia mojego eko i jego parametrów. Wiem jedynie iż jest duża nadzieja że na tym co leży w kotłowni dociągnę do końca sezonu:yes:

I będę szczęśliwy:D

Edytowane przez timon120777

Krzysztof-1971 - fajne spalanie i tak się trzymaj swoich ustawień i ekogroszku, który Ci się sprawdza.

Z drugiej strony większość z nas ma faktycznie podobne dobowe spalania przy aktualnej pogodzie porównując wielkość tego spalania wprost proporcjonalnie do ogrzewanej powierzchni. :)

Ja również gratuluję wyniku.

Co to za ekogroszek Ekorekt [znam Ekoret] ?

Ustawienie 3 na termostacie grzejnika to zwykle 20 st [patrz instrukcja] ;)