Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam . piec weber heitztechnik 15kw 114m parterówka z poddaszem uzytkowym 15cm styro grafit okna trzyszybowe . strop drewniany na stropie 30cm wełny toprocka . poddasze nieogrzewane zamkniete.

-7 kaloryferów . 60m podłogówki.

-temp pieca 68 stopni , histereza 4 stopni . piec własciwie utrzymuje sie na poziomie 77 ,72 stopnie

Paliłem w tamtym roku chwałowickim 28mj i byłem bardzo zadowolony . niestety teraz nie moge nigdzie go dostać. składy u nas zrezygnowały z niego ze względu na sporą spiekalność .

teraz palę piastem 29mj i tez jst ok . przy mrozach 11 kg na dobe. temperatura w domu juz się na tyle ustabilizowała ze na pompie grundfosa na auto adapt na podłogówce ma zuzycie 5 wat a na pompie na kaloryferach 3 wat

piec potrafi przez godzinę w nadzorze podtrzymywać temperaturę. moze nawet dłuzej. dlatego uzywam m.in. wysoko kalorycznego ekogroszku.

piec mam ustawiony na fuzzy logic więc niczym się nie przejmuję . jednak spieków przy tym chwalowickim nie było tak duzo gdybym wszedł w standardowy program i pobawił sie nadmuchem

teraz jest 31 procent i tylko gdy temp na piecu spada do 58 po dwuch kąpielach to nadmuch jest na 38 procent.

-na składach mamy też wesołą i juliusza . ale słabo kaloryczny 26mj .

są plusy i minusy . chwałowicki był minimalnie grubszy i dlatego miał spieki . za to cierpiał slimak. przy piascie slimaka nie słychac.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Amorgos

• 2 weeks później...
no mi za jakieś 5 dni zejdzie pierwsza tona w tym sezonie. Paliwo to ekomiał Rokita z allegro - 600zł/t z dowozem workowany. Przypomne, że chałupa 160m w podłogówce plus 200l cwu dużo używane. Kociołek skamp 12kw z małym brucerem. Już nie kombinuję z ustawienieami i rzadko czyszczę, bo mi się po prostu nie chce, tym bardziej że koszty ogrzewania nie wychodzą zbyt wysokie

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Następny raporcik. 100kg starczyło na 10 dni , czyli wyszło około 10kg na dobę (średnia). Opał Energo 26MJ rusek (choć z tą kalorycznoscią to uważam że zawyżona ...)

Zużycie łącze opału od 13 września (rozpoczęcie sezonu) do dziś to 1,37 tony opału.

Kaszpir jaki miałeś wcześniej sterownik przy kotle.