kaszpir007 09.05.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 To ja też podsumuję sezon U mnie rozpoczął się w połowie września i trwał do końca kwietnia. Poszło 2,07 tony opału. Opał był różny , od starego niespalonego poprzedniego sezonu ekogroszku podobno z Chwałowic , po ruski ekogroszek Energo po aż słabiutki miał ruski .. Ciężko mi policzyć ile złotych to kosztowało ale sądzę że około 1400-1500zł za CO i CWU . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.05.2016 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Kurna, włączyłem centralne wróciła zima . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 19.05.2016 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 To ja też podsumuję sezon U mnie rozpoczął się w połowie września i trwał do końca kwietnia. Poszło 2,07 tony opału. Opał był różny , od starego niespalonego poprzedniego sezonu ekogroszku podobno z Chwałowic , po ruski ekogroszek Energo po aż słabiutki miał ruski .. Ciężko mi policzyć ile złotych to kosztowało ale sądzę że około 1400-1500zł za CO i CWU . Jak Cię się paliło tym ruskim Energo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.05.2016 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Mój sezon rozpoczął się 10 października a skończył 3 maja br. Był to najdłuższy sezon bo trwał 206 dni.Spaliłem w tym czasie 3140 kg ekogroszku kwk Chwałowice za sumę łączną 2192 zł za cały sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.05.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Jak Cię się paliło tym ruskim Energo? Bardzo dobrze. Zero problemów ze spaleniem. Całkowicie bezproblemowy opał. Jedyny minus to więcej popiołu niż z PL węgla , ale dla mnie to nie problem , bo i tak zawsze wybieram popiół przy nowym załadunku opału. Więc częstotliwość wybierania popiołu u mnie jest taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 19.05.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Dzięki za info.Przy moich kg dziennie-ok70-80 wybieramy pioiól 2xdziennie.To również nie jest problemem. Mogę go kupic z Młynar po cenach hurt powyżej 10 t i rozważam taka opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komfortowy 26.07.2016 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Trochę nie w temat ale czytam internety i dalej nic nie wiem. Z jednej strony ludzie piszą żeby nie przewymiaromywac kotła a z drugiej strony z tego co czytam to przeważająca większość kupuje kotły wg zaleceń producenta tj np 20kw do 200m2. Już powinienem mieć piec ale cały czas wacham się jakiej mocy. Będzie to Defro Komfort Eko 20kw lub 15kw. Różnica w cenie ok 300zl także zadna. Dom parterowy bez poddasza i piwnicy. Pow użytkowa (ogrzewana) 188m2 Plus ew 30m2 garaż (w bryle) w którym chciałbym utrzymać temp na +. Do tego bojler 120-140l. 13 styro posadzka, 15 grafit ściany, strop ocieplony 30cm wełny 035, okna 3 szybowe. Na ciepło właściwe wyszedł wynik 9kw + 4kw bojler czyli 13kw przy temp wew 24 stopnie. Hydraulik twierdzi że przy piecu z podajnikiem nie powinno się dodatkowo liczyć kw na bojler bo w piecu ogień jest non stop i woda i tak się nagrzejeWg sprzedawcy piec musi mieć zapas i lepiej żeby dłużej chodził na podtrzymaniu niż miałby chodzić cały czas. Bardzo proszę porade, może być na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parys01 26.07.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Nawet nie próbuj kupować większego niż 12 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.07.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Wg sprzedawcy piec musi mieć zapas i lepiej żeby dłużej chodził na podtrzymaniu niż miałby chodzić cały czas. Bardzo proszę porade, może być na priv. Pieprzy głupoty wystrzegaj się sprzedawców z takimi teoriami. kocioł 12kW to już max, jak już kupisz 20kW za późno będzie na żale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.07.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Na ciepło właściwe wyszedł wynik 9kw + 4kw bojler czyli 13kw przy temp wew 24 stopnie. Hydraulik twierdzi że przy piecu z podajnikiem nie powinno się dodatkowo liczyć kw na bojler bo w piecu ogień jest non stop i woda i tak się nagrzeje Wg sprzedawcy piec musi mieć zapas i lepiej żeby dłużej chodził na podtrzymaniu niż miałby chodzić cały czas. Bardzo proszę porade, może być na priv. Porządny kocioł 12 kW w razie potrzeby pójdzie spokojnie na 15 kW, więc u Ciebie wystarczy. Powinno się liczyć moc na CWU bo podczas jej grzania mniej ciepła pójdzie na CO lub w ogóle na CO nie będzie szło co potem trzeba nadgonić. Kocioł absolutnie nie powinien działać w podtrzymaniu w sezonie grzewczym, jego sterownik ma tak modulować moc, żeby nie przerywać procesu spalania, najlepiej gdy kocioł działa cały czas [poza sezonem przy grzaniu samej CWU to niemożliwe i dlatego musi wchodzić w podtrzymanie, ale np. podczas grzania CWU w bojlerze też lepiej, żeby pracował stale z niską mocą niż raz z wysoką a za chwilę wchodził w podtrzymanie pomimo, że bojler jest jeszcze grzany. Nie wiem czym różnią się te Defro 15 od 20 kW, niech sprzedawca udzieli o tym informacji jeśli sam w ogóle ma pojęcie, a jeśli nie ma to podrzuć linki do obu wersji to je tu porównam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komfortowy 27.07.2016 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Link do Komfort Eko http://www.defro.pl/p,80,komfort-eko.htmlZ tym że teraz w standardzie montują sterownik K1pv4 który ma m.in. PID ale na ich stronie jest podany jeszcze Stary sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.07.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Odpisałem we właściwym wątku pod linkiem do którego proponuję przenieść dalszą dyskusję http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page1112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 27.07.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Z tym że teraz w standardzie montują sterownik K1pv4 który ma m.in. PID ale na ich stronie jest podany jeszcze Stary sterownik Zdaje się że można sobie przy niektórych producentach kotłów zażyczyć inny sterownik jeśli producent go wspiera - wiem że tak jest np z piecami Tilgnera ale chyba i @Jarecki jest w tym temacie elastyczny - a wiec że sterownik to 1/3 czy nawet nie 1/2 sukcesu w spokojnym użytkowaniu pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.08.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 A co tam pochwalę się Ostatni załadunek 100kg opału (ruski ekogroszek Energo) załadowałem 12 czerwca. Dziś załadowałem ponownie 100kg ... Załadunek starczył na prawie 2 miesiące i średnie dzienne spalanie wyszło mi 1,7 kg opału na dobę Grzane tylko CWU , cały czas. Jako ciekawostkę dodam że przez te 2 miesiące nie dotykałem kotła ani go nie czyściłem , ani nie wywalałem popiołu. Dopiero dziś było czyszczenie i wywalenie popiołu. Kocioł czyściutki (brak sadzy) aż się sam zdziwiłem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parys01 03.08.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 U mnie na 4 osoby wychodzi teraz 2,0-2,5 kg na dobę. W tamtym roku zagapiłem się i nie zakreciłem zaworów na grzejniki i podłogę przez co trochę uciekało niepotrzebnego ciepła. Piec czysciłem 1,5 miesiąca temu. Popiół wyrzucam co 2 tygodnie, żeby było tylko w szufladzie i trwało moment.A popiół bardzo się przydaje, wysypuję go na glinę koło domu, ładnie i szybko trawa na nim rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 05.08.2016 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 U mnie na 4 osoby wychodzi teraz 2,0-2,5 kg na dobę. W tamtym roku zagapiłem się i nie zakreciłem zaworów na grzejniki i podłogę przez co trochę uciekało niepotrzebnego ciepła. Piec czysciłem 1,5 miesiąca temu. Popiół wyrzucam co 2 tygodnie, żeby było tylko w szufladzie i trwało moment. A popiół bardzo się przydaje, wysypuję go na glinę koło domu, ładnie i szybko trawa na nim rośnie. Nie masz zaworów zwrotnych za pompami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.08.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Nie masz zaworów zwrotnych za pompami? Pewnie grawitacja zrobiła swoje, chociaż ja u siebie nie zakręcam, bo w razie wojny, ster uruchomi pompy i wychłodzi kocioł. U mnie za ostatni miesiąc 2,5kg/24h, trzy osoby dorosłe plus dwoje dzieci. Przy cyrkulacji CWU uważam to za bardzo dobry wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 05.08.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) Wydaje mi się, że wszystko zależy od wielkości kotła. U mnie przy 20KW i wymienniku 80L wychodzi 2,8-2,9 kg/24h. Woreczek starcza od 8,5 do 9 dni. Palę obecnie Retopalem i po wypaleniu worka usuwam popiół. Czyszczenie kotła przyjąłem po wypaleniu 6 worków, czy to zima czy lato. Mimo, że zrobiłem napowietrzanie zasobnika to i tak jest tendencja do skraplania i dlatego teraz gdy piec się mocno odstawia wsypuje po worku. W sezonie grzewczym po 6 worków ale to inna bajka, nawet lekko wilgotny groszek szybko się osusza gdyż dużo dmucha do zasobnika. Edytowane 5 Sierpnia 2016 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 06.10.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Jak tam wasze zużycia? U mnie obecnie 9,5kg rowexa na dobę . w domu 23st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 07.10.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Jak tam wasze zużycia? U mnie obecnie 9,5kg rowexa na dobę . w domu 23st. Od 7 ~ 8,5 kg na dobę Iskry z Karena . Dom 240 m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts