SUSPENSER 01.12.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Hej ostatnio znalazlem jakies info o jakichs zawirowywaczach. To cosjakos wplywa na spalanie osiagi i sprzet?czy warto Warto jeśli masz wysoką temp. spalin i chcesz ją obniżyć [odzyskać ze spalin więcej ciepła] a przy tym masz szerokie kanały spalinowe. A'propos tematu wątku ostatnie zużycie mam na poziomie 12,5 kg / dobę Pieklorza z Piekar. Edytowane 1 Grudnia 2016 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.12.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Piec chodzi już 7 sezon i ma się całkiem dobrze. Jak by producent chciał zabezpieczyć to by mi zablokował na sterowniku temp minimalną a jest 35st. . Czy producent samochodu zablokował Ci możliwość jazdy na 5 biegu przy 35 km/godz. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.12.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 U mnie 100kg taniego ruskiego miału z Energo starczyło na 7dni , więc spalanie około 14,3kg. Z miału nie do końca jestem zadowolony niestety. Fakt tani (510zł z przesyłką) ale ma bardzo małą gramaturę i przez to trzeba mocno dmuchać , a przy mocnym dmuchaniu spieka się i powstają ładne figurki żużlowe (dobrze że się nie koksuje). Tragedii nie ma , ale nic takiego nie miałem z ekogroszkiem z Energo.Jest też mniej kaloryczny i to zauważalnie od ekogroszku Energo Extra.Następny problem , to z powodu tak małej gramatury i że jest wilgotny to lubi się "zawiesić" w podajniku ... Spróbuję poprowadzić go na mniejszym nadmuchu , tyle że jest małe pole do "manewru" bo mała gramatura nie pozwala na zbyt słabe dmuchanie ... Tragedii nie ma i to najlepszy miał jaki miałem , ale też idealny nie jest .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.12.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 U mnie za wczoraj 15 kg pomimo 1dniowego ocieplenia ale wiało jak.... Nie mam e coala podpiętego pod neta i codziennie rano spisuję licznik i wrzucam do exela. Przy regulatorach pokojowych to też różnię może być zależy jak się uceluje w cykl grzania przy spisywaniu. Ustawiłem pracę cykliczną 5/25min zobaczymy co to da? Bo narazie to potrafi 7h piętro grzać piętro zanim się dogrzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 02.12.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Panowie chciałem zapytać o ten zawirowywacz spalin oraz o regulator ciągu kominowego. Temp spalin u mnie sięga 160-170* - cholernie wysoka. Szukałem w ncie ale nie znalzłem gdzie można dostać taki zawirowywacz i jak go zainstalować w skamie. RCK już znalazłem z tym, że, która wersja byłaby najlepsza w dzuałaniu, ta na rurę czy może ta pod czopuch? Muszę zakupić 1 z dwóch urządzeń bo za dużo ciepła idzie w komin. Sory za offtop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.12.2016 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Panowie chciałem zapytać o ten zawirowywacz spalin oraz o regulator ciągu kominowego. Temp spalin u mnie sięga 160-170* - cholernie wysoka. Szukałem w ncie ale nie znalzłem gdzie można dostać taki zawirowywacz i jak go zainstalować w skamie. RCK już znalazłem z tym, że, która wersja byłaby najlepsza w dzuałaniu, ta na rurę czy może ta pod czopuch? Muszę zakupić 1 z dwóch urządzeń bo za dużo ciepła idzie w komin. Sory za offtop Skamp ma wymiennik poziomy więc chyba nie można dać tam zawirowywaczy. Ja mam zawirowywacze ale to sa kanały pionowe. Dzwoniłeś do Skamp-a i co mówili?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 02.12.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Ustawiłem pracę cykliczną 5/25min zobaczymy co to da? Bo narazie to potrafi 7h piętro grzać piętro zanim się dogrzeje U mnie podłogówka chodzi na pracy cyklicznej, jedynie w okresach przejściowych pracę cykliczną wyłączam. Po to to ustawiam aby nie wyziębić podłogówki i piec nie był zalewany zimniejszą wodą, a im mniej piec pracuje z większą mocą tym jest ekonomiczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.12.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Sruba patrzę na Twój sterownik:https://esterownik.pl/device/12161spalinami grupowe spalanie szarpie od ok.60 po 140st.C i taki wykres-piła. Co innego, jakby stale wisiały na poziomie 160, wówczas można gdybać czy kocioł nie jest dobrany na styk, przy takim przerywanym cyklu to musisz sobie średnią wyciągnąć między temp. 60st.C a 140st.C, średnia wypadnie gdzieś w okolicy 100st.C, moim zdaniem zawirowacze zbędne. Możesz przełączyć na sterowanie ręczne i tak dobrać parametry pracy, aby ledwo dobijał do zadanej, wówczas linia spalin będzie bardziej pozioma 160-170 na stanowisku badawczym oznacza prace w okolicy mocy znamionowej, czyli tutaj osiąga się najlepsze wyniki i parametry, najlepsza wymiana ciepła. Nie miej nie notujesz takich temp. patrząc na dzisiejszy wykres zawirowacze idzie dorobić, będzie jednak ciut zabawy przy czyszczeniu kotła.Normalnie sa one u nas w kotle V-klasy Skamp-PV, bo tam są ciągi pionowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 02.12.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 U mnie zużycie na poziomie 15-17 kg. Węgiel rosyjski. Atrakcje w postaci spieków żużlowych z wtopionymi niedopalonymi, gdzie niegdzie kawalkami wegla zapewnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.12.2016 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 przed wczoraj cieplejszy dzień 15kg wczoraj zimniejszy 9,5kg (jednak sporo słońca nałapane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.12.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Za ostatnią dobę spaliło mi 20 kg a przedostatnią dobę 21 kg. Trochę pali ale widocznie tak ma być :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 03.12.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 U mnie w domu przy obecnych warunkach ( noc około -4 do -5, dzień w okolicach 0 ) pali 30 - 32 kg miału 21. Co daje koszt rzędu 10 - 11 PLN za wytworzone około 130 - 140 kWh na CO i CWU. W zakładzie pali około 20 - 23 kg tegoż samego miału, niestety z niższą sprawnością - to wina palnika rynnowego który słabo sobie radzi na mocach rzędu 3,5 - 4 kW. W każdym razie te 20 kilo to koszt rzędu 7 PLN, z czego kocioł robi około 80 kWh na CO i CWU. W domu kWh wychodzi mi po około 7,5 grosza, w zakładzie po około 9 groszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pastinaca 03.12.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 U mnie średnio pali 11.5 do 13.5 kg. czarnej perły na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 04.12.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Listopad- wyszło około 350-370kg rosyjskiego miału 23MJ za 460zł. Kwota z CWU około 160-170zł. Temperatura dół 22-23C, góra 21-22C.Obecnie około 12-14kg/24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 05.12.2016 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Czy producent samochodu zablokował Ci możliwość jazdy na 5 biegu przy 35 km/godz. ? No racja... ale co mam zrobić jak piec i tak sie odstawia a w domu ciepło. Chodzi non stop i woda z wymuennika nie idzie zimna na niego. Co do zawirowaczy to ja mam coś podobnego zrobiłem z kawałka odopafkowej blachy chyba 1mm i działa chyba 5 sezon. http://1.bp.blogspot.com/-huaNtWt8ERI/VGtA7TLmmdI/AAAAAAAAAbU/JFDlutFEQ1Q/s1600/IMG_0233.jpg Ostatnio spalone 100kg perły w niecałe 7 dni. Teraz mieszanka perła + gold zmieszałem dosypując po 1/2 worka. Znowu jadę wiec zostawiam kocioł i czasem małżonka zaglądnie jak nie zapomni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom5021 05.12.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 20 kg na dzień bartex silver masakra za dużo.. duże temp.spalin mam jak potrzebuje więcej ciepła czopuch gorący myślę tam zamontować jakąś wężownice albo płaszcz wodny.. spróbuję jeszcze z tą klapka.. bo przy otwartej wyczystce nic się nie zmienia. Czy wy mieliście problem z qysoka temperatura spalin..pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 05.12.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Ostatnio spalanie skoczyło masakrycznie. Spalanie od około 15kg idzie ciągle w górę i za dziś poszło 18,5kg a za dziś to pewnie skoczy do około 20kg. W nocy temp oscylowała w okolicach -13stopni na polu/dworze .Do tego lekki wiatr. W domu utrzymuje 23 ...Pale najtańszym miałem o kaloryczności nie znanej Do tego jest mokry. Jak na takie "coś" to spala się fajnie. Generalnie patrząc na koszta to mam tanio:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 05.12.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Mam dość niskie temperatury spalin.Komin Leier izolowany FI200 z wkładem. Budynek ogrzewam do 12C.Przy ostatnich mrozach -10C przy podgrzewaniu podchodziło do 80C ale większość czasu utrzymuje się w okolicach 55C. Czy przy takich temperaturach spalin coś się może stać z kominem ceramicznym czy też nie warto się tym przejmować? Edytowane 5 Grudnia 2016 przez krisgie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 05.12.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Panowie chciałem zapytać o ten zawirowywacz spalin oraz o regulator ciągu kominowego. Temp spalin u mnie sięga 160-170* - cholernie wysoka. Zerknij do mojego sterownika na dole link .Zobacz w statystykach dzisiaj godz 10;05 zostały na wymiennik włozone zawirowywacze widac jak spadła temperatura spalin ze 150* na 105* i obnizyło sie spalanie .Jechałem narazie bez tych zawirów bo sa upiedliwe w czyszczeniu na połkach poziomych ale jednak jak sa to cos to widac daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 05.12.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Zerknij do mojego sterownika na dole link .Zobacz w statystykach dzisiaj godz 10;05 zostały na wymiennik włozone zawirowywacze widac jak spadła temperatura spalin ze 150* na 105* i obnizyło sie spalanie .Jechałem narazie bez tych zawirów bo sa upiedliwe w czyszczeniu na połkach poziomych ale jednak jak sa to cos to widac daje Zależy jaki masz dostęp do półek? Ja mam duze dźwiczki to mogę zawitowacz wyciągnąć czyszczę i wkładam go z powrotem. Na nim tez dużo pyłu siada. Ostrze ze zimno u was na Pomorzu było około -1 w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts