kulibob 12.01.2017 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Dzisiaj nad ranem już na plusie wczoraj słaby minus powoli spalanie wraca do normy za wczoraj 12kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.01.2017 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Japrzestałem liczyć. Na koniec sezonu powiem wam ile poszło bo mam 2t + stary z zeszłego roku w innych workach. Teraz mieszknka Bartex Gold + Perła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.01.2017 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Japrzestałem liczyć. Na koniec sezonu powiem wam ile poszło bo mam 2t + stary z zeszłego roku w innych workach. Teraz mieszknka Bartex Gold + Perła. Pierwszy rok nowe zabawki mierze wszystko, prąd, wodę, węgiel, butle z gazem. Mierzyłem temperaturę zasilania GWC w porównaniu z wykopem kontrolnym, ale mi się już znudziło Też przez chwilę mieszałem perłę z bartexem i ładniej się wypalało ale jest nie ekonomiczne bartex za drogi a mam jeszcze 625kg tego tego grochu za 900zł.W przyszłym sezonie pomieszam z miałem aby cena zasypu była do przyjęcia. Też kupiłem za dużo węgla łącznie 3,8t a to starczy na ten sezon lato i część następnego. Edytowane 13 Stycznia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 15.01.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Ja tylko chciałem dodać, że nie czyściłem kotła ze 3 miechy i totalnie był zawalony-oblepiony sadzą i pyłem. Po dokładnym wyczyszczeniu spalanie spadło z ok. 12-13kg/doba do ok .9kg/doba. Normalnie jestem w szoku. Nie myślałem, że aż taka różnica będzie Też jestem w szoku. Jaka była gruba warstwa sadzy i pyłu? I tak palilo ci niewiele, a te 9 kg kladzie na lopatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.01.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Ostatnia doba 21,8 kg. ( kwk Chwałowice) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 18.01.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 A jakie macie zużycie na samo cwu latem? Palicie cały czas czy codzienne rozpalanie? Bo zastanawiam się jeśli postawie na takie ogrzewanie co latem z ciepłą wodą i ile to będzie kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 18.01.2017 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 To zależy od zużycia CWU, u mnie rodzina 3+2, latem wychodzi od 2,6 do 3,5 kg/dobę, czyszczenie co zasyp czyli co około 35-45 dni, popiół dwa razy na zasyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 18.01.2017 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 To by było fajnie a jaki masz piec i zasobnik wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.01.2017 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Cwu latem podobnie jak u kolegi 2,5-3kg dziennie kocioł pracuje bez wyłączania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 18.01.2017 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 u mnie na CWU od 3-5kg opału za 500PLN za tonezasobnik 120L, temp zadana 60o, 5 osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 18.01.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Kocioł 11/12 kW, zasobnik pionowy 150 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 18.01.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Rodzina 2+2, Biawar dwupłaszczowy 120l. Piec chodzi całe lato - zużycie 2,5 - 3kg/24h miału. Koszt około 37-40zł miesięcznie. Zasyp raz na półtora miesiąca, popiół raz na 2-3 tygodnie, czyszczenie raz na miesiąc 10-15 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 18.01.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Super o takie dane mi chodziło bo myślałem że spala dużo opału który idzie w komin. To raczej postawie na takie ogrzewanie (jako główne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 20.01.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Ludzie pomóżcie bo już mi witki opadają. zamieszczam schemat mojej kotłowni. Mam jakis dziwny problem otóż. Gdy zaczęły sie mrozy podbiłem temperature na piecu do 65 stopni. Wszystko pieknie ładnie ale gdy piec osiąga 63-65 stopni nagle dochodzi do czegoś takiego że wymiennik przestaje przekazywać ciepło na stronę zamkniętą - brak odbioru ciepła powoduje że temperatura na piecu winduje do 80 stopni. Gdy temperatura na piecu spadnie do mniej niż 60 wszystko wraca do normy tzn do takiej normy że przy takich mrozach cięzko jest wygrzać chatę:/ o co chodzi z tą odcinką ciepła? takie cos się dzieje za każdym razem jak piec przebije 65 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafasta 20.01.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Ludzie pomóżcie bo już mi witki opadają.[ATTACH=CONFIG]379108[/ATTACH] zamieszczam schemat mojej kotłowni. Mam jakis dziwny problem otóż. Gdy zaczęły sie mrozy podbiłem temperature na piecu do 65 stopni. Wszystko pieknie ładnie ale gdy piec osiąga 63-65 stopni nagle dochodzi do czegoś takiego że wymiennik przestaje przekazywać ciepło na stronę zamkniętą - brak odbioru ciepła powoduje że temperatura na piecu winduje do 80 stopni. Gdy temperatura na piecu spadnie do mniej niż 60 wszystko wraca do normy tzn do takiej normy że przy takich mrozach cięzko jest wygrzać chatę:/ o co chodzi z tą odcinką ciepła? takie cos się dzieje za każdym razem jak piec przebije 65 stopni Miałem taki problem ale przy nieco wyższej temperaturze, do tej pory tak czasami się dzieje. Zauważyłem że trzeba uzupełnić ilość wody w kotle. Po prostu przy wyższej temperaturze zmienia się objętość i pompka nie pompuje do wymiennika. Czasami pomaga ponowne "odpalenie" pompki ale przy większy braku już musisz wpuścić więcej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 20.01.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Ludzie pomóżcie bo już mi witki opadają.[ATTACH=CONFIG]379108[/ATTACH] zamieszczam schemat mojej kotłowni. Mam jakis dziwny problem otóż. Gdy zaczęły sie mrozy podbiłem temperature na piecu do 65 stopni. Wszystko pieknie ładnie ale gdy piec osiąga 63-65 stopni nagle dochodzi do czegoś takiego że wymiennik przestaje przekazywać ciepło na stronę zamkniętą - brak odbioru ciepła powoduje że temperatura na piecu winduje do 80 stopni. Gdy temperatura na piecu spadnie do mniej niż 60 wszystko wraca do normy tzn do takiej normy że przy takich mrozach cięzko jest wygrzać chatę:/ o co chodzi z tą odcinką ciepła? takie cos się dzieje za każdym razem jak piec przebije 65 stopni Moim skromnym zdaniem problem może być po stronie małego słupa wody od pompki do naczynia (małe ciśnienie napływu). A jeśli jeszcze po przekroczeniu 65C zaczyna "chlupać" to raczej na pewno. Podniesienie naczynia wyżej lub pompka na powrocie załatwiła by sprawę albo doraźnie obniżenie temperatury kotła o ile jest w stanie wtedy dogrzać dom. Ale specem w tym nie jestem i mogę się mylić. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez krisgie literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 20.01.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 U mnie spalanie ostatnio dość duże,ale cóż mrozi mocno ....Spalam około 19kg miału za 350zł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafasta 20.01.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 U mnie przy 140 m użytkowej domu (parter podłogówka + góra grzejniki) spala aktualnie 25 kg EKO-MIXA. Czeski 75% i Rubin 25%. Ale już wiem że mam przewymiarowany piec 25KW i już nic z tym nie zrobię...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 20.01.2017 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Moim skromnym zdaniem problem może być po stronie małego słupa wody od pompki do naczynia (małe ciśnienie napływu).A jeśli jeszcze po przekroczeniu 65C zaczyna "chlupać" to raczej na pewno.Podniesienie naczynia wyżej lub pompka na powrocie załatwiła by sprawę albo doraźnie obniżenie temperatury kotła o ile jest w stanie wtedy dogrzać dom.Ale specem w tym nie jestem i mogę się mylić. do tej pory nie widziałem tego problemu - no może raz mi się to zdarzyło w zeszlym sezonie. naczynie i w ogóle instalacja jest cała pełna. Kolejne przerabianie kotłowni? a po jakim czasie wypadało by odkamienić wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 20.01.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Dla pompy Grundfossa typ Ups przy temp. wody 85 stopni minimalne cisnienie wlotowe, by uniknac kawitacji wynosi 0, 5m. Ale już przy 90 stopniach to 2, 8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts