jasiek11 20.01.2017 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Wymiennik czasem trzeba odkamienic po roku, dwóch użytkowania. Zależy od wody i stosowania chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 20.01.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Dla pompy Grundfossa typ Ups przy temp. wody 85 stopni minimalne cisnienie wlotowe, by uniknac kawitacji wynosi 0, 5m. Ale już przy 90 stopniach to 2, 8m. moja pompa to grundfoss 25-40 180 ustawiona na 1 bieg a odległość od w pionie to może z 30-40 cm, natomiast po długości rury to metr. nigdy wcześniej nie miałem takich problemów. Wymiennika nie czyściłem nigdy więc może też by wypadało go odgruzować - jakie porady jak tego dokonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 20.01.2017 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Możecie przestać spamować wątek? Załóżcie oddzielny.Obecne spalanie utrzymuje się na poziomie 12-13 kg miału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pastinaca 22.01.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Za ostatnią dobę 14 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.01.2017 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 W największy mróz 46kg, ostatnio po około 36kg/doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 23.01.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 W największy mróz 46kg, ostatnio po około 36kg/doba klaudiusz mozesz podac wiecej info z parametrami twojego domu (grubosc scian, ocieplenia, okna), jakim opalem palisz i przy jakich temp masz takie spalanie? ja rowniez mieszkam w kostce tyle ze kociol mam 17kw i zastanawiam sie jak sprawowal by sie mniejszy kociol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.01.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) klaudiusz mozesz podac wiecej info z parametrami twojego domu (grubosc scian, ocieplenia, okna), jakim opalem palisz i przy jakich temp masz takie spalanie? ja rowniez mieszkam w kostce tyle ze kociol mam 17kw i zastanawiam sie jak sprawowal by sie mniejszy kociolMasz cieplejszy i mniejszy dom. Ponadto dom jest cały podpiwniczony z pojedyńczymi szybami. Piwnica nie jest ocieplona, również klatka schodowa zewnętrzna także nie ma izolacji. Styro to 5cm na 3 ścianach, 4 ma 8cm. Kondygnacje to piwnica, parter, piętro. Nad piętrem jest strych na podłodze którego jest 5cm styro. około 15% strychu wogóle bez ocielenia, goły żelbet.. Dom ma chyba 11x12,5, lub ciut więcej. Te 12 kw z podpisu daje radę . Najwięcej było -22, sprawdź sobie okolice 6 stycznia. Czasami kocioł jest wyłączany i palone jest drewnem. Stąd te zaniki na wykresach. Generalnie większego kotła nie trzeba. Edytowane 23 Stycznia 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.01.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Sterownik pokazuje mi, że pali teraz na dobę 20,3 kg. ( temperatura w nocy do minus 6) Biorąc poprawkę na nowe ustawienie sterownika IE-42 i jak czegoś nie skopałem to tak jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 24.01.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 U mnie spalanie na sterowniku przeklamuje, na samym ekogroszku w miarę podaje zbliżoną wartość, ale już na mieszance mialu i eko 2:1 muszę do spalania ze sterownika doliczyć 3kg na dobę.Aktualne spalanie 22kg na dobę przy temp -2o, 0o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.01.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Szkoda, że w stopkach nie podajecie danych waszych domów. Ewentualnie w poście. Więszkości wasze wyniki nic nie mówią.Próbowałem znaleźć jakieś info zużycia węgla w domu podobnym do mojego by mieć porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 25.01.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Szkoda, że w stopkach nie podajecie danych waszych domów. Ewentualnie w poście. Więszkości wasze wyniki nic nie mówią. Próbowałem znaleźć jakieś info zużycia węgla w domu podobnym do mojego by mieć porównanie. Chodzi Ci o to że nikt się nie chce pochwalić jakie ma U w starym domu ? Podejrzewam że większość to stare domy. Czy chcesz się pochwalić jakie Ty masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.01.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Szkoda, że w stopkach nie podajecie danych waszych domów. Ewentualnie w poście. Więszkości wasze wyniki nic nie mówią. Próbowałem znaleźć jakieś info zużycia węgla w domu podobnym do mojego by mieć porównanie. Tak dobrej budy jak Ty to chyba nikt tu nie ma. Ja mam spalone od początku października 1246 kg większości to węgiel 24 MJ łącznie za 947 zł. W styczni poszło już 357 kg za 259zł.Komink ko przepalany kila razy w miesiącu spalone łącznie ok 0,4m3 (dokładne i całkowite spalanie kominkowe podam po sezonie)Mozna powiedzieć że pierwszy sezon grzewczy ( w marcu zeszłego roku było spalone ok 0,5 t na wygrzewanie). Druga strefa klimatyczna. W przyszłym sezonie planowany rekuperator samoróbka ponieważ ok 10*C na anomestacie z GWC to trochę za chłodno. Planowane spalanie zimowe ok 2t i całe drewno ok (0,9m3) Edytowane 25 Stycznia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pastinaca 25.01.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Mam pytanie, gdzie się wpisuje tą stopkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.01.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Ustawienia-> edytuj sygnaturę i klepajUstawienia koło wyloguj później po lewej w moje ustawienia->edytuj sygnature Edytowane 25 Stycznia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Mam pytanie, gdzie się wpisuje tą stopkę? Klikasz w "Ustawienia". Po lewej stronie, gdzieś po środku strony klikasz "edytuj sygnaturę". Uzupełniasz stopkę- masz 500 znaków do wykorzystania. Zatwierdzasz i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 25.01.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Moim skromnym zdaniem problem może być po stronie małego słupa wody od pompki do naczynia (małe ciśnienie napływu). A jeśli jeszcze po przekroczeniu 65C zaczyna "chlupać" to raczej na pewno. Podniesienie naczynia wyżej lub pompka na powrocie załatwiła by sprawę albo doraźnie obniżenie temperatury kotła o ile jest w stanie wtedy dogrzać dom. Ale specem w tym nie jestem i mogę się mylić. do tej pory nie widziałem tego problemu - no może raz mi się to zdarzyło w zeszlym sezonie. naczynie i w ogóle instalacja jest cała pełna. Kolejne przerabianie kotłowni? a po jakim czasie wypadało by odkamienić wymiennik? Po pirwsze sprawdz stan tzn czystośc filtra w pompie do wymiennika. U mnie było podobnie, tzn pompka zaczynała szumieć ze wzrostem temperatury i przepływ był słaby. Przy wiekszych mrozach pomaga ustawienie pompki na wyższy bieg, bo wtedy jest większe zużycie ciepła. Jakie masz temp na wejściu do wymiennika = temp na piecu a na wyjściu ile masz spadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pastinaca 25.01.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Dzięki Za ostatnie dni spala średnio 11-12 kg. doba czarnej perły. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez pastinaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.01.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Chodzi Ci o to że nikt się nie chce pochwalić jakie ma U w starym domu ? Podejrzewam że większość to stare domy. Czy chcesz się pochwalić jakie Ty masz ? Ja nie mam się czym chwalić. Przecież nie wszyscy budujący nowe domy decydują się na pompy ciepła czy ogrzewanie gazem. Chciałem porównać moje wydatki na ogrzewanie z "węglowcami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.01.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Ja nie mam się czym chwalić. Przecież nie wszyscy budujący nowe domy decydują się na pompy ciepła czy ogrzewanie gazem. Chciałem porównać moje wydatki na ogrzewanie z "węglowcami". I jak Ci wychodzi?? Bo w bardzo dalekiej przyszłości myślę o PC. Osobiście uważam że gaz to żadem powód do dumy najgorsze z możliwych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.01.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 od 1.11.2016 do dziś pompa zużyła 2200kwh sądzę że 95% w taniej taryfie.Gdybym miał G11 to 2200 x 0,61gr = 1342zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts