kulibob 25.01.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Od pierwszego listopada mam 1060kg za 779zł trudna to porównać z twoim ok 700zł. Masz wiecej metrów, lepsze ocieplenie i rekuperator jednak niższą temperaturą. Pewnie pompka wyjdzie z 20% taniej. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafcioa4 25.01.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Od 6 sierpnia do dzisiaj spalone 3,2 t miału 25Mj po 510 zł/t. Dom z 1984r. Do ogrzania 300m2 - trzy kondygnacje. Temp. na pierwszej kondygnacji 22st.c, na pozostałych 24st.c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.01.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Od 6 sierpnia do dzisiaj spalone 3,2 t miału 25Mj po 510 zł/t. Dom z 1984r. Do ogrzania 300m2 - trzy kondygnacje. Temp. na pierwszej kondygnacji 22st.c, na pozostałych 24st.c Zapomniałeś chyba dodać ocieplanie które masz w esterowniku bo bez tego to spalanie nierealne. cyt. "Dom z 1984r. do ogrzania 300 m2, Ściany - beton komórkowy 24 + 12 + styropian 10cm. Dach wełną 15cm, Izolacja najwyższego stropu wełna 30cm. Okna dwuszybowe. Kocioł znajduję się w budynku gospodarczym, który jest połączony z budynkiem mieszkalnym rurą preizolowaną 25m" Sorry za szpiegostwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 25.01.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 kulibob Jak wyglądają u ciebie temperatury w garażu bez ocieplenia posadzki ? Piec jest w kotłowni za garażem i dogrzewa go częściowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.01.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 kulibob Jak wyglądają u ciebie temperatury w garażu bez ocieplenia posadzki ? Piec jest w kotłowni za garażem i dogrzewa go częściowo? Wysłane na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafcioa4 26.01.2017 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Zapomniałeś chyba dodać ocieplanie które masz w esterowniku bo bez tego to spalanie nierealne. cyt. "Dom z 1984r. do ogrzania 300 m2, Ściany - beton komórkowy 24 + 12 + styropian 10cm. Dach wełną 15cm, Izolacja najwyższego stropu wełna 30cm. Okna dwuszybowe. Kocioł znajduję się w budynku gospodarczym, który jest połączony z budynkiem mieszkalnym rurą preizolowaną 25m" Sorry za szpiegostwo Ok spoko. Wiadomo, że chata ocieplona. Jedynie czego żałuję, to okien- chciałem wstawić trzy szybowe ale kilka lat temu cena była zabójcza dla portfela. Tu chciał ktoś chaty porównać pompka vs węgiel to niech porównuje. Ciekawe jak bym miał pompkę, ile bym musiał hajsu wydać na prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.01.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Ok spoko. Wiadomo, że chata ocieplona. Jedynie czego żałuję, to okien- chciałem wstawić trzy szybowe ale kilka lat temu cena była zabójcza dla portfela. Tu chciał ktoś chaty porównać pompka vs węgiel to niech porównuje. Ciekawe jak bym miał pompkę, ile bym musiał hajsu wydać na prąd? Nie wiem ile ale pewnie więcej niż za węgiel masz kupiony dość tanio po 500zł/tone do tego im mniej ocieplony dom tym więcej będziesz jechał w droższej taryfie Edytowane 26 Stycznia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komfortowy 30.01.2017 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Nie wiem jak Wy to robicie że macie tak małe spalanie. Ja niestety nie mam się czym pochwalić, co prawda dom duży a ekogroszek względnie tani ale jednak. Jest to mój pierwszy sezon grzewczy. Mieszkam od połowy grudnia ale ogrzewam od 2 września. Temperatura w domu 23oC. Mieszam czarną perłe (która strasznie się spieka ale muszę ją wypalić) z jakimś eko w szarych workach z napisem skladwegla.biz kupionym w składzie budowlanym po 700zł/t . Od 02.09.2016 roku spalone 2200 kg, Statystyki prowadzę od 20 grudnia i średnie spalanie 25kg/dobę. W połowie grudnia zamontowałem siłownik zaworu 4D oraz uruchomiłem pogodówkę i jakby kocioł spalał trochę mniej przynanajmniej wg sterownika . Piec i termometr temp. spalin czyszczę po każdym zasypie. Kocioł pracuje w PID a moc ustawiona jest na 100%. Dzisiaj po załadowaniu zmieniłem moc na 90% zobaczymy czy to coś zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 30.01.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Jak na zimny styczen, powierzchnie domu i garażu, ocieplenie, temperature wewnętrzną to spalanie jest w normie. Pewnie da się mniej spalić ale trzeba lepszego ekogroszku i dopieszczenia nastaw, szczelnosci palnika itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 01.02.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Nie wiem jak Wy to robicie że macie tak małe spalanie. Ja niestety nie mam się czym pochwalić, co prawda dom duży a ekogroszek względnie tani ale jednak. Jest to mój pierwszy sezon grzewczy. Mieszkam od połowy grudnia ale ogrzewam od 2 września. Temperatura w domu 23oC. Mieszam czarną perłe (która strasznie się spieka ale muszę ją wypalić) z jakimś eko w szarych workach z napisem skladwegla.biz kupionym w składzie budowlanym po 700zł/t . Od 02.09.2016 roku spalone 2200 kg, Statystyki prowadzę od 20 grudnia i średnie spalanie 25kg/dobę. W połowie grudnia zamontowałem siłownik zaworu 4D oraz uruchomiłem pogodówkę i jakby kocioł spalał trochę mniej przynanajmniej wg sterownika . Piec i termometr temp. spalin czyszczę po każdym zasypie. Kocioł pracuje w PID a moc ustawiona jest na 100%. Dzisiaj po załadowaniu zmieniłem moc na 90% zobaczymy czy to coś zmieni. Jak na nowy dom to tragedi nie ma. Ja mam chyba ciut wiekszy dom i paląc od 6 pażdziernika nie spaliłem jeszcze 2t (Perła + Gold) nie wiem dokładnie ile mi jeszcze worków zostało. Ty palisz miesiac dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.02.2017 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Podsumowanie styczeń. Kila ostatnich dni to średnia ze stycznia i obniżenie temperatury w domu do 20-21*C(urlop)454kg (większość czarna perła). za 338 zł 5 razy przepalone w kozie średni dobowe spalanie 14,65 kg średni dobowy koszt 10,91 Podsumowanie od początku sezonu tzn 1Xdo31I1384 kg za 1026zł i ok 0,5m3 drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komfortowy 07.02.2017 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 30 stycznia zmniejszyłem moc kotła z 100% na 80% i jest troszeczkę lepiej. Średnie dobowe spalanie zmalało z 25 na 22,2 kg/dobę a na dworze utrzymuje się -6/-8 oC. Zaznaczę że prócz mocy kotła nic innego nie zmieniałem a piec i tak osiąga swoją temperaturę zadaną. Swoją drogą dobrze że nie kupiłem większego pieca bo ten i tak chyba jest przewymiarowany Może jeszcze zmniejszę moc kotła na np 75 lub 70% jak myślicie? Aktualnie temperatura spalin oscyluje w okolicach 90-117oC chyba że załączy się CWU to potrafi podskoczyć do 140-150oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.02.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Pierwszy sezon ma swoje prawa i musisz więcej spalić - podobnie było u mnie - spójrz na moje statystyki - różnica pomiędzy I sezonem a drugim to 1 tona http://czp.pl/cieplnik/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.02.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 .... Kocioł na pewno jest za duży nie wiem czy mój 10kW zobaczył średniodobową 4kW bo ze spalania wychodzi że nie . Weź pod uwagę że nie dość że pierwszy sezon to jeszcze mamy dość ostrą zimę jak na ostatnie lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Master007 09.02.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Ja cały czas szukam odpowiednich ostawień dla pieca i szukam dobrego węgla. Kupowałem na jednym składzie przez dłuższy czas ale wraz z nową dostawą spalanie mocno poszło w górę więc dla testu kupiłem kilka worków Sztygar Ultra i jak narzazie jestem zadowolony i chyba będę go regularnie kupował.Spalanie tak jak pisałem ostatnio mocno poszło w górę, ale w okresie mrozów nawet -20 spalanie srednio miałem około 15kg dziennie. Srednia temp w domu 21-22 stopni. Jak myślicie to chyba nie jest dużo przy domu: Dom "szkieletowy" 55mkw . Przekrój ścian: 2cm tynku , 2cm maty trzcinowej, powietrze, 2cm maty trzcinowej, 2cm tynku.Strop ocieplony 5cm trocin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 09.02.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Spalanie tak jak pisałem ostatnio mocno poszło w górę, ale w okresie mrozów nawet -20 spalanie srednio miałem około 15kg dziennie. Srednia temp w domu 21-22 stopni. Jak myślicie to chyba nie jest dużo przy domu: Dom "szkieletowy" 55mkw . Przekrój ścian: 2cm tynku , 2cm maty trzcinowej, powietrze, 2cm maty trzcinowej, 2cm tynku. Strop ocieplony 5cm trocin. Biorąc pod uwagę że to "kanadyjczyk" kiepsko ocieplony to chyba nie . Ale np ja ogrzewając około 200m2 mam podobne spalanie do Twojego. Koledzy z forum mające repu-kuracje mają jeszcze lepsze wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafasta 13.02.2017 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Myślicie że na bieżące zużycie ekogroszku ma temperatura realna czy odczuwalna ? Ogólnie na straty ciepła w domu ? Zauważyłem że pomimo podobnej temperatury przez ostatnie kilka dni ( około -7) gdzie temperatura odczuwalna była na poziomie -15, miałem większe spalanie niż przy podobnej temperaturze w styczniu gdzie w okolicach -7, odczuwalna była na poziomie -9. Czy u Was jest podobnie czy tylko mi się wydaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 13.02.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Cześć. Takie moje przemyślenie. Jak grzalem węglem w smieciuchu to szło mi ok. 2.5 tony do max. 3 ton. 850zł x 3 = 2550 Teraz grzeję ekogroszkiem czeskim bartexu i spalę minimum 5 ton a nawet 6. 5x 610 zł = 3050 6x 610 zł = 3660 Jeśli zmieszczę się w 5 tonach to jest to różnica akceptowalna - 500zł za "wygodę" moge dać, ale jeśli już 6 ton to nie. W przyszłym roku bede ogrzewał już dobrze ocieplony dom i nawet nie ma opcji aby spalić więcej niż 4 tony i to będzie wtedy akceptowalne. 4x610zł = 2400zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.02.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Ten czeski bartex to wielkie G.. jak na mój gust wygrzewałem na tym chałupę i nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 13.02.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Myślicie że na bieżące zużycie ekogroszku ma temperatura realna czy odczuwalna ? Ogólnie na straty ciepła w domu ? Zauważyłem że pomimo podobnej temperatury przez ostatnie kilka dni ( około -7) gdzie temperatura odczuwalna była na poziomie -15, miałem większe spalanie niż przy podobnej temperaturze w styczniu gdzie w okolicach -7, odczuwalna była na poziomie -9. Czy u Was jest podobnie czy tylko mi się wydaje.... Mam to samo wrażenie - ale w moim przypadku tą temp. odczuwalną potęgował wiejący wiatr od wschodu - już dobry tydzień jak wieje. I to wiatr przynajmniej u mnie wywiewa to ciepło z domu - żałuję że nie założyłem repukuratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts