Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak mi pokazuje na sterowniku. ;)

Masz trochę większą i nieco lepiej ocieploną budę od mojej z rekuperatorem. Zadowolony jesteś ze spalania??

Mi od 1 października do dzisiaj wyszło 1619kg a od listopada bo chyba od tej daty liczysz 1392kg + ok 0,5m3 drewna w kominku. Nie wiem ile dal by mi rekuperator jakbym go w końcu zrobił.

Czy ktoś z palących węglem po założeniu reku zauważył spore spadki w spalaniu??

Edytowane przez kulibob

Masz trochę większą i nieco lepiej ocieploną budę od mojej z rekuperatorem. Zadowolony jesteś ze spalania??

Mi od 1 października do dzisiaj wyszło 1619kg a od listopada bo chyba od tej daty liczysz 1392kg + ok 0,5m3 drewna w kominku. Nie wiem ile dal by mi rekuperator jakbym go w końcu zrobił.

Czy ktoś z palących węglem po założeniu reku zauważył spore spadki w spalaniu??

Ktoś majacy rekuperator pisał, że spalanie przy rekuperacji może byc wieksze. Wyjaśnial to tym, i chyba slusznie, że bez rekuperacji i bez regularnego wietrzenia a przy szczelnych oknach straty ciepła na wentylację są mniejsze niż w przypadku domu z rekuperacją.

Ale też chyba wtedy trzeba by pozatykać kanały wentykacji grawitacyjnej, bo pewnie przy szczelnych oknach ciag bedzie odwrocony.

Przy rekuperacji boje sie tego co mi zaciagnie od sasiadów. Ale może to na wyrost.

Spalanie spadnie tylko ile dwa worki na krzyż czy pół tony. Ja ma mechaniczne nawiewy i wyciągi grawitacyjne nie i zmajstrowałem jeszcze reku i wentylatora wyciągowego. Teraz nawiew stały ok 100m3/h. Nawiewy są przez GGWC i daje to spore zyski jednak teraz przez wiekowość dnia GWC jest wyłączone bo grunt jest zimniejszy niż temp zewnętrzna powietrza. Filtry ładnie radzą sobie z pyłem mam g3 i f7 teraz testuję g3+f7+f9 jednak spore opory.

Przy -16 miałem 7-8*C na nawiewie

Edytowane przez kulibob

Tylko że bez wietrzenia ma wilgoć i grzyba w każdym kącie. U mnie średnio przy 24* nawiew jest około 21*. Najzimniej było przy -22* wtedy było tylko 16*. Chodzi tylko od 8 do 20 i szyby suchutkie.

Nie mam grzyba, nie mam nawet rosy na szybach, w oknach nie mam żadnych nawiewników, tylko wentylacja grawitacyjna. Wręcz w domu mam bardzo sucho 35% wigotności. Nie wiem jak ale dom wentyluje się sam np nieszczelnościami na zawiasach czy uszczelką w progu.

Odfiltrujesz pył, zgoda, ale smrodu z palonych gazet itp. już nie.

Przy grawitacji, zamykasz się szczelnie i oddychasz tym co sam wytworzysz.

Zapach trochę przechodzi nawet przy f9. Jednak nie możesz się szczelnie zamknąć przy grawitacji:) Kanały grawitacyjne tworzą podciśnienie w domu i naciągają każdą nieszczelnością pozatym kiedyś chyba wietrzysz.

Zapach trochę przechodzi nawet przy f9. Jednak nie możesz się szczelnie zamknąć przy grawitacji:) Kanały grawitacyjne tworzą podciśnienie w domu i naciągają każdą nieszczelnością pozatym kiedyś chyba wietrzysz.

To było z lekka ironiczne z tym zamykaniem, chociaź jak wszyscy wokól smrodzą to trudno otworzyc okna. Mam trzech sasiadów. Każdy pali weglem w zwykłym kopciuchu i mokrym drzewem. Nawet jak nie kopcą czuje się swąd.