Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie z kolei ostatnie kilka dni na mieszance czecha z retopalem ok 18kg/doba :wtf: będę musiał coś pokombinować z ustawieniami bo nowy dom a spalanie jakby nie był ocieplony... zarzuciłem dziś 25kg samego retopala z pgg sprawdze ile popiolu z tego jest i na jak dlugo wystarczy, ale sterownik pokazuje, że na 2 doby... nie wiem ocb

U mnie z kolei ostatnie kilka dni na mieszance czecha z retopalem ok 18kg/doba :wtf: będę musiał coś pokombinować z ustawieniami bo nowy dom a spalanie jakby nie był ocieplony... zarzuciłem dziś 25kg samego retopala z pgg sprawdze ile popiolu z tego jest i na jak dlugo wystarczy, ale sterownik pokazuje, że na 2 doby... nie wiem ocb

Chałupa musi się wygrzać. Masz podobny metraż do mojego,ocieplenie też na podobnym poziomie, no i ten sam piec :) Spalanie powinno spadać z dnia na dzień

U mnie 270m2 słabo izolowanego (docieplony dach styropianem, ściany w zasadzie nie, jak było budowane między murami wełna wsadzona tak jak to się wówczas robiło, czyli niezbyt precyzyjnie, wymienione okna, stara instalacja,w tym metrażu jest garaż-magazyn ok.60m2 o wys. w granicy 4,5m, tu brak izolacji, dach to płyta obornicka)

Jeszcze pare dni wcześniej schodziło mi 10-14kg/24h węgla no-name z lokalnego składu, kamiennego

U mnie pracuje to na zasadzie: grzanie C.O.+CWU w godzinach 17:00- 8:00 rano a między 8:00 rano do godz. 17ej układ na dom odłączony i grzane samo CWU

Teraz zrobiło się chłodniej, więc widełki podskoczyły w granicy 16-20kg/24h, co dla mojego domu jest świetnym wynikiem

Edytowane przez Jarecki79

Mam nadzieję :) Może przyczyną także jest to, że pompy CO chodzą 24h? Jak u ciebie są ustawione pompy od podłogówki?

U mnie nie chodzą cały czas, mam je podłączone pod regulatory pokojowe, które wyłączają pompy jak temperatura osiągnie zadaną. Plusy takiego rozwiązania widzę szczególnie w słonecznie dni, gdzie temperatura w domu podnosi się.

Mam nadzieję :) .....

CZP01 gdzie zniknął twój sterownik? :) Często się posiłkowałem twoimi ustawieniami :)

Heh zmieniłem sterownik na verbomata czyli IE-42 http://forum.czp.pl/viewtopic.php?f=23&t=11907 sterownik ma już internet i stronę www tylko jeszcze podglądy z zewnątrz nie działają. Na tym sterowniku pastwię się nad tym co najcenniejsze czyli algorytm automatycznego spalania :)

Przy takich temperaturach to mordęga dla kotła, chyba trzeba wygasić na parę dni....

U mnie jak w załącznikach, grzana cała powierzchnia oprócz kotłowni (podłoga + drabinki).

Wewnątrz 20-21, opał Skarbek (chyba Piekary).

Bez CWU bo jeszcze nie mieszkam.

paliwo.jpg

wykres.jpg

Edytowane przez krisgie
JPG

• 2 weeks później...