Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Średnie spalanie czech+polski kamienny: 13,2kg

Średnie spalanie czech: 16kg

Średnie spalanie kamienny: 11,5kg

Teraz polski kamienny: 12,5kg/dobę.

Codziennie wieczorami i więcej w wekendy dorzucam drewna na ruszt aby zmniejszyć spalanie ekogroszku.

Tak myślę.. czy osiągnę jakąś oszczędność jeśli bym odłączał grzanie bojlera wieczorem i włączał dopiero rano? Czy i tak aby rozgrzać bojler będę musiał władować tyle samo energii?

Macie jakieś doświadczenie w tym?

Edytowane przez bt9

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spalanie za ostatnią dobę 12,0 kg na oryginalnym ekogroszk KWK Chwałowice.

Z moich doświadczeń z grzaniem bojlera wynika, że nie grzanie go w nocy nie daje w ogóle albo daje tylko nieznaczne oszczędności. Aktualnie w tym sezonie grzewczym grzeję bojler pompą CWU załączoną na stałe ale ograniczyłem jej przepływ do 0,2 m3 na godzinę i to wg. mnie jest najbardziej ekonomiczne rozwiązanie (grzanie stałe ale wolno) zwłaszcza, że kocioł pracuje wtedy stabilnie. :)

Sposób grzania CO też w tym roku zmieniłem i CO grzejniki zasilane są też ciągłą pracą pompy CO a na grzejnikach termostaty - Alpha2 pobiera w takim układzie 2 do 3 W :)

Stała praca pomp CO powoduje stabilność pracy układu grzewczego a kocioł nie jest bombardowany zładami zimnej wody i to jak teraz stwierdzam jest najbardziej efektywny sposób grzania.

U mnie teraz spalanie 7~9 kg na dobę jak zrobię u siebie tak jak mówisz skacze mi do 12~16 kg - jak dla mnie to żadna oszczędność.Może mam żle założoną instalację nie wiem z skąd się biorą takie różnice. A pieca mi zimna woda nie zalewa bo mam zawór 3D i 4D . Fakt potrafi spaść z 54C do 48C ale za chwilę to szybko odrabia. I dość ciekawa sprawa , jak palę równocześnie w kominku z płaszczem wodnym i piecu przy tych samych temp. - piec tylko w CWU ze skręconym zaworem 4D też wzrasta mi spalanie na piecu - a powinno teoretycznie maleć ( fakt że kominek wtedy mniej bierze drewna ) . Przestałem z tym walczyć - wyłączam w weekendy piec i grzeję CWU grzałką.

dobrze zaizolowany bojler jeśli nie ma cyrkulacji traci postojowo 0,5-1stC na godzinę. pytanie czy jest potrzeba trzymać w nocy ciepłą wode w gotowości??

ja swój grzeję 2 razy na dobe - w godzinach południowych do 47stC a wieczorem od 18 do 22 do 57stC aby wszystkim starczyło na prysznice wieczorne i inne toalety. z drugiej strony jak pisze czp01 można wykorzystać CWU do stabilizacji temperatur w układzie co daje korzyść w postaci mniejszego ryzyka korozji niskotemperaturowej. ja nie mam takiej potrzeby gdyż posiadam obieg kotłowy ale nie nalezy skreślać takiej możliwości.

a w temacie - spalanie ~ 10kg/dobę

Spalanie za ostatnią dobę 12,0 kg na oryginalnym ekogroszk KWK Chwałowice.

Z moich doświadczeń z grzaniem bojlera wynika, że nie grzanie go w nocy nie daje w ogóle albo daje tylko nieznaczne oszczędności. Aktualnie w tym sezonie grzewczym grzeję bojler pompą CWU załączoną na stałe ale ograniczyłem jej przepływ do 0,2 m3 na godzinę i to wg. mnie jest najbardziej ekonomiczne rozwiązanie (grzanie stałe ale wolno) zwłaszcza, że kocioł pracuje wtedy stabilnie. :)

Sposób grzania CO też w tym roku zmieniłem i CO grzejniki zasilane są też ciągłą pracą pompy CO a na grzejnikach termostaty - Alpha2 pobiera w takim układzie 2 do 3 W :)

Stała praca pomp CO powoduje stabilność pracy układu grzewczego a kocioł nie jest bombardowany zładami zimnej wody i to jak teraz stwierdzam jest najbardziej efektywny sposób grzania.

Jestem tego samego zdania co czp01.

Stabilizacja układu = mniejsze zużycie.

dobrze zaizolowany bojler jeśli nie ma cyrkulacji traci postojowo 0,5-1stC na godzinę. pytanie czy jest potrzeba trzymać w nocy ciepłą wode w gotowości??

To raczej bardzo źle ocieplony boiler

P.S.

Sprawdziłem wykresy i mój pokazuję stratę 0,37*C/h przy temperaturze wody ok 47*C. Co prawda docieplałem go extra. Fabryczne straty to 64W

Spalanie ostatnie dni 5,5-7kg

Edytowane przez kulibob

Czy palenie węglem to jedyne Twoje źródło ogrzewania? 5,5 kg to rewelacyjny wynik. U mnie latem na CWU idzie 4 kg.

Można tak powiedzieć mam kozę palone co sobotę jeden wsad 3 kostki btykietu ok 2,5kg.

narazie rekord padł przedwczoraj 8,4kg jednak wczoraj nadrobiło 5,9 kg. Generalnie podsumowanie października zapowiada się super.

Edytowane przez kulibob

https://esterownik.pl/device/14094

Podsumowanie Październik

Temperatura pietro 22 parter 2/3miesiąca 22,5 jednak było za zimno teraz 23*C

Paliwo Czarna perła 24MJ po 700zł zapas z zeszłego roku

158kg ekogrochu za 111 zł

9kg brykietu (11kostek) za 6,5zł (4xpalone w kozie)

Przegląd kominiarski w sierpniu dwa kominy 120zł

Czyli zima 17/18

237zł

Dużo mniejsze zużycie w stosunku do zeszłego października wtedy pękło 227kg i 3 x koza ale buda się wygrzała,doszedł reku z sterowalnym GGWC, załatane parę mostków i przeszedłem na spalanie grupowe bezproblemowo jedzie na mocy 3kW (0,72kg/h spr 65%podawana przez sterownik w trybie zimowym)

Edytowane przez kulibob

Można tak powiedzieć mam kozę palone co sobotę jeden wsad 3 kostki btykietu ok 2,5kg.

narazie rekord padł przedwczoraj 8,4kg jednak wczoraj nadrobiło 5,9 kg. Generalnie podsumowanie października zapowiada się super.

Zastanawia mnie, po co palisz w tej kozie? Mam podobny układ jak u Ciebie, czyli 100% podłogówka i 2 drabinki i nie widzę ekonomicznego uzasadnienia przepalania kozą w weekendy. Chcesz mieć 30 stopni w weekendy, czy wygaszasz podłogówkę w środę, żeby temp. spadła do 20 stopni w sobotę?

?? Nic nie wyączam. Pale dla klimatu. Jedno palenie to 2,5 kg (ok12-13kwh) należy od tego odjąć ssprawność.. Czy 2kg węgla przegrzejesz chałupę(odejmuąć sparwność)? Przepalenie w kozie podnosi temperaturę góra o 1 stopień w całym budynku

Tak jak myślałem, że dla klimatu :) Pewnie później odpalasz podłogówkę na sezon zimowy, przepalając kozą.

U mnie teraz spalanie około 20kg na 300m2 3-kondygnacje, jakiegoś ciulowatego miału a ile popiołu z niego. Muszę go mieszać z ekogroszkiem bo inaczej nie idzie nim palić. Zastanawiam się nad założeniem rekuperacji, może bym jedną tonę zaoszczędził w ciągu roku. Tylko pytanie czy warto i jak to zrobić w starym dom?

Tak jak myślałem, że dla klimatu :) Pewnie później odpalasz podłogówkę na sezon zimowy, przepalając kozą.

Nie rozumiem o co Ci chodzi odpalam kominek to porostu termostaty później pompy załączą. 2,5kg brykietu 4x w miesiącu to jest śmieszna ilosć. Zresztą parę postów wyżej masz moje podsumowanie października ilość brykietu jest śladowa.

Zastanawia mnie, po co palisz w tej kozie? Mam podobny układ jak u Ciebie, czyli 100% podłogówka i 2 drabinki i nie widzę ekonomicznego uzasadnienia przepalania kozą w weekendy. Chcesz mieć 30 stopni w weekendy, czy wygaszasz podłogówkę w środę, żeby temp. spadła do 20 stopni w sobotę?

Z tego też nic nie rozumiem

Edytowane przez kulibob