Maher 04.11.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 A masz okna dachowe ? U mnie to przez nie się nagrzewało poddasze, założyłem markizy zewnętrzne i jest o niebo lepiej. Mam kilka okien dachowych. Wcześniej się tak ratowałem że w nocy wszystkie okna były otwarte, ale komary za to atakowały. Założyłem moskitiery, komary wyeliminowałem ale przewiewu już takiego nie ma jak wcześniej i temperatura się podniosła. Zobaczę na markizy, prędzej myślałem aby założyć rekuperacje na samą górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 04.11.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 A masz okna dachowe ? U mnie to przez nie się nagrzewało poddasze, założyłem markizy zewnętrzne i jest o niebo lepiej. Dokładnie takie same mam obserwacje. Markiz jeszcze nie mam ale miałem okazję obserwować testy pirometrem okna zasłoniętego i nie. Jeśli dobrze pamiętam to różnica ok 10C, dla mnie wystarczajáca do podjęcia decyzji o montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.11.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Aż tyle ?? Tak, ale z tendencją spadkową co roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 06.11.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 (edytowane) *Maher Rekuperacja nie schłodzi Ci poddasza, nawet z gwc, no może stopień albo dwa. Jak już to klima. Ja mam 7 okien dachowych i na 6 już mam markizy Edytowane 6 Listopada 2017 przez bobasxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 06.11.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Nie tylko większe spalanie, bo to tylko większe koszty ogrzewania, tylko zobaczy w lecie jak się dach nagrzeje jaką będzie miał temperaturę na poddaszu i tego już nie przeskoczy i spać w nocy nie będzie się dało. Ja mam 30cm (15cm 0.33 + 15cm 0.40 ) i żałuje że dałem między krokwie tą 0.40 bo w najcieplejsze dni temperatura na poddaszu dobija mi do 27C. Wszystkim budującym polecam strop betonowy nad poddaszem. Ja u siebie mam 12 cm betonu, no i latem maksymalnie miałem 24 stopnie. No i bardzo dobrym rozwiązaniem są również rolety zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 06.11.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Co do markiz dachowych to potwierdzam - naprawdę się sprawdzają. U mnie w małym pokoju 12m2 na poddaszu z dwoma oknami dachowymi od południa jak przygrzało to było 30 stopni. Po zamontowaniu markiz 26-27 stopni. Różnica kolosalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 06.11.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 *Maher Rekuperacja nie schłodzi Ci poddasza, nawet z gwc, no może stopień albo dwa. Jak już to klima. Ja mam 7 okien dachowych i na 6 już mam markizy Tak jak pisałem wcześniej, jak zamontowałem moskitiery to mi przewietrzanie pomieszczeń w nocy się zmniejszyło i temperatura nie dało się tak obniżyć jak przed moskitierami, a wystarczy mi właśnie z 2-3 stopnie. Okna dachowe nie mam za duże i są w garderobie, łazience i pokoju który jest zapasowy. Rekuperacje też myślałem z myślą aby zredukować hałasy dochodzące z ulicy (przy zamkniętych oknach jest cisza), a przy otwartych słychać samochody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.11.2017 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Pierwszy tydzień listopada średnia 7kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 08.11.2017 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 kurcze a u mnie 11 niby mamy takie same domy, podobnie ocieplone a spalanie mam 2x większe. No nic, w zimie jeszcze raz dokładniej zrobię termowizję (na pewno na szczytach, zdejmę dachówkę itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.11.2017 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Okna mam lepsze i reku. Jestem w II strefie klimatycznej Ty chyba w III. Więc to pewnie ta różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bociek78 08.11.2017 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Zazdroszczę Wam. Moje spalanie ekogroszku to ok 25 kg na dobę, i to jeszcze palimy w godzinach od 6-17 bo inaczej piec żre przeszło 40 kg dziennie. Jak czytam komentarze o 16 k/dobę to mam kompleksy. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 08.11.2017 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 (edytowane) Zazdroszczę Wam. Moje spalanie ekogroszku to ok 25 kg na dobę, i to jeszcze palimy w godzinach od 6-17 bo inaczej piec żre przeszło 40 kg dziennie. Jak czytam komentarze o 16 k/dobę to mam kompleksy. Pozdrawiam serdecznie. A jaka powierzchnia, ocieplenie i piec jakiej mocy? Pierwszy sezon? U mnie teraz bierze ok 12 kg/doba Edytowane 8 Listopada 2017 przez darianus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bociek78 08.11.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Dom z lat 80 ocieplony 8mm dach ocieplony. Powierzchnia ok 200 m, trzy kondygnacje ale korzystamy z jednej i tam grzejniki są włączone. Piec Tekla Draco Duo 35, (ustawiony na 5 sek podawania, co 16 sek, wentylator 100%). Podczas palenia straszne spieki (żużel), a przecież w tym roku szukałem groszku jak najlepszego.Sezon drugi - przyznam że w pierwszym sezonie rok temu, gdy zauważyliśmy ile piec pobiera ekogroszku, paliliśmy w komorze górnej normalnie węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 08.11.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Pewnie masz potężne mostki cieplne związane kondygnacjami, których nie grzejesz. Po za tym dużo za duży piec pewnie z ogromnym palnikiem, na którym trudno ustawić optymalne spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bociek78 08.11.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Dzięki. Myślę że kocioł jest dobrany odpowiednio, poszukam jeszcze na forum postów właścicieli podobnych kotłów, może ustawienia zapodane przez instalatora są niewłaściwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 08.11.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 (edytowane) Jeśli kocioł jest dobrany prawidłowo i faktycznie Twój budynek potrzebuję tylę energii, to spalanie 25 kg/doba jest ok Edytowane 8 Listopada 2017 przez darianus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafcioa4 08.11.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 u mnie to jakoś idzie, chata z lat 80 , 3-kondygnacje, ogrzewam 300m2, kocioł w budynku gospodarczym. Pale jakimś kijowatym miałem ( frakcja piasek z ogrody ) z mała domieszką ekogroszku. Popiołu z 30%. Spalam w granicach 20 kg. Gdy bym palił samym ekogroszkiem myślę, że spalanie było by dużo mniejsze:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bociek78 08.11.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 u mnie to jakoś idzie, chata z lat 80 , 3-kondygnacje, ogrzewam 300m2, kocioł w budynku gospodarczym. Pale jakimś kijowatym miałem ( frakcja piasek z ogrody ) z mała domieszką ekogroszku. Popiołu z 30%. Spalam w granicach 20 kg. Gdy bym palił samym ekogroszkiem myślę, że spalanie było by dużo mniejsze:cool: A jaki kolega ma kocioł i jakie ustawienia podawania, przerwy i wentylatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafcioa4 08.11.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 A jaki kolega ma kocioł i jakie ustawienia podawania, przerwy i wentylatora? Mam opis w stopce wystarczy tylko kliknąć. kocioł 17 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 08.11.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Należałoby wyczyścić kocioł i palnik (kanały napowietrzjące) i ustawić dobrze kocioł, jak dmuchasz 100% to albo zwiększyłeś bo się nie paliło (palnik zatkany) albo ktoś tak ustawił i zostało i stąd żużel a połowa ciepła ucieka kominem i spalanie duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts