Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

A masz okna dachowe ? U mnie to przez nie się nagrzewało poddasze, założyłem markizy zewnętrzne i jest o niebo lepiej.

Mam kilka okien dachowych. Wcześniej się tak ratowałem że w nocy wszystkie okna były otwarte, ale komary za to atakowały. Założyłem moskitiery, komary wyeliminowałem ale przewiewu już takiego nie ma jak wcześniej i temperatura się podniosła. Zobaczę na markizy, prędzej myślałem aby założyć rekuperacje na samą górę.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A masz okna dachowe ? U mnie to przez nie się nagrzewało poddasze, założyłem markizy zewnętrzne i jest o niebo lepiej.

Dokładnie takie same mam obserwacje.

Markiz jeszcze nie mam ale miałem okazję obserwować testy pirometrem okna zasłoniętego i nie. Jeśli dobrze pamiętam to różnica ok 10C, dla mnie wystarczajáca do podjęcia decyzji o montażu.

Nie tylko większe spalanie, bo to tylko większe koszty ogrzewania, tylko zobaczy w lecie jak się dach nagrzeje jaką będzie miał temperaturę na poddaszu i tego już nie przeskoczy i spać w nocy nie będzie się dało. Ja mam 30cm (15cm 0.33 + 15cm 0.40 ) i żałuje że dałem między krokwie tą 0.40 bo w najcieplejsze dni temperatura na poddaszu dobija mi do 27C.

Wszystkim budującym polecam strop betonowy nad poddaszem. Ja u siebie mam 12 cm betonu, no i latem maksymalnie miałem 24 stopnie. No i bardzo dobrym rozwiązaniem są również rolety zewnętrzne.

*Maher

Rekuperacja nie schłodzi Ci poddasza, nawet z gwc, no może stopień albo dwa. Jak już to klima.

Ja mam 7 okien dachowych i na 6 już mam markizy ;)

Tak jak pisałem wcześniej, jak zamontowałem moskitiery to mi przewietrzanie pomieszczeń w nocy się zmniejszyło i temperatura nie dało się tak obniżyć jak przed moskitierami, a wystarczy mi właśnie z 2-3 stopnie. Okna dachowe nie mam za duże i są w garderobie, łazience i pokoju który jest zapasowy.

Rekuperacje też myślałem z myślą aby zredukować hałasy dochodzące z ulicy (przy zamkniętych oknach jest cisza), a przy otwartych słychać samochody.

Zazdroszczę Wam. Moje spalanie ekogroszku to ok 25 kg na dobę, i to jeszcze palimy w godzinach od 6-17 bo inaczej piec żre przeszło 40 kg dziennie. Jak czytam komentarze o 16 k/dobę to mam kompleksy. Pozdrawiam serdecznie.

A jaka powierzchnia, ocieplenie i piec jakiej mocy? Pierwszy sezon? U mnie teraz bierze ok 12 kg/doba

Edytowane przez darianus

Dom z lat 80 ocieplony 8mm dach ocieplony. Powierzchnia ok 200 m, trzy kondygnacje ale korzystamy z jednej i tam grzejniki są włączone. Piec Tekla Draco Duo 35, (ustawiony na 5 sek podawania, co 16 sek, wentylator 100%). Podczas palenia straszne spieki (żużel), a przecież w tym roku szukałem groszku jak najlepszego.

Sezon drugi - przyznam że w pierwszym sezonie rok temu, gdy zauważyliśmy ile piec pobiera ekogroszku, paliliśmy w komorze górnej normalnie węglem.

u mnie to jakoś idzie, chata z lat 80 , 3-kondygnacje, ogrzewam 300m2, kocioł w budynku gospodarczym. Pale jakimś kijowatym miałem ( frakcja piasek z ogrody ) z mała domieszką ekogroszku. Popiołu z 30%. Spalam w granicach 20 kg. Gdy bym palił samym ekogroszkiem myślę, że spalanie było by dużo mniejsze:cool:

u mnie to jakoś idzie, chata z lat 80 , 3-kondygnacje, ogrzewam 300m2, kocioł w budynku gospodarczym. Pale jakimś kijowatym miałem ( frakcja piasek z ogrody ) z mała domieszką ekogroszku. Popiołu z 30%. Spalam w granicach 20 kg. Gdy bym palił samym ekogroszkiem myślę, że spalanie było by dużo mniejsze:cool:

A jaki kolega ma kocioł i jakie ustawienia podawania, przerwy i wentylatora?