Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zazdroszczę Wam. Moje spalanie ekogroszku to ok 25 kg na dobę, i to jeszcze palimy w godzinach od 6-17 bo inaczej piec żre przeszło 40 kg dziennie. Jak czytam komentarze o 16 k/dobę to mam kompleksy. Pozdrawiam serdecznie.

Ja w starym domu (budowany w latach 90) spalałem zawsze powyżej 4t grzejąc tylko jedną kondygnacje ok. 90m2, w nowym 150m2 mając dużo cieplej paląc cały rok mieszczę się w 2,5t.

Paląc 6-17 spalisz więcej niż paląc 24h bo piec jedzie z pełną mocą, już lepiej tak nim sterować aby w godzinach 17-6 utrzymywać maksymalnie z 2C niższą temperaturę niż całkowicie wygaszać. Po drugie szukać największych strat w ogrzewaniu i stopniowo ocieplać. Po trzecie można jednego węgla spalić np. 40kg/24 a innego 25kg/24 i mieć tak samo ciepło. U mnie obecnie październik zamknął się w 201kg węgla za kwotę 161zł, średnia 6.5kg/24h, a już listopad to 8.8kg/24h.

Czy posiadacie przepustnice w czopuchu? Bo ja nie. Może rzeczywiście cała para idzie w gwizdek.

Najpierw ustaw sobie bardziej poprawnie proces spalania. Nie wiem jaką masz dmuchawę ale zakładając, że ok 80 W to 100% dmuchawy powoduje Ci, że wszystko "idzie w komin" .

Dla porównania ja na kotle 35 KW z retortą PPS50 czyli 50 KW miałem dmuchawę ustawioną poniżej 40 % - aktualnie w tym kotle na retorcie PPS25 czyli 25 KW mam dmuchawę ustawioną na około 34% mocy , podawanie na 4 s a przerwę na 40s. To tylko przykład tak abyś wiedział jak wielka to różnica w porównaniu do Twoich ustawień.

Ustaw sobie np. podawanie na 5s przerwę na ok. 40 s i dmuchawę na ok 50%. Czasu podawania 5s nie ruszaj jak kopczyk za nisko to skróć przerwę podawania ale tylko o 1 s i obserwuj a jak będzie za wysoko to wydłuż o 1 s i obserwuj. Jak nie powstają czarne sadze to dmuchawę możesz dalej o 1% na dół a po godzinie sprawdzić jak jest w kotle i dalej obniżyć o 1 %, gdyby wymiennik zaczął robić się na czarno to podnieś dmuchawę o 1 % do góry i to będzie to optymalne ustawienie pracy dmuchawy.

Kocioł może dochodzić do zadanej długo to nie jest rakieta a nawet jej nie osiągnąć tylko modulować w pobliżu i to by było optymalne .

Jak kocioł przy tak wypracowanych ustawieniach będzie miał za małą moc to skrócisz przerwę ale po 1s i obserwować, później ewentualnie podniesiesz nadmuch ale też po 1s - w ten sposób możesz osiągnąć swój cel. :) Kocioł na ekogroszek powinien chodzić cały czas na wystarczająco do ogrzania małej mocy tak aby tylko uzupełniał straty budynku i tak będzie najbardziej efektywnie. :)

Witam. Ja ogrzewam małe mieszkanie około 50cm2.Nie ocieplone stare budownictwo. Okna plastiki. Piec kesseleco 10kw. Nowa instalacja. Zawor 4drogowy ustawiony na 7. W domu na każdym kaloryferze mam termostat i ustawione na 3.5. 22-23 stopnie w domu. W łazience kaloryfer bez termostatu i odkrecony na maksa. Piec ustawiony

Temperatura c.o 55c

Temperatura c.w.u 55c

Podawanie 8s

Przerwa 46s

Dmuchawa 14%

Histeryzacja c.o i c.w.u ustwiona na 3c

Praca w potrzymaniu 20s

Przerwa w potrzymaniu 18minut

Dmuchawa w potrzymaniu 20%

Piec spala 75kg na 6 dni wydaje mi się że to chyba dużo jest jak na takie małe mieszkanie.