zyzolek 13.12.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) W ramach pocieszenia mogę powiedzieć, że zapewne ładny masz pałac, a utrzymanie takiego kosztuje Jaki tam pałac, zwykły kwadratowo prostokątny domek. Bez antresoli byłoby dodatkowo 100 m2 powierzchni i kilka pokoi. Ale kto by to sprzątał. Edytowane 13 Grudnia 2011 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 13.12.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Otwarte przestrzenie z antresolą o wysokości 6m nie są w standardowym projekcie. Na pewno ma to znaczenie, bo aby zrobiło się ciepło na dole cała przestrzeń musi być dogrzana. Projekt budynku oraz jego kubatura ma duże znaczenie w ekonomice ogrzewania. P.S. Sam mam 200m2 w parterze w kształcie L, co nie jest optymalną bryłą dla budynku aby miał małe zapotrzebowanie na ciepło. Edytowane 13 Grudnia 2011 przez ppietrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.12.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 No właśnie też kombinuje jak by tu obniżyć to zużycie węgla Tylko WM z odzyskiem radykalnie obniży zużycie. Dodam, że taka inwestycja bardzo szybko się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.12.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Zyzolek teraz to Ci powiem że masz spalanie w jak najlepszej normie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.12.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Zyzolek teraz to Ci powiem że masz spalanie w jak najlepszej normie To mnie pocieszyłeś Generalnie muszę powiedzieć, że w salonie z wysokością na 6m i antresolą jest najlepszy komfort cieplny. W zimie ciepła podłoga od dołu i przyjemna temperatura w okolicach głowy. Jest czym oddychać. To jest ulubione miejsce wszystkich domowników latem i zimą. Latem jest chłodno od podłogi, a całe ciepło z upałów ucieka pod sufit. Nie trzeba klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 13.12.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Zyzol wycofuję się z tego co napisałem o Twoim zużyciu. Przy okazji mówią, że utrzymanie mercedesów i innych wielkich limuzyn kosztuje. Jeśli jednak ktoś decyduje się na taki zakup, znaczy, że jest w stanie go utrzymać. Nie wiem nie mam Meśka:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 13.12.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Widzisz zyzolek wszyscy wycofali się ze swojej opinii na Twoją korzyść. Masz i pocieszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.12.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 sebsa - no ale w brulim nie używam pompy mieszającej - używam tylko zaworu 3 drogowego i jest tylko skręcony na około 10 % i go nie ruszam w ogóle. zyzolek - nic się nie martw wielkością domu i spalaniem bo diabeł tkwi w szczegółach i na pewno da się coś na tym polu poprawić - tak , że nie zmieniam swojego stanowiska:) Hmmm co do mojego zimnego powrotu w trybie podtrzymania to ewentualnie mogę doprecyzować czas pracy pompy cykliczne CO mam teraz 1 minuta co 25 minut to mogę np. dać 1 na 11 minut i na pewno będzie lepiej. Zrobię zapewne taki mały teścik ale za jakis czas bo na razie eksperymentuje ze zmienionymi parametrami pracy kotła No ale nawet w sumie jakoś ten zimny powrót specjalnie mi nie przeszkadza - no tak ale kocioł ma zapewne inne zdanie ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.12.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 zyzolek - nic się nie martw wielkością domu i spalaniem bo diabeł tkwi w szczegółach i na pewno da się coś na tym polu poprawić - tak , że nie zmieniam swojego stanowiska:) Też tak myślę i wydaje mi się, że jest jeszcze jakieś pole optymalizacji. Zastanawiam się czy diabeł nie jest na styku podłogówka - kaloryfery. Jak dobrze widzę, mam różną temp. powrotu z tych obu obiegów. Głównie tak się dzieje w sytuacji gdy wszystkie obiegi są otwarte, czyli w fazie nagrzewania. Jak działają osobno to jest ok. Kaloryfery działają na pompie CO w pracy ciągłej. Podłogówka na pompie załączanej czasowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.12.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Jak Ci się dom nie wyziębia za szybko to może ustaw pracę pompy CO na cykliczną- ja tak mam ustawiona i u mnie się sprawdza. No co prawda aktualnie kocioł pracuje w opcji z regulatorem pokojowym czyli kocioł dogrzewa w centralnym miejscu domu tam gdzie czujnik do zadanej temperatury. np. u mnie jest to 23 st. C wieczorem i jak osiągnie tą temperaturę to regulator przełącza kocioł w tryb podtrzymania - a jak temperatura spadnie w domu o wartość histerezy to znowu włącza grzanie i pompkę CO - przynajmniej u mnie ta opcja się sprawdza i tu mam małe oszczędności ( no a na noc programuję jeszcze temperaturę deczko obnizoną> masz czujnik (termometr) spalin w czopuchu i jaką tam masz temperaturę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.12.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) masz czujnik (termometr) spalin w czopuchu i jaką tam masz temperaturę ? Nie mam takiego termometru / czujnika. Jak to wygląda, gdzie i jak to się montuje? Będzie to pomocne? Przepraszam za głupie pytania, ale jestem tylko amatorem w tym temacie. Może z miesiąca na miesiąc co raz bardziej zaawansowanym, ale ciągle amatorem. Edytowane 13 Grudnia 2011 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.12.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Wywierciłem otworek w czopuchu i tam wsadziłem czujnik temperatury spalin. np. w tej chwili temperatura spalin ma 115 st C http://bruli.czp.pl/ to ta fiszka na tym sterowniku na rurze kominowej. Aktualnie górna granica temperatury spalin dobija mi do 130 st C ale to już w 9 czy 10 dniu przed czyszczeniem kotła. A wcześniej dobijała i do 170 st C. Jak Twój sterownik nie ma takiego czujnika to możesz jakiś zwykły dokupić i go zamontować - będziesz na początek wiedział ile ciepła zwiewa w komin a później się zastanowisz co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.12.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Może z miesiąca na miesiąc co raz bardziej zaawansowanym, ale ciągle amatorem. Skoro nie interesują Ciebie podstawy - to nich tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.12.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Skoro nie interesują Ciebie podstawy - to nich tak zostanie. Reprezentuję tą grupę użytkowników, co im firma wykonała instalację grzewczą, a potem radź se chopie sam. I tak z tym wszystkim sam zostałem. Zero wsparcia. Tacy są dzisiaj nasi fachowcy od siedmiu boleści. Wszystkiego trzeba się samemu uczyć, choć wolałbym ten czas poświęcić na coś bardziej przyjemniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.12.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Zero wsparcia Dlatego zwróciłem uwagę na Twój system wentylacji - ale jak widać Ciebie to nie interesuje - chociaż widzę tam sporo oszczędności,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.12.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Dlatego zwróciłem uwagę na Twój system wentylacji - ale jak widać Ciebie to nie interesuje - chociaż widzę tam sporo oszczędności,. Masz na myśli rekuperator? Czy GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.12.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Masz na myśli rekuperator? Czy GWC? Tylko to, co masz aktualnie - oczywiście jeśli nie jest to tajemnicą? Jeśli jest to nie wnikam w szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.12.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Też w swoim domu zawaliłem temat wentylacji i mam tylko grawitacyjną - ale jak zwykle człowiek uczy się na błędach. Tak sobie jednak myślę, że jak się kiedyś zmobilizuję to się domkowi zrewanżuję i przekuję dom na nowo i zrobię VW z rekuperatorem. No ale do takiej inwestycji trzeba będzie rodzinkę wywieść co najmniej na 2 miesięczne wczasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.12.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Tylko to, co masz aktualnie - oczywiście jeśli nie jest to tajemnicą? Jeśli jest to nie wnikam w szczegóły. Mam zwykłą grawitacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 14.12.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Kebab jesteś niezłym spryciarzem, zwracasz uwagę na wentylację nie wiedząc czy Zozolek ma Reku i Gwc. Dobre, bo jeśli miałby powyższe to Twoje widzenie oszczędności w łeb by wzięło. Aa i zmień ten podpis bo jest kiepski i źle w telu mi wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts