czp01 28.11.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Aktualnie sterownik podaje, że spala 15,8 kg na dobę no ale idą jakieś mrozy to wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 29.11.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Bieżące zużycie ekogroszku za listopad 13.8 kg / dobe. Mam ekogroszek 23 000 - 25 000 kJ/kg, 4 osoby w rodzinie Nie jest źle przy domu 164 m2 uzytkowej z wentylacja grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 29.11.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Sztygar pali się w miarę dobrze. U mnie żaden jeszcze groszek nie spalał się na popiół z papieroska. Jest żużel raczej miękki a do tego trafi się taki biały kawałek niespalony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 30.11.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Sztygar pali się w miarę dobrze. U mnie żaden jeszcze groszek nie spalał się na popiół z papieroska. Jest żużel raczej miękki a do tego trafi się taki biały kawałek niespalony. Kupiłem wczoraj 5 worków tego Sztygara w Mrówce tak z ciekawości. Jak się wypali to co mam w zasobniku, to przetestuję go. Pierwsze co zauważyłem to to, że worek węgla z lokalnego składu waży ok. 1kg mniej niż sztygar a powinien tyle samo. Na całej tonie robi się 40 kg mniej. Obecne spalanie ok 13-14kg/doba, ale dorzucam pocięte palety, które zostały mi się z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 30.11.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) No ja mam go z Mrówki ale kupowałem w czerwcu. Paliłem nim w kwietniu jak mi brakło moich zapasów i byłem zadowoly porównujac do Czarnej Perły, Golda czy jakiśstarych zapasów ekoreta z GSu. U mnie dorzucanie drewna słabo wychodzi bo to drewno nie chce mi się palić. Najlepiej to jak zapale nim osobno na ruszcie i dam wiecej powetrza tzn uchyle delikatnie dolne drzwiczki. Tak mogę popalić trochę a podajnik przez kilka godz nie zdąży się wygasić Edytowane 30 Listopada 2017 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.12.2017 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Listopad Temperatura Pietro 22 parter 23*CPaliwo Czarna perła 24MJ Średnie dobowe spalanie 8,2kgŚrednia moc kotła 1,5kW247 kg ekogrochu za 173 zł9kg brykietu (11kostek) za 6,5zł (3xpalone w kozie) zima 17/18ekogroch 405kg za 283 złBrykiet 18kg za13złPrzegląd kominiarski w sierpniu dwa kominy 120złŁącznie 416zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.12.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Mój sterownik verbomat coś zgłodniał i aktualnie pokazuje, że spala 17,5 kg na dobę. verbomat to potoczna nazwa a sterownik do IE-42 - ciągle rozwijany. Ma stronę www do sterowania i podglądu ale jeszcze nie jest dostępna dla wszystkich z zewnątrz tzn. podgląd. Jak ktoś chce podejrzeć taki sterowni to musi zarejestrować się na stronie producenta http://www.ie.net.pl/ i wtedy ze swojego konta z mapy może wybrać któryś sterownik do podglądu. Jak kogoś interesuje to dyskusję na temat sterownika prowadzimy aktualnie tu http://forum.czp.pl/viewtopic.php?f=23&t=11907&start=40#p19071 i chętnych zapraszamy do dyskusji i wymiany poglądów. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zozo15 01.12.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Szkoda że umnie nie pokazuję dziennego zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 01.12.2017 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Mi tam nie potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 02.12.2017 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 (edytowane) U mnie spalanie wygląda tak za listopad. Kurde nowy dom a żre średnio 14kg/doba. Zdjęcia termowizyjne robione, mostków nie ma. Motyla noga, co to może być? Panowie co może być przyczyną tak wysokiego spalania? 2 szybowe okna? Mam nie ocieplone szczyty na stryszkach od wewnątrz domu i brak ciągłości izolacji na szczytach (poprawię to w lecie.). Kurcze nie wiem ocb. biorąc pod uwagę np spalanie u kuliboba, podobny dom, a spalanie prawie 2x większe. Edytowane 2 Grudnia 2017 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.12.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 U mnie spalanie wygląda tak za listopad. Kurde nowy dom a żre średnio 14kg/doba. Nowy dom ma zawsze większy apetyt, trza wygrzać ze trzy sezony, to mu przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.12.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Nowy dom ma zawsze większy apetyt, trza wygrzać ze trzy sezony, to mu przejdzie. Patrząc w ten sposób to mój też nie jest wygrzany bo zaczyna się drugi pełny sezon. @sruba a w grupowym min 8kw i max 8kW nie ujedziesz?? CO do spalania to już Ci chyba pisąłem e wszystko po trochu. Masz trochę większy dom, masz dwie szyby, zwykłą wentylacje. Wszędzie po troszku i się uzbiera. Jednak fakt 14kg na nowy dom to chyba trochę dużo. Grzejesz garaż?? Nad garażem masz pomieszczenia?? Jaki masz wynik w ciepłowłaściwe.pl?? Edytowane 2 Grudnia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 02.12.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Kulibob też mnie "drażni" Za mało mu pali:-). A teraz na poważnie, okna dwuszybowe czy trochę większa powierzchnia, przy dobrej izolacji, nie tłumaczy wg mnie tak dużej różnicy w spalaniu ( śruba kontra kulibob). Z kolei rekuperacja może, jak pisał jeden z użytkowników, skutkować wyższym, nie niższym zużyciem, więc ten argument też odpada. Może konstrukcja kotła, palnika, decyduje tu o dodatkowym, niepotrzebnym spalaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 02.12.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 (edytowane) 8 i 12kw mam ustawione na 3 powtórzenia, zwiększyłem trochę moc nadmuchu bo coś za wolno dobijał do zadanej. W garażu mam grzejniki jednak nie są odpalone, Ścianę w garażu przylegającą do domu mam ocieploną 15cm, a sufit garażu dopiero będę na wiosnę ocieplać. Nad garażem mam pomieszczenie 50m2, które także ogrzewamy (teraz je wykańczam, płytki ścianki działowe etc.). Za chwilę wykonam pomiar w ciepłowłaściwe - jeszcze tego nie robiłem powiem szczerze.Jak pisałem wcześniej, czy myślicie, że przyczyną może także być nie docieplony szczyt i brak ciągłości izolacji? (tej nie ocpeplonej powierzchni nad poddaszami może być hmmm ze 20m2). Także styropian miałem klejony na placki (niestety) i zacząłem myśleć, czy to ciepło nie ucieka szczelinami pomiędzy ścianą a styro, bo może to działać jak "komin", tym bardziej jak pisałem, że nie ma ciągłości w izolacji (będzie na wiosnę). Może duża strata kominowa przez brak RCK? Komin mam systemowy fi200 wynik: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/31hi Edytowane 2 Grudnia 2017 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.12.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 . Może konstrukcja kotła, palnika, decyduje tu o dodatkowym, niepotrzebnym spalaniu? Wątpię ogniwo i skamp to podobna klasa kotłów. Co do rekuperacji. To w zeszłym roku miałem nawiew mechaniczny przez GWC(zawsze temperatura dodatnia) i wyciąg grawitacyjny wtedy spalałem więcej. Jednak był to pierwszy pełny sezon i trudno to wszystko porównywać. Jednak w tym roku zdecydowanie mniej palę niż w zeszłym roku. @sruba pewnie sporo tracisz do garażu przez podłogę. Tak jak mówiłem przez tek kilka dziur które wymieniłeś trochę ucieka i dodasz 2+2 to wychodzi 5:) Poza tym porównaj sobie nasze wyniki w ciepłowłaściwe mój jest w stopce i wg niego moje obciążenie cieplne jest prawie dwa razy mniejsze. Co wy macie z tym dochodzeniem do zadanej?? ja zawsze dążyłem aby nie dochodził w czasie jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 02.12.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Wątpię ogniwo i skamp to podobna klasa kotłów. Pytanie czy twój palnik nie jest lepszy? Ale zgoda, że dziury w izolacji są tu decydujące, przy czym w tej sytuacji co by nie zrobić, to zbliżenie się do twojego wyniku jest raczej mało prawdopodobne. Do tego wszystkiego Czarna Perła, którą palisz też nie jest zbyt kaloryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.12.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Palnik burner-s z tego co czytałem to raczej gu..... Czarna perła celowo bo jest w miarę tania i dzięki temu że jest słaba łatwiej utrzymać ciągłą jazdę jak już termostat załączy jedną lub drugą podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 02.12.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Bardzo duże znaczenie ma instalacja, moim zdaniem najlepiej by zapotrzebowanie zmieniało się płynnie a nie skokowo. U mnie:- październik (od 4-tego) - ok 150kg- listopad 283kgByłoby trochę mniej ale kombinowałem z pompą na poddaszu i przez ostatni tydzień było tam ponad 22C, wczoraj przestawiłem jak ma być. - Skarbek Piekary- Bez CWU- Temp 20.5-21- Grzana cała powierzchnia łącznie z garażem- Nie mieszkam jeszcze i weryfikuję 32Gj które wyszły z OZC dla +20C/-22C- Nie liczyłem użytkowej, po podłogach jak w stopce, dach 4-spadowy. Grudzień/Styczeń będzie na Bobrku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.12.2017 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 A teraz na poważnie konstrukcja, palnika, decyduje o dodatkowym, niepotrzebnym spalaniu Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 03.12.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Dzięki bracia No nic, ten sezon trzeba przetrwać a na wiosnę wszystko podocieplać i wreszcie skonstruować rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts