kulibob 08.12.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Dziś zaobserwowałem że piec potrzebuje 25minut żeby nabić temperetaure z 50c do 55c. To długo? Mój czasami potrzebuje kilka godzin czyli cały cykl grzewczy podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 08.12.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Kobra próbował w Sztokerze i też dobre efekty i bodajże w chacie tym pali, tam ma chyba obrotowe stalowe ardeo. AZPP powinien sie na tym paliwie też dobrze układać, czekam na wieści. Na esterowniku wieści są średnio dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.12.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 to zalezy od podajnika ale też sterownika i jego algorytmu spalaniadany algorytm może się na tym paliwie wyłożyć i kwiczeć, to już kwestia granulacji tego paliwa i wagi tego paliwa, jak autor softu takich rzeczy nie przewidział, to działać to dobrze nie będzie i tyle. Moim zdaniem na tamtych sterach najlepiej radzić sobie z tym w trybie ręcznym, grupowe to raczej z obserwacją, bo na zakończenie jest cykl dopalania i oby sobie problemów nie narobić, nad grupowym trzeba by posiedzieć i dobrze liczbę powtórzeń dobrać (oprócz powietrza oczywiście). W trybie automatu ecoala za chiny ludowe to nie pójdzie dobrze Ja wiem,że idzie naprawde elegancko na Irydzie PID, Na Talosie w sofcie pod V-klasę, czyli pójdzie też na cobrze, argosie pid, mini-ster pid, puma, elegancko szło u mnie w domu na sv-200 pracującym z sppv2W zależności od palnika, przekładni przesyp waha się od ok. 1,6g/s po jakieś 2,2g/s (u mnie na sv-200) gdzie dla węgla sort ekogroszek mamy coś od ok. 3,4g/s (3,4 do 3,6 dla sv-200) po jakieś 4,5g/s dla palników retortowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 08.12.2017 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Czy brak zaworu 3d może być powodem dużego spalania?? Raczej marnotrawieniem energii wytworzonej, czyli przegrzewania pomieszczeń. Dziś zaobserwowałem że piec potrzebuje 25minut żeby nabić temperetaure z 50c do 55c. To długo? To akurat o niczym nie świadczy, jak zjedziesz z mocą kotła to i więcej niż dobę może pracować bez odstawki, kiedyś ustawiłem i prawie trzy dni ciągłej pracy miałem na wykresie, ale i pogoda podpasowała. Edytowane 8 Grudnia 2017 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.12.2017 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Miałem pewien błąd w statystykach. Musiałem minimalnie zmienić ilość podawanego paliwa. Zużycie za każdy miesiąc jest większe o ok 5kg. Czyli o ok pół worka przez prawie 2,5mc.Już skorygowałemNa chwile obecną spalanie zimowe 490 kg. Średnia dobowa za ostatni tydzień 9,9 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 09.12.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Już myślałem, że chodzi o 5 kg na dzień Dalej jesteś mistrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zozo15 09.12.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Raczej marnotrawieniem energii wytworzonej, czyli przegrzewania pomieszczeń. To akurat o niczym nie świadczy, jak zjedziesz z mocą kotła to i więcej niż dobę może pracować bez odstawki, kiedyś ustawiłem i prawie trzy dni ciągłej pracy miałem na wykresie, ale i pogoda podpasowała. Bo słyszalem różnych opini i większość była taka że czym szybciej się nadzieję do zadanej temperatury to tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.12.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Już myślałem, że chodzi o 5 kg na dzień Dalej jesteś mistrzem. Może gdzieś na workach mnie oszwabili 0,5kg na worku i się uzbiera. Zaczynałem sezon z połowa worka na górkę w zasobniku a dzisiaj przy zasypie już prawie ślimak widziałem. Zrobiłem korektę może teraz będzie ok. Liczba worków wsypanych zgada się ze spalaniem tylko ta połowa worka rezerwy wsiąkła. W końcu śnieg Edytowane 9 Grudnia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 09.12.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Na esterowniku wieści są średnio dobre. Na esterowniku pisałem ( tam jestem Pink01 ), że grupowe radzi sobie bardzo OK z tym VARMO. Natomiast automat eCoal poległ z kretesem, nie nadaje się do tego opału. Z kolei Cobra 2 radzi sobie bez zarzutu - w stopce można zobaczyć jak idzie ( sterownik zakładowy czyli nr. 158 ). SPP też paliło to bez problemu, zarówno w kotle domowym ( Defro 29 kW ) na obrotówce Ardeo jak i w tym zakładowym Sztokerku 12 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.12.2017 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Bo słyszalem różnych opini i większość była taka że czym szybciej się nadzieję do zadanej temperatury to tym lepiej. Ma pracować najlepiej cały czas, ale nie poniżej modulacji palnika. Ludzie nie potrafią wychwycić kiedy się kończy modulacja palnika, sterownik ma biegi i korektę nadmuchu, dmuchawa ma jeszcze przesłonę, te elementy pozwalają na dowolne ustawiianie nadmuchu. Każdy kocioł powinien mieć tak dobrane te urządzenia, żeby nawet blondynka zmieniając nastawy, nie mogła wyjść poza modulację palnika w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 10.12.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Kociol z oprzyrzadowaniem to nie jest przecyzyjne urzadzenie, które ustawi każda blondynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 10.12.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 to zalezy od podajnika ale też sterownika i jego algorytmu spalania dany algorytm może się na tym paliwie wyłożyć i kwiczeć, to już kwestia granulacji tego paliwa i wagi tego paliwa, jak autor softu takich rzeczy nie przewidział, to działać to dobrze nie będzie i tyle. Moim zdaniem na tamtych sterach najlepiej radzić sobie z tym w trybie ręcznym, grupowe to raczej z obserwacją, bo na zakończenie jest cykl dopalania i oby sobie problemów nie narobić, nad grupowym trzeba by posiedzieć i dobrze liczbę powtórzeń dobrać (oprócz powietrza oczywiście). W trybie automatu ecoala za chiny ludowe to nie pójdzie dobrze Ja wiem,że idzie naprawde elegancko na Irydzie PID, Na Talosie w sofcie pod V-klasę, czyli pójdzie też na cobrze, argosie pid, mini-ster pid, puma, elegancko szło u mnie w domu na sv-200 pracującym z sppv2 W zależności od palnika, przekładni przesyp waha się od ok. 1,6g/s po jakieś 2,2g/s (u mnie na sv-200) gdzie dla węgla sort ekogroszek mamy coś od ok. 3,4g/s (3,4 do 3,6 dla sv-200) po jakieś 4,5g/s dla palników retortowych Ustawienie grupowego na tym VARMO nie jest wcale trudne, wystarczy chwilę popatrzeć i dobrać wiatr ( zaczynając od minimum dla 8 kW ) i liczbę powtórzeń - pewnie wyjdzie w okolicach 5 - 6 dla 8 kW ( u mnie w Sztokerze było 6 powtórzeń przy dmuchawce na 28 ). Pomocny jest czujnik temperatury podajnika i czujnik spalin, na podstawie ich wskazań i obserwacji palnika szybciutko idzie to ogarnąć. W przyszłym tygodniu jakby się trafił jakiś dzień zimniejszy spróbuję Sztokera zmusić do pracy na mocy nominalnej - 12 kW. Nie wiem tylko jak go zmuszę żeby stabilnie łykał koło 2 kilo na godzinę no i żeby tyle łykał to dawkowanie trzeba mu będzie dać rzędu 1 do 2 ( tak wychodzi z przesypu tego palnika dla VARMO - właśnie rzędu 1,6 g /s ), ale jakoś to spróbuję na nim wymusić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.12.2017 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Kociol z oprzyrzadowaniem to nie jest przecyzyjne urzadzenie, które ustawi każda blondynka. Z czujnikiem żaru, może palić blondynka, byleby węgla wsypała i wytargała popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 10.12.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Nie znam się, bo nie mam tego cudu, jak czujnik żaru. Ciekawe czy gdybym kupił wypasiony ster, czujniki żaru itp. ktoś zagwarantuje mi dla każdego opału (suchego, żeby nie było) i w każdych warunkach dobre spalanie. Pewnie nie, bo gdyby źle sie paliło, to kocioł byłby niedobry, komin, węgiel za suchy i na koniec blondynka za głupia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.12.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Nie znam się, bo nie mam tego cudu, jak czujnik żaru. Ciekawe czy gdybym kupił wypasiony ster, czujniki żaru itp. ktoś zagwarantuje mi dla każdego opału (suchego, żeby nie było) i w każdych warunkach dobre spalanie. Pewnie nie, bo gdyby źle sie paliło, to kocioł byłby niedobry, komin, węgiel za suchy i na koniec blondynka za głupia. Przetestowane, na Multifunie w automacie z czujnikiem żaru, w jednym kotle 2 pełne sezony grzewcze, 6 gatunków ekogroszku i palenie z domieszką owsa 40/60% bez jakiegokolwiek ustawiania, przestawiania sterownika czy dmuchawy sypiesz, co w ręce wpadnie byle suche i z niskim RI. Na moim kotle dodatkowo prócz ekoogroszków, przetestowane 3 gatunki miału i mieszanka 50/50% z ekogroszkiem oraz 30/30/40% trociny/miał/ekogroszek. Sterownik sam zmienia moc, w zależności ile stopni zostało do osiągnięcia temperatury zadanej, potrafi przejść w stan podtrzymania przed osiągnięciem zadanej, bo wie, że i tak po wyłączeniu nadmuchu, kocioł sam dobije jeszcze np 5 stopni w górę w podtrzymaniu. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 10.12.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 15kg na dobę.animuss, ten czujnik moźna stosować z każdym zaawansowanym sterownikiem, kotłem i palnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.12.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 To jest opatentowane i tylko jeden ster go obsługuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 10.12.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Sam czujnik to nie wszystko, oprócz tego ster który go rozumie i być może - ale nie jestem pewien - odpowiednia dmuchawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.12.2017 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Sam czujnik to nie wszystko, oprócz tego ster który go rozumie i być może - ale nie jestem pewien - odpowiednia dmuchawa. Tak, dmuchawka odpowiednia z halotronem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 11.12.2017 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 KOCHANI FORUMOWICZE, już dwunasty raz dzieci z Ogniska Marymont przygotowały prace na aukcję. Są w tym roku też prace Tajemniczej Forumowiczki, które przesłała kartki do Ogniska. Zapraszamy do licytowania. Dzieci wiedzą, że my nie zawodzimy. Mieć pod choinkę prace dziecka - to podnosi na sercu, to radość, to prawdziwe święto... Aukcja trwa do 17 grudnia do godziny 22. A w poniedziałek wysyłamy prace. http://forum.muratordom.pl/showthrea...-dzieci-zobacz http://forum.muratordom.pl/showthrea...-Tu-licytujemy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts