Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bracie nie jęcz :) jedne z najlepszych wyników na forum a ty narzekasz ;) Cieszyć się i dziękować Najwyższemu, że właśnie tak dobrze jest :D

U mnie 15 średnio. A sprawność sam z chęcią bym oszacował a nie wiem jak. Korzysta ktoś z Was z ciepłomierza, co by sprawdzić kaloryczności poszczególnych węgli?

Nie da się precyzyjnie obliczyć sprawności samego kotła w warunkach domowych. Zbyt dużo zmiennych. Łatwiej będzie policzyć sprawność całej instalacji pod warunkiem, że kaloryczność węgla jest zgodna z prawdą. Poniżej link do ciekawego filmiku o węglu. Nie obejrzałem jeszcze całego, ponieważ długi prawie na 2 godziny jest, ale warto..

To AZP-15 obrotowy. Coś na podobę tego:

http://ardeo.com.pl/index.php/podajnik-retortowy/palnik-azp-azp-r#wersja-z-rusztem-obrotowym

Bardzo fajnie pali miał, byle by nie był za mokry bo inaczej się zawiesza w zbiorniku.

W tym roku mam "trudniejszy" miał ale dużo ciepła daje.

Może jeszcze powiesz, że 23-25 stopni wszędzie masz?

Nie, aż tak dobrze to nie jest.:lol2:

Edytowane przez animuss

Maher - to od kiedy zacząłeś ten zimowy sezon grzewczy i ile do dzisiaj spaliłeś ?

Ja od zakupu pieca go nie wygaszałem (chyba raz czy dwa w wakacje zrobiłem mu tygodniowy przestój), pali się już 4 rok.

Ciężko też określić kiedy zaczyna się u mnie sezon zimowy, bo priorytetem jest w domu 22C i piec decyduje kiedy ma zacząć grzać i który z poziomów w domu. Na wykresach nie raz widziałem że w czerwcu lub sierpniu odpalił którąś z pomp i włączył tryb zimowy jak temperatury na zewnątrz spadły i w domu zrobiło się zimniej.

Heh czyli Twój sezon zimowy trwa już 4 lata. :)

Spoko ja jednak wolę decydować kiedy kocioł ma grzać a kiedy nie - bo doszedłem do wniosku, że trochę władzy należy sobie jednak zachować:)

A w temacie aktualne spalanie 16,3 kg na dobę ale ponieważ pojawił się mróz to dom to zaraz odreaguje i spalanie jak nic wzrośnie :yes:

Jak się pogoda jakoś drastycznie nie zmieni to grudzień zamknie si w okolicy 300kg. U mnie czy ciepło czy zimno to nie zauważam jakichś ogromnych zmian w spalaniu. Czekam na wielkie mrozy i zobaczymy jak będzie:).

Sterownik wylicza moc dla 65% sprawności czy można to mniej więcej uznać za prawidłowe??

Edytowane przez kulibob

Ja od zakupu pieca go nie wygaszałem (chyba raz czy dwa w wakacje zrobiłem mu tygodniowy przestój), pali się już 4 rok.

To w jaki sposób czyścisz kanały powietrzne w retorcie? Ja muszę odkręcać spodni dekiel retorty 2 razy w roku bo gromadzi się tam popiół przez co nadmuch staje się słabszy i nierównomierny.

Heh czyli Twój sezon zimowy trwa już 4 lata. :)

Spoko ja jednak wolę decydować kiedy kocioł ma grzać a kiedy nie - bo doszedłem do wniosku, że trochę władzy należy sobie jednak zachować:)

A w temacie aktualne spalanie 16,3 kg na dobę ale ponieważ pojawił się mróz to dom to zaraz odreaguje i spalanie jak nic wzrośnie :yes:

Ja wolałem przed montażem CO i CWU wszystko przemyśleć i zaprojektować i dać do wykonania hydraulikowi, przy uruchomieniu poustawiałem i dla mnie priorytetem tak jak wyżej pisałem 22C w całym domu, podgląd pod ogrzewanie mam on-line także mam pełną kontrolę nad całym ogrzewaniem i przy zmianie dostawcy ekogroszku mam podgląd pod wykresy spalania i coś zawszę sobie podreguluje zdalnie.

To w jaki sposób czyścisz kanały powietrzne w retorcie? Ja muszę odkręcać spodni dekiel retorty 2 razy w roku bo gromadzi się tam popiół przez co nadmuch staje się słabszy i nierównomierny.

Raz uszczelniałem palnik , ale nie zauważyłem jakieś wielkiej poprawy w równomiernym paleniu na całym palniku (od zawsze bardziej pali się bliżej retorty), tak samo jak rozebrałem palnik to w kanały powietrze nie były jakoś bardzo "zawalone" popiołem.

Edytowane przez Maher