kulibob 22.12.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Moc kotła węgiel 24MJ 1kg=6,66kwh 12(kg)x6,66=80kwh 80x0,65(sprawność)=52kwh/24h Średnia moc kotła na CO i CWU ok 2,2kW Sprawność 65% podana jest przez sterownik dla trybu zimowego. Wiadomo że nie jest to idealne ale pewnie oscyluje około średniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.12.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 ADziś zauważylem przy wyciąganiu popiołu że od strony podajnika popioł jest takie bryłki i jak się weźmie w rękę i scisnie no to sie rozwalają a po długiej stronie jest popiół jak z papierosa. Od strony gdzie, popiół jak z papierosa, za dużo powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zozo15 23.12.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 To czyli co nadmuch zmniejszyć? Bo teraz chyba i tak jest chyba mały bo mam ustawione 14% ze 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.12.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 To czyli co nadmuch zmniejszyć? Bo teraz chyba i tak jest chyba mały bo mam ustawione 14% ze 100%. To wina palnika, nierówne ciśnienie powietrza na całym obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zozo15 23.12.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 A da radę jakoś to naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.12.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 A da radę jakoś to naprawić? A ty masz Pancerpola standard czy duo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zozo15 23.12.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Oj tego nie wiem. Piec mam firmy kesseleco 10kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 23.12.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Na początek to pasowało by się skonsultować z Producentem czy palnik wymaga uszczelnienia silikonem po obwodzie.Może masz nieuszczelniony a powinien być i powietrze ucieka bokami.Jeśli wszystko masz dobrze to albo zatkało otwory nadmuchowe w palniku od strony kosza albo powinieneś zakleić parę otworów od strony lepszego popiołu by zwiększyć ilość powietrza od strony gorszego.Ale ogólnie jeśli nie masz niedopałów i spalanie w normie to specjalnie bym się tym nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 23.12.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Od strony gdzie, popiół jak z papierosa, za dużo powietrza. Chyba powietrza w sam raz, za dużo tam, gdzie żużlowe spieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.12.2017 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 A w zasadzie to jaki to ma wpływ na ilość spalania?? jeśli w popie le jest pełno spieków żużlowych ??Moja perła w tym temacie to daje rade:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zozo15 24.12.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Tak palnik był uszczelniony od nowego. Ale tak mi sie robi od samego początku wiec palnik był sciągany oczyszczony ze starego silikonu i ponownie uszczelniony ale nic to nie pomogło. A zeby wyczyscic te kanały no to bym musiał wygasic w piecu? I w tedy ściągnąć jeszcze raz palenisko? Czy wystarczy odkręcić śrubę co jest na dole paleniska i sciagnac zasłonę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 24.12.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Pewnych rzeczy nie unikniesz, jak te bryłki żużlowe są kruche i nie są za duże, to tak bym zostawił.Idealny popiół, przy małym spalaniu, braku smołowania itd. to ideał, do którego dążymy ale rzadko to jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.12.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 (edytowane) Oj tego nie wiem. Piec mam firmy kesseleco 10kw. A masz sitko w palniku czy pierścień? Chyba powietrza w sam raz, za dużo tam, gdzie żużlowe spieki. Nie, jest na odwrót, trzeba brać pod uwag jeszcze opał. Edytowane 24 Grudnia 2017 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zozo15 24.12.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 W palniku mam pierścień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zozo15 24.12.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Tak umnie wyglada budowa. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.12.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 W palniku mam pierścień. To nic się nie da zrobić bez ingerencji w konstrukcję, od podajnika masz większe ciśnienie, otwór komory nadmuchu bliżej dmuchawy. Musiałbyś wyprowadzić cześć powietrza na drugą stronę komory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.12.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Jak narzazie za grudzień 259kg czyli ok 10kg/dziennie.Od kilu dni jadę na siłowniku i ciągłej pracy pomp (biorą dziennie 1,3kWh:(). Mam nadzieje że komin nie zgnije narazie na strychu sucho.Krzywa grzania zasilania podłogówki dla +10- 24*C dla -10 31*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 26.12.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 A tobie o co chodzi ?? najtaniej wychodzi PC w taniej taryfie.To ma drugie miejsce. Wychodzi 16-17gr za kwh. Sterownik zakłada sprawność 65%. Do gazu to jest przepaść gdzie wychodzi ok 22gr-25 za kwh. Ja tam jednak na drugie miejsce wsadzilbym jakis buforek z grzałką i grzanie w nocnej taryfie czyste paliwo bezobslugowe a po uwzględnieniu kosztów inwestycyjnych może nawet 1 miejsce a swojej pracy przy tym syfie nie liczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.12.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Wielka mi robota co dwa tygodnie 5 worków wsypać. Raz w tygodniu szufladę z popiołem wywalić.CO zasyp wymiennik szczotą przejechać. (chociaż ostatnio już tak tego nie przestrzegam). A co do grzały to teraz tak bym zrobił tylko bez bufora i może z klimą w salonie.Jednak zwróć uwagę że kwh z węgla jest prawie dwa razy tańsza niż w drugiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 27.12.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Wielka mi robota co dwa tygodnie 5 worków wsypać. Raz w tygodniu szufladę z popiołem wywalić.CO zasyp wymiennik szczotą przejechać. (chociaż ostatnio już tak tego nie przestrzegam). A co do grzały to teraz tak bym zrobił tylko bez bufora i może z klimą w salonie. Jednak zwróć uwagę że kwh z węgla jest prawie dwa razy tańsza niż w drugiej taryfie. Gdzie taki węgiel kupię może uruchomie mojego smieciucha defro optima komfort który rdzewieje od 7łat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts