kbab 14.12.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Mam zwykłą grawitacyjną Przy kubaturze 1235m3, licząc 1 wymianę na 2 godz tj 1235x12=14820m3 na dobę, jeśli to powietrze trzeba podgrzać o 20* to potrzeba 97kWh, przy sprawności kotła 70% i wartości opałowej węgla 26MG potrzeba jego 23kg/dobę. Dodam, że przy niższych temperaturach i wietrznej pogodzie wentylacja grawitacyjna będzie sprawniejsza - zrobi więcej wymian na dobę. Sprawna WM z odzyskiem potrafi to zużycie ograniczyć nawet o 90% Edytowane 14 Grudnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 14.12.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Jeśli chodzi o reku i gwc to też mi się marzy może kiedyś jak wygram w lotto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.12.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Aktualnie górna granica temperatury spalin dobija mi do 130 st C ale to już w 9 czy 10 dniu przed czyszczeniem kotła. A wcześniej dobijała i do 170 st C. Jak Twój sterownik nie ma takiego czujnika to możesz jakiś zwykły dokupić i go zamontować - będziesz na początek wiedział ile ciepła zwiewa w komin a później się zastanowisz co z tym zrobić. Właśnie jestem po pomiarach temperatury spalin. Temperatura w podtrzymaniu waha się 90 - 110 st C Temperatura pracy w nagrzewaniu 160 - 210 st C I co mam zrobić z takimi wynikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.12.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Pierwsza rzecz na która wpadł nawet producent mojego Kielara to wydłużyć choć trochę drogę spalin ( aby jeszcze oddały trochę ciepła) i aby tak wprost nie wpadały do czopucha - czyli zmniejszyć choć trochę stratę kominową. No to Kielar pod górnym wymiennikiem ma zamontowaną taką blachę która zmienia kierunek tych spalin o u mnie jest to taka oryginalna blacha. http://czp.pl/kociol/komora_kielara/images/komora2.jpg Jak jej nie masz a masz miejsce aby taka założyć to może warto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.12.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) A w którą stronę zmienić kierunek spalin? W stronę komina czy w stronę drzwiczek?W moim piecu zamiast blachy jest katalizator ceramiczny dodatkowo mam 8 cegieł szamotowych które mogę swobodnie przemieszczać.A jaka powinna być prawidłowa temp. spalin? W instrukcji mojego klimosza podane jest 120 - 240 st C.Mogę tu pokombinować. Mam jeszcze regulator klapowy, mogę domykać i otwierać ciąg kominowy, ale w instrukcji radzą stosować to tylko w paleniu ręcznym na górnym palenisku. Edytowane 14 Grudnia 2011 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.12.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 U mnie ten ciąg spalin skierowany jest w stronę drzwiczek a z tyłu blacha dochodzi dopasowana tak, że tam się spaliny nie przedostają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.12.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Dzięki, pokombinuje dzisiaj wieczorem. Czyli im niższa temperatura spalin tym lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.12.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Na temat temperatury spalin słyszałem kilka teorii i każdy mówi, że ma rację. - a to, że temperatura powinna być ponad 140 st C bo przy zbyt niskiej temperaturze spalin w kominie może wtrącić się kondensat i np. z czasem przez komin wyjdą gdzieś w pokoju różne wykwity i klapa,- a inni twierdzą, że jak jest ciąg prawidłowy i proces spalania prawidłowy to nic kominowi nie grozi i szkoda energii, która ucieka kominem, Ja jako zwykły użytkownik doszedłem do wniosku, że szkoda tej energii zwłaszcza, że mam komin systemowy Leiera, który jest przystosowany do niskich jak i wysokich temperatur i nic mu przez to nie grozi - dlatego co jakiś czas coś kombinuję i nie zwracam uwagi na niskie temperatury poniżej 100 st C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.12.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 No na pewno nie jest tak, że im niższa temperatura to lepiej - granica na pewno istnieje - ale zupełnie nie wiem jaka to jest wartość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.12.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Cegły ja też miałem na standardowym wyposażeniu w ilości 5-ciu sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.12.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 zyzolek Możesz też po prostu obniżyć trochę moc palnika ( może idzie Ci na zbyt dużej mocy) np. wydłuż o 1 s lub 2 s przerwę podawania i zobaczysz czy w czasie pracy na tym samym obciążeniu jest jakaś różnica w temperaturze spalin. Ja ostatnio za namową kolegi z forum obniżyłem moc i temperatura spalin trochę jeszcze mi spadła (no gdzieś 10 st C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.12.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Przed chwilą gdzieś o 18,10 kocioł mi pracował na temp. zadana 50 st.C i grzał CO - na na kotle temperatura była 49 st. C a temperatura spalin 120 st C, dzisiaj myliśmy świątecznie okna i zakręcaliśmy grzejniki i przypomniałem sobie o 2 grzejnikach zakręconych na pietrze i je odkręciłem a tu na sterowniku : - na kotle temperatura spadła do 46,8 st. C a temperatura spalin do 80 st C, No zdziwiło mnie, że temperatura spalin potrafiła tak nagle spaść aż o 40 st C z uwagi na ochłodzenie powrotu z tych dwóch grzejników,nasuwa mi się taki wniosek, że temperatura spalin jest wprost zależna od temperatury powrotu kotła i to w dużym zakresie bo temperatura powrotu spadła tylko o 2 st C. Czyli racje mają koledzy kotłowni, którzy przywiązują większą niż ja wagę do temperatury powrotu:) http://bruli.czp.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.12.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 zyzolekJa przed modyfikacją swojego kotła miałem temperaturę spalin 200-210stzałożyłem zawirowywacze i zrobiło się 150st, korekty nastawów oraz zmniejszenie mocy nadmuchu sprawiły że teraz pracuję z temperaturą spalin 110stC. dużo daje moim zdaniem korekta nadmuchu nawet bez innych modyfikacji kotła. wcześniej byłem przekonany iż musi "mocno dmuchać" żeby się dobrze paliło teraz wiem że musi dmuchać "odpowiednio" do ilosci opału i przerwy podawania w przypadku sterownika dwustanowego jakim ja dysponuję.Można niewielkim kosztem znaleźć oszczędności. Ja po prostu zacząłem się uczyć palić i to już mi dużo dało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.12.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Wielkie dzięki wszystkim za liczne porady.Ciągle się uczę obsługi kotła węglowego. Notabene od półtora roku. Jutro za dnia będę miał więcej czasu, więc pokombinuje z cegłami, spalinami, ciągiem kominowym i nastawami kotła. Zdam relację co z tego wyszło. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.12.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Zimy podobno jeszcze nie ma - to i spalanie nadal jest umiarkowane. Z ostatnich 10 dni http://czp.pl/cieplnik/ średnia dobowa wyszła mi 17,75 kg - nawet trochę mniej niż poprzednio. Spalanie spalaniem ale na zbliżające się święta przydałoby się trochę śniegu i deczko mrozu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.12.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 U mnie w ciągu 11 dni poprzedzających zasyp 2 dni temu poszło 150 kg, czyli 150/11=13,6 kg/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 18.12.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Ja robię teraz ciekawe eksperymenty z podniesieniem temperatury na kotle. Do tej pory układ pracował z temperaturą 45 stopni CO/CWU. Teraz w związku ze zbyt niską temperaturą spalin i wykroplinami w kominie zwiększyłem CO na 55 stopni. Sprawdzę po tygodniu o ile pogoda się nie zmieni jaki wpływ będzie miało to na zużycie groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.12.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 ppietrz mozesz równiez pokobinować inaczej (nie wiem na ile cobra ci pozwoli- jak u niej ze strefami) mozesz dać stała temp 45st a np co drugi dzień lub codziennie na wieczór( przy okazji będziesz miec gorąca wodę ) ustaw DUŻY skok temperatury np z 45 na 60st powinna wystarczyć godzina-dwie i wszystkie syfy z komina powinny się spalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.12.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Piotrase sugerujesz żeby kolega "kopciucha" nasączonego ropą dał do komina? Od tem. spalin nic w kominie się nie zapali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.12.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 darase Nie jest ciepło, kotły chodza sobie na małej mocy i generują kondenstat na sciankach (przeważnie komina- a pozniej to spływa to do kotla) sugeruje żeby kocioł chodził sobie dalej na małej mocy a 1dziennie czy raz na dwa dni ustwić kocioł na wieksze zapotrzebowanie( wystarczy godzinka) na ciepło jak mowiłem 10-15 st kocioł zacznie wtedy pracowac z duża mocą żeby podbić temperaturę wypali smieci i kondensat w kominie, aaaa nie zaszkodzi rownież od czasu do czasu sypnąć sadpalu (pomaga własnie na kondensat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts