Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam jestem tu nowy i zaczynam dopiero przygodę z piecem z podajnikiem ślimakowym na ekogroszek. Może ktoś mi doradzi bo na dzień dzisiejszy mam kłopot z dużą ilością spalanego opału. Wychodzi 25 kg na dobę przy obecnych temperaturach. Piec 18KW producent nieznany

Sterownik PROND Titanic + 1S

Podajnik ślimakowy Ewmar Ness APPMd-1

Dmuchawa DM 80-MO-PX1-KO-HO-PW20-PP6 z przesłoną

Obecnie na innym groszku ustawione mam

Temperatura zadana 56

Czas podawani 14

Czas między podawaniem 0min 40sek

Bieg dmuchawy 4,* Przesłona 1cm, dmuchawa 12 biegowa 1 bieg 15% 11 bieg 65%

Przerwa w podtrzymaniu 10min

Czas przedmuchy w podtrzymaniu 10 sek

Krotność 2. Dom pow. Ok 170m2, 11 grzejnikow w tym jedna drabinka. W 9 grzejnikach mam termostaty. Dwa kolejne w tym roku założę. Zawor trójdrożny, pompa co z 2009 roku cwu zamontuje w ten roku. Mam zamiar wymienić sterownik na timel skzp 02. Będą waszym zdaniem jakieś poprawy? Może jakieś propozycje. Mam obecnie groszek stabek. Teoretycznie powinien być popiół drobny a są spieki. Pozdrawiam

Stabek jest pochodną czarnej perły i odnośnie spieków żużlowych cudów nie będzie. Chociaż tegoroczna perła spala się lepiej ale ma mniejszą kaloryczność.

Kur.. dzisiaj ok 16kg.

Jutro mam zasyp zasypię starą perłę.

Spoko, dzisiaj więcej jutro mniej :D

U mnie na minusie, też statystyki pójdą w górę :p

Ostatnio przy nocnych ptrzymrozkach do -5st C piec za ostatni tydz wiął 100kg Sztygara Ultra. Tak ze spalanie ponad 14kg na dobę. Obniżyłem jeszcze dmuchawę na 2 bieg. W komin minimalne ilości ciepła. Piec w środku ciemni szary. Mam wrzenie ze jest jeszcze lepiej ze spalniem. Popiołu jak z papaierosa nie ma.... ale drobny żużel i czasami takie białe wapienne kamyczki.

Pompy chodzą cały czas na I bieg, podłogówka nastawiona recznie na zaworze. Temperatura w domu około 21.5-22. Poddasze i czesc pokoi dogrzewa się grzejnikami z termostatami ustawionymi na 3. I prawdę mówiac czy spale za 100zł mniej czy wiecej to dla mnie ważniejszy jest komfort niż oszczędności. To dom ma być dla nas.

Edytowane przez Akrimka

IMG_20180114_233712.jpgIMG_20180114_233727.jpg

Nie wiem czy dobrze dodałem i czy coś z tego zdjęcia będzie można się dowiedzieć.

Całkiem z lewej zasilanie bojlera,lewa strona zaworu trójdrożnego zasilanie grzejników, prawa jest podłączona do wszystkich powrotów z drugiego zdjęcia. Pozdrawiam

Edytowane przez MarioMK85

Jeśli palnik masz z rodzaju tych co wymagają uszczelnienia to zrób to niezwłocznie. Przez nieuszczelniony palnik lewe powietrze ucieka bokami wychładzając wymiennik. A ponieważ ucieka to żeby dobrze i czysto się paliło zwiekszasz nadmuch co powoduje że wymiennik jeszcze bardziej się wychładza i żeby nagrzać dom musisz spalić więcej niż ustawa przewiduje. Powietrze z dmuchawy ma lecieć w palnik a nie tam gdzie mu łatwiej.