Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Wlicz w to że że mam wyższą temperaturę od Ciebie w większej niż połowa kubatury trochę gorsze parametry ocieplenia, a spanoramować kotła jest szacunkowa. Więc to i tak wróżenie z fusów kto ma większego :)

Edit

Ja puściłem 2416kwh kominami .z teoretyczną sprawnością 65% 1570kwh. Czyli odpowiednio 6,1 kWh/m3 3,94kwh/m3. A Ty?

Po prostu widze, ze ten wegiel nie tak tani, jak go malują,

Masz sprawnosc 65% i nic z tym nie robisz ??

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem jaką mam sprawność. tyle podaje serownik ale ona jest teoretyczna ktoś kto pali dobrze czy źle to itak będzie miał wszystkie wyliczenia sterownika dla 65%. Widocznie autorzy stera doszli do wniosku że to jakaś średnia dla podajnikowców. Sprawność mogę mieć równie dobrze niższą jak i wyższą. popiół jako taki, spaliny w czasie jazdy 100-120*C, Gdy termostat odpali podłogówkę jazda ciągła, Praktycznie brak grzania CWU( niska sprawność). Wodę grzeję łącznie z CO. Chociaż eko koledzy uważają że taki kocioł góra 50% ma. Jak dla mnie im niższa sprawność tym lepiej, ponieważ wtedy lepszy mam dom:).

Jeśli nie mam OZC lub nie ma ciepłomierza to spory rozrzut trzyma się tego 65%. a inwestycja w jedno lub drugie to marnowanie pieniędzy.

To ile wychodzi Ci kwh/m3 z uwzględnieniem sprawności za styczeń. U mnie kwh kosztuje 16-17gr przy 65%

Edytowane przez kulibob

Październik ok 150kg

Listopad 283kg

Grudzień 336kg

Styczeń 329kg

Razem ok 1100kg dobrego opału 950zł/t od początku sezonu.

Spaliny 60-80C. - zakładam sprawność ok 80-85% - na podstawie tego koszt kWh szacuję na 14-15gr

Wahania temp wew 20.3-21C.

Grzana cała powierzchnia bez CWU.

Dom jeszcze nie zamieszkały.

Mój spala tyle ile trzeba, ale wyjeżdzałem na ferie i pogubiłem się w statystykach. Szacuje koło 14kg doba przy mrozach -12 ale obnizona tem do 19 miałem przez tydz . Zmierzyłem za to tem spalin i przy 53st na kotle nie przekroczyła 107st C zmierzone w czopuchu na wyjściu. Uważam wiec ze spalam dość ekonomicznie. Każde otwrcie dwiczek powodowało wychłodzenie spalin.

Mam taki mały problem że zaczęły się robić bardzo duże spieki. Musze chodzić i je zrzucać z paleniska. Wczoraj sie zrobi taki spiek ze mi zablokował całe palenisko że w piecu wygasło i zerwało śrubę od ślimaka. Ustawienie mam takie.

Czas podawania 10s

Przerwa 54s

Nadmuch 16% z 100%.

Aktualne zużycie 18,5 kg na dobę. :)

to jest z konkretnego dnia czy jakaś średnia?

Ja mogę wkleić spalanie z np. 12kg na dobę, co z tego jak następnego dnia będę miał z 17kg bo podłogówka się wychłodziła i siec nadrabia i zalicza na kolejny dzień (najlepiej podawać średnią z np. 7dni + cena).

U mnie średnia z 7 dni to 14.3kg/24h i 11,5zł/24h

Podsumowanie grzania przez dwa sezony:

( Na ten moment - jeśli więcej już nie spalę... )

-------------------------------------------------------------

Sezon 2016/2017

Paliwo:

1. Miał czeski...........................- 1000kg - 560zł

2. Ekogroszek czeski Bartex.......- 4000kg - 2420zł

3. Ekomix Bartex......................- 1000kg - 670zł

Suma:.....................................- 6000kg - 3650zł

Sezon 2017/2018

Paliwo:

1. Ekogroszek czeski Bartex........- 220kg....- 140zł

2. Ekogroszek Polski RUBIN........- 2000kg - 1835zł

3. Ekogroszek Polski SILVER.......- 1000kg - 1000zł

4. Ekogroszek Diablo.................- 1000kg - 840zł

Suma:.....................................- 4220kg - 3815zł

Przed sezonem grzewczym został ocieplony stropodach - 20cm styropian, odłączony grzejnik w piwnicy, wymieniona brama garażowa.

Mimo tych inwestycji koszt ogrzewania wyniósł mnie więcej o 165zł.

Jednak jeśli do tamtego roku podstawiłbym ceny tegoroczne to by wyszło:

1. Miał czeski...........................- 1000kg - 560zł

2. Ekogroszek czeski Bartex.......- 4000kg - 2800zł

3. Ekomix Bartex......................- 1000kg - 840zł

Suma:.....................................- 6000kg - 4200zł

Czyli spalając lepszej jakości węgiel i inwestując w ocieplenie uzyskałem oszczędność 385zł.

Marna naprawdę to oszczędność.... spodziewałem się, że będzie lepiej na węglu o lepszych parametrach.

Teraz spalam Silver-Bartex i idzie 25kg/dobę.

W tym roku też ocieplam dom styropianem grafit-20cm i nawet nie chcę słyszeć, że będę spalał więcej niż 3 tony...

U mnie aktualne spalanie dzisiaj 19,5 kg na dobę.

Przez ostatnie lata palę tym samym ekogroszkiem z KWK Chwałowice kupowanym wprost na kopalni i nie kombinuję z innymi paliwami :)

Poniżej zestawienie spalania z ostatnich lat - no w tm sezonie grzewczym jest jeszcze szansa zmieścić się w 3 tonach ale zobaczymy jak wyjdzie. Ostatniego sezonu nie trzeba brać specjalnie pod uwagę bo był wybitnie długi. :)

spalanie.jpg