Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

1500 kg przy 240 metrach kwadratowych? Jesteś rekordzistą forum! Kulibob przy tobie to ma durszlak nie dom :)

Masz racje wynik ma bardzo ładny.

Jednak weź pod uwagę że niska temperatura wewnętrzna brak CWU oraz drogi/dobry groch.

Dodatkowo kocioł w piątej klasie więc teoretycznie na niskiej mocy ma niezłą sprawność.

Może faktycznie mam durszlak:)

@krisgie

Z czego wynikają tak duże wahania dobowe 20.3-21.5C? Masz ustawione 20*C resztę podbija słońce?

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz racje wynik ma bardzo ładny.

Jednak weź pod uwagę że niska temperatura wewnętrzna brak CWU oraz drogi/dobry groch.

Dodatkowo kocioł w piątej klasie więc teoretycznie na niskiej mocy ma niezłą sprawność.

Może faktycznie mam durszlak:)

@krisgie

Z czego wynikają tak duże wahania dobowe 20.3-21.5C? Masz ustawione 20*C resztę podbija słońce?

Myślę że z bezwładności podłogówki i słońca.

Największe wahania są jak po mroźnej nocy np -22C gdy w podłogę idzie np 35C, w dzień się robi kilkanaście stopni wyżej i przyświeci słońce.

Ale mi to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie bo jest to pewnego rodzaju efekt podniesienia dziennego i obniżenia nocnego.

Ja nie mam złudzeń że po przeprowadzce będzie wyższe zużycie ale teraz wychodzi tak jak wychodzi.

Myślę że Ty, @kedlaw, @Animuss oraz parę innych osób pokazujemy że da się spalać węgiel na bardzo przyzwoitych sprawnościach.

U mnie podnosi się i opada wewnątrz w podobnych godzinach. Z tym że ja mam zablokowane całkowite przymkniecie mieszacza, tzn mam minimalną temp wody na 26/28C zależnie od temp zew więc chodzi cały czas. Specjalnie nagrzać nie nagrzeje a jakby płynniej wszystko się zmienia i wieczorkiem kocioł nie musi tak gonić.

P

Pomiary robię i palę do końca kwietnia, jak będzie szło ku wiośnie to może te pól tony styknie z czego byłbym bardzo zadowolony.

Jeśli się dobrze doliczyłem to zostało mi około 25 worków mniej wiecej czyli jakieś 625kg i się zastanawiam czy starczy do konca sezonu.

U mnie od 1 listopada poszło około 1875kg - na cału sezon kupione 2.5t Sztygara Ultra

Dom 220m2 uzytkowej, ocieplenie 15cm styro, wełna w dachu 25cm, okna 3 szybowe, 5okien dachowych. Garaż - 33m2 grzejnik na gwizadkę czyli w mrozy miałem 5stC. Jestem bardzo zadowolony puki co. .

• 2 weeks później...
Już po mrozach wiec statystyki zawyżone :)

Przed mrozami u mnie w weekendowe nocki ma być -7 :). Myślec że tak z dwa zasypy do wygaszenia kotła zostały. Na razie zima wciągnęła 1560kg. I prawie 90 kg brykietu.

Edit.

Znowu kombinowałem z ustawieniami i spalanie wzrosło. Chyba nic już tu nie poprawię aby było mniej. Wracam do starych ustawień 3-6kW.

Edytowane przez kulibob

Właśnie zasypałem ostatnie 150kg wungla który mi został na tą zimę. 2,5 ton jednak nie wystarczyło także na dniach coś dokupię. Od 1.10.2017 do teraz 2,5t węgla za 2000zł średnia moc kotła 2,6kw a średnie dzienne zużycie 14,5kg co daje 11,90zł dziennie na Co i CWU.

Czarna perła spoko jednak ta, którą zakupiłem w 2014 była mocniejsza. Retopalu z PGG bym już nie kupił bo nie dość, że droższy był sporo od CP to frakcja drobniejsza. Także przepłaciłem troszkę, ale nic to. 3t węgla by wystarczyły na zaś z pewnością. Podobnie jak kulibob ma u siebie na wiosnę wykonam solary do grzania wody latem także przyoszczędzi się na węglu.

Na solarach wiele nie zaoszczędzisz zimą zwłaszcza grzejnikowej samoróbie. Dopiero końcówka lutego/marzec wziął się do roboty. Dzisiaj w solarowym 45*C a w Kotłowym + grzałka z fotowoltaiki 75*C ale słońce tłucze ostro.

Teraz bym kupił "chinole" nie bawił się w grzejnikowe.

Dzisiaj robiłem małą inwentaryzacje w garażu mam jeszcze 32 worki a w kotłowni 10 więc na ponad pół zimy.Liczę że jeszcze z 10 worków pójdzie dzisiaj mam zasyp.Później już tylko prund i słońce.

Edytowane przez kulibob

No jak nie ma słonca to zadne chyba w zimie nie dadza rady. Moje 3x2m2 na dachu też jakoś specjalnie nie grzeja ale CWU zawsze wpomogś. Od kwietnia już praktycznie 70% a od maja do wrzesnia 99%, Dwa razy paliłem drewnem w 2017 na wodę. Tak że groszku na grzanie wody nie ciągnie tak duzo.

NO ja jestem ciekaw czy mi 2.5 t starczy. Grzeje co prawda groszkiem od Listopada. U mnie od zeszłej niedzieli poszło ze 150kg, bo miałem pełny zasobnik 100kg + zona ze dwa woreczki dosypała a moze już wiecej bo przecież ciągle mróz w nocy. Jutro wracam to zobaczę jaka sytuacja. Ciekawe czy popiół i spieki się jeszcze mieszczą bo tam pewnie rzadko zagląda.

kulibob... tą fotovoltaniką mnie zaciekawiłeś...

Edytowane przez Akrimka