robo__ 25.03.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 I czy jeszcze ktoś świadomy powie,że wungiel jest tani ???? Wungiel jest bardzo drogi. Dobry groch to 1000zł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.03.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 dziwne mam 730 i uważam że jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 25.03.2018 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Wiesz, są i tacy co kupują pellet za 1000zł, ale to wychodzi w ludziach brak doświadczenia życiowego. Ja kupuję rodzicom Sztygara 28MJ za 800-820zł. Nie ma problemu żeby za niego dać 1050zł, tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 25.03.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Wiesz, są i tacy co kupują pellet za 1000zł, ale to wychodzi w ludziach brak doświadczenia życiowego. Ja kupuję rodzicom Sztygara 28MJ za 800-820zł. Nie ma problemu żeby za niego dać 1050zł, tylko po co? Ja kupilem za 790 retotera od adameksa bo mi taki wystarcza. Ale jak to slaby groch ma duzo popiolu. Mowiac o dobrym grochu mam na mysli np wesola. Kaloryczny i malo popiolu a co za tym idzie przyjemniejszy w obsludze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.03.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Dla mnie wywalenie jednej szuflady mniej na zasyp nie jest warte 270zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 25.03.2018 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Dla mnie wywalenie jednej szuflady mniej na zasyp nie jest warte 270zł. CzP to trudny opal. Tani ale trudny. Nie dla kazdego kotla i nie dla kazdego domu. Poza tym to wyjatek wsrod opalu. Nasz rodzimy groszek drozszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 26.03.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 I czy jeszcze ktoś świadomy powie,że wungiel jest tani ???? Ja jestem. Porównuje rachunki ze znajomymi co mają podobne kub mniejsze domki i uważam ze mam tanio.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.03.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Ja jestem. Porównuje rachunki ze znajomymi co mają podobne kub mniejsze domki i uważam ze mam tanio.... Chodziło mi o ŚWIADOMYCH użytkowników domów bo skoro nie masz pojęcia o tym ile Twój dom potrzebuje faktycznie energii na ogrzewanie to do ŚWIADOMYCH nie należysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.03.2018 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Chodziło mi o ŚWIADOMYCH użytkowników domów bo skoro nie masz pojęcia o tym ile Twój dom potrzebuje faktycznie energii na ogrzewanie to do ŚWIADOMYCH nie należysz A jakie to ma znaczenie ? ważny koszt kwh który jest najniższy po PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 27.03.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Chodziło mi o ŚWIADOMYCH użytkowników domów bo skoro nie masz pojęcia o tym ile Twój dom potrzebuje faktycznie energii na ogrzewanie to do ŚWIADOMYCH nie należysz Jak mi się piec zużyje to pomysle na PC, puki co tylko groszek. Latem kolektorki wodę zagrzewają. W weekend już miałem 54st-50st 300 litrow wody ze słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 27.03.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 ważny koszt kwh Bezobsługowość oraz czystość pomieszczenia też jest ważna, a dla niektórych ważniejsza niż w twoim przypadku 50zł oszczędności miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.03.2018 03:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Bezobsługowość oraz czystość pomieszczenia też jest ważna, a dla niektórych ważniejsza niż w twoim przypadku 50zł oszczędności miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 28.03.2018 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Poznasz głupiego po śmiechu jego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.03.2018 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Śmieszne ale nie obrażaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 30.03.2018 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Bezobsługowość oraz czystość pomieszczenia też jest ważna, a dla niektórych ważniejsza niż w twoim przypadku 50zł oszczędności miesięcznie. No bardzo ważne jest to o czym piszesz dlatego ja po tym sezonie odlaczam niebieskiego od komina i przechodzę na pompkę PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.04.2018 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 marzec 316kg za 231zł + 28kg brykietu za 20 zł od 1października do 31marca 101kg brykietu za 71 zł oraz 1711kg za 1237zł.Wesołych Świat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_ogrzwa _dom 02.04.2018 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Witam.Gryzę się z myślami na temat zużycia ekogroszku w moim domu. Lata rożnie mi wychodzą, ale też i węgiel kupuję z rożnych źródeł. Z reguły na sezon grzewczy kupuję ok 5t ekogroszku w cenie ok. 480 zł. Spodziewam się, że nie jest bardziej kaloryczny niż 26MJ, gdyż nie pali się najgorzej ale i premium też nie jest.Już minęło w kwietniu 180 dni grzania i pochłoną piec ok5,4t ekogroszku na dom o powierzchni 200 m2 z garażem, ale tam kaloryfer mam odłaczony bo kotłownia tam fajnie grzeje przyległy garaż. Mówimy więc o jakiś 180 m2Na dole wszędzie mam podłogówkę na ok 80m2 a na górze kaloryfery -100m2 - 5 szt - współczesneDom jest postawiony ytongiem 30cm o wadze do 400kg/m3 i styropianem 8cm. Tak jak projekt przewidywał, poddasze 15 wełny mineralnej, ale lepszej nie tej standardowej ceny -lambda nie pamiętam już.W domu mam 9 okien pełnowymiarowych i 9 balkonowych drzwi (3 okna mam tak ogromne że policzyłem jako balkonowe)Piec mam z podajnikiem ślimakowym 25kwh. Policzyłem że przy tym opale moc kotła to ok 5,3 kg/h węglaMoje ustawienia to Tz 50Czas podawania 7-8 sek ( w taką pogodę jaką mamy w święta Wielkanocne)Przerwa pomiędzy 125 sekMoc dmuchawy zmieniam od 40 do 60 % jak mi zawieje:DPowierzchnia grzewcza kotła 3m2Na podłogówce nie mam mieszalnika, reguluję pracę dwoma zaworami, aby wodę dzielił na kaloryfery. Podłogówka bierze 2/3 wody.Więcej parametrów nie podaję gdyż to są najważniejsze. Tz osiąga bardzo bardzo rzadko(temp. waha się do 45-48 stopni). Przez całą dobę głownie pobiera opał. Policzyłem że na godzinę zużywam ok 1,25 kg ekogroszku co daje zużycie dobowe do 30 kg.Pytanie brzmi czy to jest dużo czy mało. Da się to uszlachetnić jeszcze? Przy takim ogrzewaniu i tylu oknach? Czy coś to można usprawnić łącznie z wymianą kotła? Podobno do takich domów rekomenduje się obecnie piece 15 kwh. Ja świadectwo energetyczne mam. Wg niego wszystko jest dobrze policzone. Za dużo zużywam, za mało? Czytam różne odpowiedzi niektórzy na dobę i podobną powierzchnie przy kaloryferach zużywają nawet 70 kg.Uważam żę podłogówka także wymaga lepszego grzania. Gdybym miał kaloryfery wszędzie przy tym piecu wody nie zabrakłoby na żadne żeberko a w rurki idzie go kilka razy więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.04.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Tu masz moje zestawienia spalania za ostatnie lata https://www.czp.pl/cieplnik/index.php powierzchnia grzania ok 240m2 po podłogach z kotłownią włącznie. Jak za tonę ekogroszku płacisz po 480 zł to gratulacje i te 5 ton to nie jest dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 02.04.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 @janusz_ogrzwa_dom, a co to za opał po 480zł? Jeśli to czesiek czy jakiś słaby kamienny to 5t możliwe, ale jeśli polski dobry opał 25-26 Mj to wydaje się sporo ale nie wiemy jakie temperatury masz wewnątrz, czy opał spalony czy tylko przepuszczony przez palnik. Ja bym zaczął od zrobienia porządku z instalacją, regulacja temperatury zwłaszcza na podłogę by się przydała. Stabilna instalacja z odpowiednią regulacją oraz zapanowanie nad temperaturami wewnetrzymi ma kolosalny wpływ na ekonomię ogrzewania. Ale to lekki offtop żeby ten temat rozwijać w tym wątku . Jak masz chęć by to poprawić zapukaj na forum.info-ogrzewanie.pl do działu Instalacje CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.04.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Witam. Gryzę się z myślami na temat zużycia ekogroszku w moim domu. W domu mam 9 okien pełnowymiarowych i 9 balkonowych drzwi (3 okna mam tak ogromne że policzyłem jako balkonowe) A może powinieneś zrezygnować z niektórych okien, zamurować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts