krisgie 02.04.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 15cm wełny w dachu dupy nie urywa ale nie wiadomo czy da się coś dołożyć czy już pozamiatane (zamieszkałe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 02.04.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Za 480 zł to Cześka trudno kupić, chyba, że bliżej granicy czeskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 03.04.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Październik ok 150kg / Bobrek Listopad 283kg / Piekary Grudzień 336kg / Bobrek Styczeń 329kg / Bobrek Luty 392kg / Bobrek+Piekary Marzec - 336kg / Piekary. Razem 1826 kg dobrego grochu 950zł/t od początku sezonu. Wahania temp wew 20.5-21.5C. Grzana cała powierzchnia bez CWU. Dom jeszcze nie zamieszkały. Mogę nie dociągnąć na 2 tonach niestety a mocno na to liczyłem ... Ale zobaczymy, wszystko od pogody zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.04.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Mogę nie dociągnąć na 2 tonach niestety a mocno na to liczyłem ... Ale zobaczymy, wszystko od pogody zależy. Powinieneś ja zaraz walę ustani zasyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_ogrzwa _dom 03.04.2018 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Ilość okien, którą podałem nie miała być raczej odebrana jako wada a przynajmniej jako współczynnik do wydania opinii. 70% okien mam od południa i już nie muszę raczej mówić o zaletach w mroźny ale słoneczny dzień. W domu temperatura panuje w przedziale 21-22 stopnie. Więcej to dla mnie za dużo. Żona się trochę żali ale sweter zdejmuje jak jest 25 stopni więc nie można jej brać zbyt poważnie.Żyje się na północnym-wschodzie, więc do kopalni jest daleko, czyli jak myślicie skąd ten węgiel? Sąsiednie budynki mimo że ze współczesnego budownictwa to okienek jest w nich nie wiele. Ludzie w ramach oszczędności na opale mam wrażenie opłacają to niedoświetlonymi pomieszczeniami.A węgiel robi spieki czasem dlatego dmuchawą się bawię a czasem podawaniem, ale to przez wysoki procent siarki podejrzewam. W tym roku był nawet ok, nie narzekam. Kupiłem tuż przed podwyżkami. Tak jak pisałem nie podejrzewam go o kaloryczność powyżej 26, ale jest to wyłącznie czarny węgiel bez domieszek, bardzo niska zawartość miału.Woda w rurki idzie z temp powyżej 40 stopni tak jak w kaloryfery na górze. Piętro to mały obieg, więc woda szybciej powraca i się dogrzewa. Na podłogówce wraca 25-27, rożnie.Dom jest zamieszkały. Wełny może nie da się dołożyć. Sam się zastanawiałem czy na obecne płyty g-k kolejnego stelażu nie zrobić i styropianu nie dać jeszcze następne 5-8 cm. Sufitów i skosów mi nie szkoda. W ramach ciekawostki dodam że kilka lat temu zboże a dokładnie owies był bardzo tani u nas. 100kg po 18-23 zł sprzedawano więc owsem paliłem w tym piecu i to też się sprawdza. Ale na dobę trzeba spalić 50 kg a w mrozy 65kg. Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez janusz_ogrzwa _dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 03.04.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Wypełnij sobie dokładnie cieplowlasciwie.pl i zobacz gdzie masz straty które możesz jakoś ograniczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 05.04.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 kulibob, tobie ostatni zasyp wystarczy na dwa- trzy tygodnie pewnie. U siebie muszę liczyć jeszcze ze dwa. Odłączyłem tylko podłogówkę i ogrzewam tylko dwoma grzejnikami. Zużycie ostatnie to ok. 14 kg/24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.04.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Ja jestem w trybie lato. CWU węglem mi się nei opłaca zastanawiam się czy nie wyłączyć wybrać węgiel i zakonserwować o kolejnej zimy. Teraz mam zasypane 5 worków i końcówkę starego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 13.04.2018 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Ja tez mam już wyłączone całkowicie. Wcześniej dogrzewalem delikatnie wyłączając na dzień grzejniki a podłoga skręcona na. 3d zaworze. Solary dają radę. Zostało mi 8 worków + to co wsypane wiec jakieś 2300kg od listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 18.04.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Będę wygaszał, w mojej sytuacji palenie w tych temperaturach to kompletna bzdura i strata opału. CWU nie grzeję a zawór na podłogę praktycznie się nie otwiera a temp wew i tak cały czas idzie w górę, słońce robi robotę a kocioł grzeje tylko siebie zużywając 3kg/doba. W zasobniku jeszcze na 2-3 dni więc dojadę do końca tygodnia, kończę sezon i zostanie jeszcze jakieś 3.5 worka Piekar. Według zapisków oraz spisu z natury , sezon zaczęty 4-października zakończę 20-21-kwietnia zużyciem 1910kg (1000kg Bobrek + 910kg Piekary) oraz kosztem 1815zł. Środek sezonu licząc "spalone Gj" wypadł 18 stycznia. Dom jeszcze nie zamieszkały więc i zerowe zyski bytowe, grzana cała powierzchnia bez CWU. Temp wew ustawiona na 20C, ale średniosezonowo wyszło 20.8C. Koszt "spalonej" 1 kWh wyszedł 12.6gr. Jaki był koszt ciepła w instalację po uwzględnieniu sprawności - nie mam pojęcia Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez krisgie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 19.04.2018 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 sezon zaczęty 4-października zakończę 20-21-kwietnia zużyciem 1910kg (1000kg Bobrek + 910kg Piekary) oraz kosztem 1815zł. Dom jeszcze nie zamieszkały więc i zerowe zyski bytowe, grzana cała powierzchnia bez CWU. Temp wew ustawiona na 20C, ale średniosezonowo wyszło 20.8C. Koszt 1kWh wyszedł niecałe 13gr. Spaliłeś węgla za 1800 zł w domu w którym nikt nie mieszka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 19.04.2018 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Spalił 2t na 244m2 przy temperaturze 20 stopni w 4 strefie klimatycznej. Oprócz drogiego węgla nie ma się chyba zbytnio do czego przyczepić. U mnie koszt by się zamknął e granicach 1600zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 19.04.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Taka jest powierzchnia po podłogach łącznie z kotłownią która "grzeje się sama". Uwzględniając skosy dachu 4-spadowego, kubatura odpowiednio się zmniejsza.. W tym sezonie chciałem zweryfikować OZC liczone dla wewnętrznej temperatury obliczeniowej +20C i na tej podstawie ocenić sezonową sprawność. Jednak nic z tego nie wyszło bo dopiero ostatnio się zorientowałem że program OZC liczy zapotrzebowanie z uwzględnieniem dość niemałych zysków bytowych "W oparciu o metodę uproszczoną wg rozporządzenia MI 2014/2015" a tutaj zysków bytowych nie było więc wszystko się rozjechało i wynik końcowy nie ma żadnej wartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.04.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) @krisgie Proponuję ozc zrób dla realnych warunków przecież w 20*C siedzieć nie będziesz. Dzisiaj opróżniłem zasobnik szkoda mi węgla od 4.04 zagrzał 4 x baniak i ja dwa razy przedmuchałem podłogę dla poprawy komfortu podłogi. Marnotrastowo!! Początkow chciałem aby spaliło się samo ale ponad 100kg puścić kominem profanacja.Dopali się to co jest w rurze zakonserwujemy wyczyścimy i do jesieni:) Tak wstępnie wypaliłem 1778kg CP i ok 100kg brykietu. Czyli jakieś 1350 zł.Szczegóły pod koniec kwietnia. Od przyszłego sezonu podłącze kocioł pod licznik prądu. Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 19.04.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) @krisgie Proponuję ozc zrób dla realnych warunków przecież w 20*C siedzieć nie będziesz. Też doszedłem że te moje tegoroczne statystyki mogę sobie o kant dupy rozbić Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez krisgie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 19.04.2018 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 @krisgie Proponuję ozc zrób dla realnych warunków przecież w 20*C siedzieć nie będziesz. . To zajrzyj do tematu o gazie. Tam 20 stopni to się skręca bo za gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.04.2018 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 To zajrzyj do tematu o gazie. Tam 20 stopni to się skręca bo za gorąco. Znam temat i bardzo mnie bawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.04.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Podsumowanie sezonu grzewczego 2017/2018: - czas trwania sezonu 185 dni, - spalono 3060 kg ekogroszku kwk Chwałowice, - kominka nie używano, - koszt sezonu 2016 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.09.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Odpaliłem potwora słońca coraz mniej a prognoza długo terminowa cudów nie pokazuje. A samo g12W w enei dupy nie urywa bo brakuje okienka dziennego. I nie ma ochoty się zastanawiać czy kolektory i grzałki PV załatwią CWU następnego dnia więc odpaliłem.Podłączyłem kocioł pod miernik elektryczny to się dowiem ile prądu wciąga. To jedziemy od 1 października statystyki od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.09.2018 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 ..... To jedziemy od 1 października statystyki od nowa. No ja jeszcze nie bo u mnie wczoraj był dopiero1 wrzesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts