Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Październik ok 150kg / Bobrek

Listopad 283kg / Piekary

Grudzień 336kg / Bobrek

Styczeń 329kg / Bobrek

Luty 392kg / Bobrek+Piekary

Marzec - 336kg / Piekary.

Razem 1826 kg dobrego grochu 950zł/t od początku sezonu.

Wahania temp wew 20.5-21.5C.

Grzana cała powierzchnia bez CWU.

Dom jeszcze nie zamieszkały.

Mogę nie dociągnąć na 2 tonach niestety a mocno na to liczyłem :(...

Ale zobaczymy, wszystko od pogody zależy.

Ilość okien, którą podałem nie miała być raczej odebrana jako wada a przynajmniej jako współczynnik do wydania opinii. 70% okien mam od południa i już nie muszę raczej mówić o zaletach w mroźny ale słoneczny dzień. W domu temperatura panuje w przedziale 21-22 stopnie. Więcej to dla mnie za dużo. Żona się trochę żali ale sweter zdejmuje jak jest 25 stopni więc nie można jej brać zbyt poważnie.

Żyje się na północnym-wschodzie, więc do kopalni jest daleko, czyli jak myślicie skąd ten węgiel? Sąsiednie budynki mimo że ze współczesnego budownictwa to okienek jest w nich nie wiele. Ludzie w ramach oszczędności na opale mam wrażenie opłacają to niedoświetlonymi pomieszczeniami.

A węgiel robi spieki czasem dlatego dmuchawą się bawię a czasem podawaniem, ale to przez wysoki procent siarki podejrzewam. W tym roku był nawet ok, nie narzekam. Kupiłem tuż przed podwyżkami.

Tak jak pisałem nie podejrzewam go o kaloryczność powyżej 26, ale jest to wyłącznie czarny węgiel bez domieszek, bardzo niska zawartość miału.

Woda w rurki idzie z temp powyżej 40 stopni tak jak w kaloryfery na górze. Piętro to mały obieg, więc woda szybciej powraca i się dogrzewa. Na podłogówce wraca 25-27, rożnie.

Dom jest zamieszkały. Wełny może nie da się dołożyć. Sam się zastanawiałem czy na obecne płyty g-k kolejnego stelażu nie zrobić i styropianu nie dać jeszcze następne 5-8 cm. Sufitów i skosów mi nie szkoda.

W ramach ciekawostki dodam że kilka lat temu zboże a dokładnie owies był bardzo tani u nas. 100kg po 18-23 zł sprzedawano więc owsem paliłem w tym piecu i to też się sprawdza. Ale na dobę trzeba spalić 50 kg a w mrozy 65kg.

Edytowane przez janusz_ogrzwa _dom

Będę wygaszał, w mojej sytuacji palenie w tych temperaturach to kompletna bzdura i strata opału.

CWU nie grzeję a zawór na podłogę praktycznie się nie otwiera a temp wew i tak cały czas idzie w górę, słońce robi robotę a kocioł grzeje tylko siebie zużywając 3kg/doba.

W zasobniku jeszcze na 2-3 dni więc dojadę do końca tygodnia, kończę sezon i zostanie jeszcze jakieś 3.5 worka Piekar.

Według zapisków oraz spisu z natury , sezon zaczęty 4-października zakończę 20-21-kwietnia zużyciem 1910kg (1000kg Bobrek + 910kg Piekary) oraz kosztem 1815zł.

Środek sezonu licząc "spalone Gj" wypadł 18 stycznia.

Dom jeszcze nie zamieszkały więc i zerowe zyski bytowe, grzana cała powierzchnia bez CWU.

Temp wew ustawiona na 20C, ale średniosezonowo wyszło 20.8C.

Koszt "spalonej" 1 kWh wyszedł 12.6gr.

Jaki był koszt ciepła w instalację po uwzględnieniu sprawności - nie mam pojęcia :)

Edytowane przez krisgie

sezon zaczęty 4-października zakończę 20-21-kwietnia zużyciem 1910kg (1000kg Bobrek + 910kg Piekary) oraz kosztem 1815zł.

Dom jeszcze nie zamieszkały więc i zerowe zyski bytowe, grzana cała powierzchnia bez CWU.

Temp wew ustawiona na 20C, ale średniosezonowo wyszło 20.8C.

Koszt 1kWh wyszedł niecałe 13gr.

Spaliłeś węgla za 1800 zł w domu w którym nikt nie mieszka ?

Taka jest powierzchnia po podłogach łącznie z kotłownią która "grzeje się sama".

Uwzględniając skosy dachu 4-spadowego, kubatura odpowiednio się zmniejsza..

W tym sezonie chciałem zweryfikować OZC liczone dla wewnętrznej temperatury obliczeniowej +20C i na tej podstawie ocenić sezonową sprawność.

Jednak nic z tego nie wyszło bo dopiero ostatnio się zorientowałem że program OZC liczy zapotrzebowanie z uwzględnieniem dość niemałych zysków bytowych "W oparciu o metodę uproszczoną wg rozporządzenia MI 2014/2015" a tutaj zysków bytowych nie było więc wszystko się rozjechało i wynik końcowy nie ma żadnej wartości :)

@krisgie Proponuję ozc zrób dla realnych warunków przecież w 20*C siedzieć nie będziesz.

Dzisiaj opróżniłem zasobnik szkoda mi węgla od 4.04 zagrzał 4 x baniak i ja dwa razy przedmuchałem podłogę dla poprawy komfortu podłogi. Marnotrastowo!! Początkow chciałem aby spaliło się samo ale ponad 100kg puścić kominem profanacja.Dopali się to co jest w rurze zakonserwujemy wyczyścimy i do jesieni:)

Tak wstępnie wypaliłem 1778kg CP i ok 100kg brykietu. Czyli jakieś 1350 zł.Szczegóły pod koniec kwietnia. Od przyszłego sezonu podłącze kocioł pod licznik prądu.

Edytowane przez kulibob

• 4 months później...

Odpaliłem potwora słońca coraz mniej a prognoza długo terminowa cudów nie pokazuje. A samo g12W w enei dupy nie urywa bo brakuje okienka dziennego. I nie ma ochoty się zastanawiać czy kolektory i grzałki PV załatwią CWU następnego dnia więc odpaliłem.

Podłączyłem kocioł pod miernik elektryczny to się dowiem ile prądu wciąga. To jedziemy od 1 października statystyki od nowa.