Master007 03.10.2018 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 W Lublinie w weekend w Obi będą oddawać 20% z rachunku także skuszę się na jakiś węgiel na przyszły sezon zapewne. Coś polecacie z Obi? Podobno silver workowany dla marketu się sknocił... A skąd wiesz, że się sknocił ? bo ja na początku września kupiłem w Lublinie własnie 1,5 tony silvera ale właśnie kończę grocha z zeszłego sezonu i jeszcze nie doszedłem do tegorocznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 12.10.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Ja jeszcze nie uruchomiłem podajnika z ekogroszkiem. Po ociepleniu domu wystarczy, że przepalę trochę drewnem i jest wystarczająco ciepło. A teraz jest tak ciepło, że od weekendu w ogóle nie rozpalałem i wieczorami to nawet okna uchylone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.10.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 (edytowane) U mnie narzazie dwa razy podłoga włączyła się na godzinkę czy dwie i koza 3 razy . jak grzeje CWU to chodzą grzejniki w łazienkach. Średnie spalanie na październik 3,3 kg Wczoraj przestawiłem go typowo na lato aby brał 2kg dziennie Edytowane 13 Października 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 25.10.2018 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Sezon oficjalnie uzważam za otwaty. Wczoraj odpalłem palnik. Zaczynamy notowania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 25.10.2018 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Piec już chodzi pare dni. Moje spostrzeżenie jest takie jak się spodziewałem. Piec musi zjeść sporo węgla na samo podtrzymanie, straty na dużym zładzie wody i grubych rurach stalowych, rurach w ścianach które się przez to wychładzają i słabym ociepleniu pieca.. bo to przeróbka śmieciucha z dostawionym palnikiem. Na ten moment idzie mi ok.17kg ekogroszku na co+cwu - 5 grzejników+120l bojler. Jednak zmieniam ustawienia sterownika i kolejny zasyp powinien bardziej wyklarować tą średnią. Dom jest ocieplony i nie będzie potrzebował zbytniego zwiększania mocy. Gdyby udało mi się zejść do 15kg/dobe na sezon to byłoby pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.10.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Mój sterownik pokazuje dzisiaj spalanie na poziomie 13,1 kg na dobę ale to się zmieni i wzrośnie jak tylko będzie chłodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 25.10.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Piec już chodzi pare dni. Moje spostrzeżenie jest takie jak się spodziewałem. Piec musi zjeść sporo węgla na samo podtrzymanie, straty na dużym zładzie wody i grubych rurach stalowych, rurach w ścianach które się przez to wychładzają i słabym ociepleniu pieca.. bo to przeróbka śmieciucha z dostawionym palnikiem. Na ten moment idzie mi ok.17kg ekogroszku na co+cwu - 5 grzejników+120l bojler. Jednak zmieniam ustawienia sterownika i kolejny zasyp powinien bardziej wyklarować tą średnią. Dom jest ocieplony i nie będzie potrzebował zbytniego zwiększania mocy. Gdyby udało mi się zejść do 15kg/dobe na sezon to byłoby pięknie Ile m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 25.10.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Ile m2? Dom kostka 117m2 mieszkalne + 50 podpiwniczenia. Ogrzewam tylko parter 60m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 25.10.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 O ja pierdziu dobrze ,że grocha nie założyłem. Szwagrowi wcisnęli 25kw ekokorbotronika na 180m budynek 10styro na ścianie do tego ogrzewa 100L cwu ,bez komina.Jakaś rurka z jednościankowa z nierdzewki tylkona oko 100mm i 3m wysokości wcześniej był olejak.No to se polepszyli Po dwóch tyg. palenia nie mogę usłyszeć opinii o nim więc albo jest tak dobry albo załamka.Takich to oto fachowców w sklepach mamy:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.10.2018 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Zauważyłem że podtrzymanie w dużej mierze zależy od temperatury kotła przy 48*C w trybie letnim idze zejść do 1,5kg-2kg z 1-2 razy grzanym CWU. Co ciekawe czy grzejesz CWU czy nie wyjdzie tyle samo:). Ponieważ po zagrzaniu CWU kocioł przebija temperaturę i dopiero po 10-12 przechodzi w tryb grzania aby utrzymać temperaturę na kotle. Wystarczy podnieść do 55-57 i już ci się robi 2,5kg. Przy mooim spalaniu takie straty postojowe są mocno wyczuwalne, Pomimo że kocioł i bojlery dodatkowo docieplone Ale tak to jest jak się ma kocioł ponad 2x za duży(10kW) O .... Szwagrowi wcisnęli 25kw ekokorbotronika na 180m budynek 10styro na ścianie do ....: To gdzieś Ty był 10 kw-12kw by starczyło Edytowane 26 Października 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 26.10.2018 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Jak to gdzie byłem na forum a tak na serio to im mówiłem przed zakupem,ale jak groch o ścianę.Więc pan który im sprzedał oraz montował powiedział,że już tyle pieców założył i nikt jakoś nie narzeka.Odchodząc jeszcze tylko się ubezpieczył na przyszłość mówiąc aby na tej górze której nie mieszkają aby tylko nie zakręcali grzejników bo woda się zagotuje:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 26.10.2018 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Dom kostka 117m2 mieszkalne + 50 podpiwniczenia. Ogrzewam tylko parter 60m2. To musisz coś faktycznie poprzestawiac bo mam kostke 140m2 i utrzymując min. 23 stopnie w tą pogodę wciąga mi koło 10kg ale pelletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Master007 26.10.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 U mnie ogrzewany na tą chwilę jest tylko dół (ok 65m) + bojler 80l. Temperatura 22-23.5CŚrednie zużycie z 2 tygodni to około 6,5 kg dziennie eko groszek bartex silver z obi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 26.10.2018 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Piec już chodzi pare dni. Moje spostrzeżenie jest takie jak się spodziewałem. Piec musi zjeść sporo węgla na samo podtrzymanie, straty na dużym zładzie wody i grubych rurach stalowych, rurach w ścianach które się przez to wychładzają i słabym ociepleniu pieca.. bo to przeróbka śmieciucha z dostawionym palnikiem. Na ten moment idzie mi ok.17kg ekogroszku na co+cwu - 5 grzejników+120l bojler. Jednak zmieniam ustawienia sterownika i kolejny zasyp powinien bardziej wyklarować tą średnią. Dom jest ocieplony i nie będzie potrzebował zbytniego zwiększania mocy. Gdyby udało mi się zejść do 15kg/dobe na sezon to byłoby pięknie Wg mnie jak już robujasz piec grzejniki i całą instalację to bierze tylko tyle węgla ile potrzeba na uzupełnienie strat ciepła zakłądajac ze nie wyłanczasz pomp przez jakieś sterowniki pokojowe. Jak masz zawory termostatyczne na grzejnikach to mozesz wyregulować sobie optymalną tem w domu. Piec ustaw na min mocy aby sobie spokojnie i lekko pykał, nie dajac duzo ciepła w komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 30.10.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Wg mnie jak już robujasz piec grzejniki i całą instalację to bierze tylko tyle węgla ile potrzeba na uzupełnienie strat ciepła zakłądajac ze nie wyłanczasz pomp przez jakieś sterowniki pokojowe. Jak masz zawory termostatyczne na grzejnikach to mozesz wyregulować sobie optymalną tem w domu. Piec ustaw na min mocy aby sobie spokojnie i lekko pykał, nie dajac duzo ciepła w komin. Zmieniłem ustawienia i zmniejszyłem bardzo moc, średnie zużycie wyszło ok. 14kg/dobę. Zobacze jak po tym tygodniu będzie na tych ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.11.2018 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 (edytowane) Październik 102kg za 75zł kilka razy kominek, spalanie kominkowe podam na koniec sezonu kominiarz 100zł prąd 8,93 kwh za4,11zł trudno powiedzieć w jakiej taryfie ile chodził, więc przyjmę porostu stawkę pół na pół czyli 46gr dla prądu Zanosi się najtańszy sezon:) w połowie sezonu pojdze w ruch najtańszy węgiel jaki dotąd miałem i mam ok 1mp darmowego drewna do kominka Edytowane 1 Listopada 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 01.11.2018 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 U mnie październik to 115zł i 151kg ekogroszku (150m2 i CWU i 22C wszędzie) i zapowiada się najtańszy rok od 5 lat odkąd chodzi piec (zużyłem od stycznia ekogroszku za 1526zł , a całe roczniki zamykały się pomiędzy 2043-2254zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 01.11.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Październik zamknął się kwotą około 100 zł. Spalone około 160-180 kg rosyjskiego miału za 520zł tona. W domu 22 stopnie plus CWU dla 4 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.11.2018 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Eksperymentował ktoś jaki wpływ na spalanie ma temperatura zadana na kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 13.11.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Nie testowalem ale jesli np zasilenie podłogówki na tym samym poziomie czy teraz 25 stopni to temp kotła chyba nie powinna zmienić zużycia , ale temat ciekawy i chyba to sprawdze , ale to dopiero gdzies od poniedziałku lub wtorku bo jeden zasobnik 60kg u mnie starcza na 10-12 dni przy tych temp a grzeję ok 120m2 . ale od nastepnego zasypu podniosę do 70 stopni na kotle a na podłogę3 dalej pójdzie 25 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts