Akrimka 03.12.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Porównując zużycie Cz perły do Sztygara to spala się jej więcej ale najwieksza równica to ilość popiołu z CzPerły jest go 2x wiecej. Ale piec pali jak urośnie to strzepnę jak samo nie spadnie i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 03.12.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Ja parchem nie pale, na swój towar nie narzekam. Czysto, ciepło, bez syfu. Od 24 września raz opróżniałem pojemnik na popiół. Kocioł wg zaleceń czyszczenie raz w sezonie. U mnie 680-750zł można kupić fajny pelet, oczywiście w odpowiednim czasie i ilości. No to rzeczywiście tylko pozazdrościć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 03.12.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Trzeba palić węglem antysmogowym i wyznaczać nowe trendy w Europie :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.12.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Jak tańszy od mojego i siarka do 0,5% to biorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 03.12.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Był ten niedźwiedź przez chwilkę w casto po 800pln/t - spalał się super na popiół bez spieków, za to worki rozrywały się w rękach. Potem zniknął a chciałem więcej. Skończyło się na Stabku z promocji "czarnopiątkowej" 749PLN/t - tu już spieki są, suchy,płukany - bez miału, worki nawet mocne (słownie 2 szt na zgrzewie lekko rozerwane, reszta ok) 145m, V strefa ,w domu 23*C: -17*C w nocy , -8*C -> -6*C w dzień 18kg/d 24MJ/kg (brak słońca)2*C noc - dzień , 9kg/d 24MJ/kg (brak słońca) listopad : 320kgpaździernik : 237kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.12.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Mój ster dzisiaj pokazuje spalanie za ostatnią dobę 22,9 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 11.12.2018 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Mój ster dzisiaj pokazuje spalanie za ostatnią dobę 22,9 kg. Jakie temp na zewnątrz....? U nas około 5-8 w dzien i w nocy bez przymrozków to spalanie spokojne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 11.12.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 W tej chwili u nas + 1,7 st C a spalanie 18,5 kg doba. W nocy było do zera ale mrozu nie było widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.12.2018 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Rano przymorozek bo szybe skrobałem - zuzycie około worka CzP na dwa dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzu123456789 12.12.2018 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 NIe zauważyłem niczego niepokojącego. Ja nie mam zimnego powrotu na piec. Zwykle od grudnia jak się wychładza.... to ustawiam 50 a w mrozy 55st. Piec powinien mieć minimalna temperaturę 60 stopni a na dom temp reguluje zaworem czterodroznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parys01 13.12.2018 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 A gdzie Ci naopowiadali że musi być 60 stopni na piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 15.12.2018 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Póki co bez zmian średni 9kg/ dzień w grudniu kominek raz w tygodniu.Niema ktoś pomysłów jakby szarpnąć z kilogram? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzu123456789 16.12.2018 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 A gdzie Ci naopowiadali że musi być 60 stopni na piecu? A przynajmniej w zaleceniach pieca tak jest ze od 55 do 60 a z innych źródeł wiem ze 60 jeśli tak nie jest to napisz dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 16.12.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Ciekawe bo niektórzy w okresie letnik nie grzeją CWU kotłami na ekogroszek i wtedy temperatura kotła wynosi dajmy na to 23 st C i jakoś przez te pół roku niegrzania nic ich nie trafia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 16.12.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Póki co bez zmian średni 9kg/ dzień w grudniu kominek raz w tygodniu. Niema ktoś pomysłów jakby szarpnąć z kilogram? Karnet na siłkę i odpowiednia dieta;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.12.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Karnet na siłkę i odpowiednia dieta;) za duży żyd ze mnie na karnet:) ło jesu i paliwowo na dojazd Ciekawe bo niektórzy w okresie letnik nie grzeją CWU kotłami na ekogroszek i wtedy temperatura kotła wynosi dajmy na to 23 st C i jakoś przez te pół roku niegrzania nic ich nie trafia ! Latem to nawet gorzej bo jak popada to kociołek potrafi się spocić. Teraz na kotle 54 powrót 40-47 i nic nie widzę by się wkraplało w pierwszym i drugim roku miałem 60 na kotle i stwierdzam że przegięcie pały. Im więcej na kotle tym większa strata postojowa i kominowa. A przynajmniej w zaleceniach pieca tak jest ze od 55 do 60 a z innych źródeł wiem ze 60 jeśli tak nie jest to napisz dlaczego ? To dupochron sprzedawców. Z wykraplaniem w kotle to trochę jak z skroplinami na oknie. Edytowane 16 Grudnia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 16.12.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 A ja nie wiedzieć czemu trzymał kocioł na 70 stopni , przedtem miałem 58 stopni , jak narazie chyba wiekszego zużycia eko nie zauważyłem , powrót ok 63 stopnie . ktoś gadał że kociołek mniej sie zanieczyszcza a ja tego nie zauważam bo jest tak samo, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 21.12.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 (edytowane) Poczytałem trochę na temat pomp ciepła, pelletów i teraz eko-groszku ... i z tych wszystkich danych wygląda na to, że palenie eko-grochem jest bardzo ekonomiczne. Nie licząc własnej pracy, ale to już sprawa indywidualna i jej bym nie poruszał. Takie moje pytanie czy przy piecach na eko-groszek jest dużo pracy? Co ile trzeba opróżniać popielnik, załadunek itp. Ile jest popiołu? No i czy ktoś z posiadających eko-groszek ma porównanie z innym źródłem ciepła i może chętnie by zamienił. A może na odwrót ktoś kto pali pelletem lub ma PC w kolejnym domu założył by eko-groszek? Edytowane 21 Grudnia 2018 przez Mocarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.12.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Poczytałem trochę na temat pomp ciepła, pelletów i teraz eko-groszku ... i z tych wszystkich danych wygląda na to, że palenie eko-grochem jest bardzo ekonomiczne. Nie licząc własnej pracy, ale to już sprawa indywidualna i jej bym nie poruszał. Takie moje pytanie czy przy piecach na eko-groszek jest dużo pracy? Co ile trzeba opróżniać popielnik, załadunek itp. Ile jest popiołu? No i czy ktoś z posiadających eko-groszek ma porównanie z innym źródłem ciepła i może chętnie by zamienił. A może na odwrót ktoś kto pali pelletem lub ma PC w kolejnym domu założył by eko-groszek? Jeśli chodzi o koszt eksploatacji to eko groszek jest porównywalny do pompy ciepła grzanej w g11. Jednak pod warunkiem taniego paliwa i prawidłowego spalania. Jeśli spalasz mało to niema dużo roboty ja na sezon grzewczy pażdziernik -kwiecień. Na CO i CWU spalam powiedzmy 2 tony nie jet to wiele roboty 2-3 razy zsypać go w miesiącu i 4-6 razy wywalić popiół. Czyszczę raz 1-2 tygodnie wymiennik ale to nie z powodu konieczności tylko chciwości :)Raz na 1-1,5mc by wystarczyło. Obsługa nie jest problemem denerwujący jest węgiel który trzeba magazynować i polować na promocje aby kupić w okolicy 700zł. Od przyszłego sezonu rezygnuję z węgla w garażu. Ten co zakupiłem na przyszłą zimę już trzymam na dworzu. Jak padnie kocioł planuje grzanie prądem i klimatyzator lub ewnetualnie PC. Pierwszy pójdzie prąd w ruch bo kociołek szybko sam sobie złoże a później zobaczymy jakto wyjdzie. Budujać od nowa dom wybrałbym ten sam projekt jednak podszedł do niego bardziej energooszczędnie. Tylko jeden komin do kozy. I więcej ocieplenia bo 20na ścianie 28 na dachu(skosy i strop)+15lub 18 stryszek(juz nie pamiętam:) i 12 na podłodze dupy nie rwie rekuperator i GWC bez zmian. Strefy buforowe również bez zmian trochę inaczej przeszklenia Grzałbym prądem do tego PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 21.12.2018 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Poczytałem trochę na temat pomp ciepła, pelletów i teraz eko-groszku ... i z tych wszystkich danych wygląda na to, że palenie eko-grochem jest bardzo ekonomiczne. Nie licząc własnej pracy, ale to już sprawa indywidualna i jej bym nie poruszał. Takie moje pytanie czy przy piecach na eko-groszek jest dużo pracy? Co ile trzeba opróżniać popielnik, załadunek itp. Ile jest popiołu? No i czy ktoś z posiadających eko-groszek ma porównanie z innym źródłem ciepła i może chętnie by zamienił. A może na odwrót ktoś kto pali pelletem lub ma PC w kolejnym domu założył by eko-groszek? Jeśli myślisz o źródle ciepła w nowym domu, to zapomnij o węglu. Sam bym poszedł w pompę ciepła lub gazowy kociołek kondensacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts