Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jasiek nie chodziło w tym wpisie o to że nie będę palił już varmo a że przestałem palić w ogóle :)

Gdybym palił dalej paliłbym dalej varmo :)

Aaaa, to zmienia postać rzeczy, w takim razie musisz przeflancować się na grupę pompiarzy. No i Arturo jest teraz twoim dobrym kolegą :-). A tak poważnie to w rakim razie będe musiał zamówić paletę tego cudu.

Dobrze Ci radzę z autopsji. Sprzedaj kocioł póki nowy. Popytaj w gminie o dofinansowanie na pompę PW. Nie dojdziesz do porozumienia z Twoim piecem. Wiem co mówię.

Nie strasz go bo to nie zasypowiec i nie pali całym załadunkiem, do tego ma komin systemowy to nie grozi mu skraplanie się z komina, także jest to do ogarnięcia jak kupi odpowiedni ekogroszek i ustawi piec, a o pompę może popytać ale podejrzewam że koszty będą ogromne.

Pieca nie sprzeda za tyle co kupił, jak uda mu się wsiąść z 60% to będzie max, do tego pompkę pasuje mu większą wsiąść aby nocnej taryfie dogrzał podłogi tak aby przez dzień się nie załączyła bo ogrzewanie pompką wyjdzie go drożej niż ekogroszkiem. Tak jak pisałem wcześniej wszystko jest do ogarnięcia na ekogroszku.

Cześć. Miałem ekogroszek kocioł 15 kw więc odpowiem na podstawie swoich doświadczeń. U Ciebie kocioł na pierwszy rzut oka za duży ze dwa a nawet trzy razy. Nie chcę Cię martwić ale spalanie będzie spore bo aby tą lokomotywe utrzymać w ryzach będziesz musiał dorzucać groszku. Podejrzewam też, że za chwilkę zaczniesz szukać na forum informacji o sadzy w kotle i wyciekajacej mazi z komina. Mój kocioł też spalal sporo w temperaturach - 5 do + 15 praktycznie tyle samo (50 kg na trzy doby). Po założeniu pompy potwierdziło się że połowa opału poszła w komin.

Ja mam komin ceramiczny, jadę 90% na temp 47st C. Na dom idzie 40-42stC. Zadnej mazi w piecu czy kominie. CO 2 lata wybieram 1/2 wiadra sadzy z komina tzn coś co przyponina bardziej proszek. Mam Kocioł tilgnera EKR 25kw dom wiekszy ale nie spalam 25kg no chyba ze jest -25 na zewnątrz. Obecnie palę czarną perła. W kotle mam szaro a rura spalinowa nie jest za gorąca idzie reką trzymać. Sterownik dwustanowy. Mam palink Brucer, Uważam więc ze idzie ustawić piec.

Ustawienia mam takie:

podawanie 5s przerwa 65s. Praktycznie czy na Czarnej perle czy na Sztygarze ustawienia miałem podobne, Może korekta przerwy minimalna w zalezności czy jest kopczyć czy nie. Nadmuch bardzo mały 3 - z 25 Przysłona na wentylatorze mocno przymknięta.. Histereza 2st. Czasami piec spokojnie i długo dochodzi do zadanej szczególnie jak się CWU włączy ale mi to nie przeszkadza. Ogrzewanie chodzi cały czas, podłogowe jest wyregulowane dla komfortu a resztę pokoi i poddasze dogrzewam grzejnikami z termostatami ustawionymi od 2.5 do 3. Temperatura 21.5-22.5 .

Edytowane przez Akrimka

Ja mam komin ceramiczny, jadę 90% na temp 47st C. Na dom idzie 40-42stC. Zadnej mazi w piecu czy kominie. CO 2 lata wybieram 1/2 wiadra sadzy z komina tzn coś co przyponina bardziej proszek. Mam Kocioł tilgnera EKR 25kw dom wiekszy ale nie spalam 25kg no chyba ze jest -25 na zewnątrz. Obecnie palę czarną perła. W kotle mam szaro a rura spalinowa nie jest za gorąca idzie reką trzymać. Sterownik dwustanowy. Mam palink Brucer, Uważam więc ze idzie ustawić piec.

Ustawienia mam takie:

podawanie 5s przerwa 65s. Praktycznie czy na Czarnej perle czy na Sztygarze ustawienia miałem podobne, Może korekta przerwy minimalna w zalezności czy jest kopczyć czy nie. Nadmuch bardzo mały 3 - z 25 Przysłona na wentylatorze mocno przymknięta.. Histereza 2st. Czasami piec spokojnie i długo dochodzi do zadanej szczególnie jak się CWU włączy ale mi to nie przeszkadza. Ogrzewanie chodzi cały czas, podłogowe jest wyregulowane dla komfortu a resztę pokoi i poddasze dogrzewam grzejnikami z termostatami ustawionymi od 2.5 do 3. Temperatura 21.5-22.5 .

Tak jak pisałem wcześniej to nie są piece zasypowe i nie pali się cała zawartość węgla tylko tyle ile jest na palniku i jak ktoś ma komin ceramiczny i ocieplony to żadnej wody w kominie nie będzie miał chyba że będzie palił mokrym opałem. Ja mam RBR-a "podobno 11Kw" a większość zimy jedzie na 2kW i też pierwszy raz po 4 latach czyściłem komin i pół wiaderka sadzy się uzbierało. Pewnie jakbym miał 17KW to tyle samo bym spalił bo widzę po różnych rodzajach czyszczenia że ok. 70% odbioru ciepła przypada na główną komorę, resztę na półkę wodną i najlepsze rezultaty w przewymiarowanym piecu uzyskuje się na słabszych paliwach 22-24MJ.

• Like 1

wszyscy piszą, że mój kocioł jest dużo za duży etc. Proszę powiedzieć jaki w takim razie powinien być mój kocioł. 158m2, 700m3, dwie kondygnacje + CWU 200l. Dodam jeszcze tylko, że nie mam domu pasywnego ani nawet półpasywnego...

PS. Tego dostarczał deweloper

Tyle co kolega powyżej , a w zasadzie to połową z tego by wystarczyła . Ja mam peleciaka (niższa kaloryczność) 15kW i też jedzie na niskiej mocy większość czasu , spalam w granicach 3,5t na takie same dane jak Twoje razem z CWU (mam mniej m3 bo część pomieszczeń niska ze skosami)

Edytowane przez cuuube

wszyscy piszą, że mój kocioł jest dużo za duży etc. Proszę powiedzieć jaki w takim razie powinien być mój kocioł. 158m2, 700m3, dwie kondygnacje + CWU 200l. Dodam jeszcze tylko, że nie mam domu pasywnego ani nawet półpasywnego...

Jeśli dom spełnia obecne normy to tak na pałę 7kW. Nie wiem ile ludzi mieszka w domu ale możesz liczyć na CWU 200-300W na osobę.

Na rynku nie ma kotłów do twojego domu:)

Policz sobie

http://cieplowlasciwie.pl/

Ja grzeję dom z 1936 roku poniemiecki , grzane jest nonstop 160m2 a pośrednio jeszcze 40m2 więc w całym domu czyli parter z podłogówką 120m2 23-24 stopnie poddasze 40m2 kaloryferami temp ok 22-23 kotłem podajnikowym 10kw Zębca i jego moc wg wskazań jest od 4-6kw , nawet w mróz ok 12 stopni wiekszego zużycia ekogrocha nie ma w taką pogodę jaka mamy teraz to średnio do 15kg/doba jesienią szło ok 8kg/doba , dom docieplony a pod dachem 30cm wełny najtańszej jaka była , medytuję na gruntówką swojskiej roboty z dolnym źrudłem

Jaki masz dokładnie kocioł i jaki starownik tego kotła? I jakie ustawienia?

W tej chwili kocioł spala u mnie 18,9 kg na dobę - a w tym sezonie grzewczym spaliłem już 1576 kg ekogroszku chwałowickiego - to w zależności od okoliczności czyli aury i długości sezonu mam szansę zmieścić się jeszcze w 3 tonach. :) i to byłoby elegancko - jak dla mnie :)

====================================================================================

pawel870 - jak to jest Twoja I-sza zima w nowym domu to wiadomo, że dom spali więcej niż będzie palił później. Wiadomo - wilgoć, dom nie wygrzany i jeszcze nie wprawny operator kotła to to wszystko przekłada się na wielkość spalania. Faktycznie kociołek 10 czy 12 kw wystarczyłby Ci w zupełności a jeszcze byłby nadmiar mocy. No coś o tym wiem bo też mam przewymiarowany kocioł i na moje metry starczyłoby mi też 12 kw CO plus CWU.

Co do przywołanego tu przeze mnie prawa I-szej zimy to ja w pierwszą zimę spaliłem 4580 kg ekogroszku plus palenie w kominku a już na drugą zimę spaliłem 3571 kg ekogroszku i o wiele mniej w kominku. Aktualnie spalam około ~~ 3 ton ekogroszku i nie używam kominka w ogóle.

https://www.czp.pl/cieplnik/index.php

Edytowane przez czp01