Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Raczej błędnie to liczysz opłaty stałe to opłaty stałe ok 50z/2mc a kWh to (kwh i przesył) czyli zależne od zużycia.

Czyli użycie czegoś koszuje cię kWh i przesył a opłaty stałe masz za to że jesteś podłączony. Jeśli koniecznie opłaty stałe chcesz w tym uwzględniać to wszystko do jednego wora i podział przez kWh. Jednak takie liczenie nie odzwierciedla realnego kosztów użycia danego urządzenia.

a co mnie zużycie danego urządzenia ? mnie inetersowało ile wszystkie urządzenia , ze wszystkimi opłatami . Kwota do zapłaty przez kWh wychodziło 0,57zł . Goła kWh w 2011 o,28.. ,a w bodaj 2014 0,2424 , tyle że co mi goła kWh , nie płaciłem rachunków za same kWh . Co mi po cenie bez opłat , albo jakiś średnich przelicznikach.. Teraz mam to w pompie , przyjdzie fakturka na 250 zeta i z zadowoleniem ją zapłacę .

koniec :offtopic:

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ci to daje że wiesz ile kosztuje godzina pracy np TV czy pompy. Opłat stałych nie zmienisz zużycie tak.

wiem ile pochłania moja plazma , bodaj 2x tyle co led :p , ale oglądam tyle ile chce i mam czas i nie zamierzam się ograniczać

pobór prądu

-stan spoczynku 0,2 watt

-odtwarzanie filmu tak od 150 - 300 watt , średnio pod 240 watt - moje ustawienia

-dynamiczny 300-350watt

0d 1.04 do 14.04 tv wciągnął 21 kwh

Widzę że nie chcesz zrozumieć no trudno. TV był tylko przykładem. znając realny koszt KWH wiesz ile spadnie rachunek jak zmienisz urządzenie czy zaczniesz oszczędniej używać. I Opłaty stałe e mają tu nic do rzeczy dlatego mieszanie opłat stałych w koszt kWh jest błędne.

Załóżmy że likwiduję wegiel i przechodzę na prąd zacznę pobierać 8000kWh to rachunki wzrosną o moje wyliczenia czy Twoje.

TV 150-300W to ile to ma cali jakiś potwór. ja ma malutki 49" ale bierze 40-55W

Koniec tematu

...znając realny koszt KWH wiesz ile spadnie rachunek jak zmienisz urządzenie czy zaczniesz oszczędniej używać....

TV 150-300W to ile to ma cali jakiś potwór. ja ma malutki 49" ale bierze 40-55W

55" , mam dzięki niej niższe zużycie opału bo grzeje jak sk...n , w salonie ledwo co grzeję , - ładnych parę kilo ekogroszku by zaoszczędziła

wiem ile pochłania moja plazma, bodaj 2x tyle co led :p , ale oglądam tyle ile chce i mam czas i nie zamierzam się ograniczać

a plazmy nie oddam bez walki. Zjadła 21kWh w dwa tygodnie ...

Edytowane przez cuuube

Raport mniejszości - 19.01.2019 - 9,50:

- proces spalania na mocy 40 do 80 %,

- parametry spalania 4/40/31,

- włączona funkcja czyszczenia palnika 10 cykli na 7s,

- zadana CO 51,0,

- zużycie 18,1 kg doba,

- na zewnątrz -minus 4 st. C,

- temperatura podajnika 43,8 czyli ok,

- na palniku ok i nie widać niedopałków,

Fotki : przyłapany na mocy - 80% .

http://czp.pl/foto/80.jpg

Dla mnie wygoda jest wązniejsza niż gonitwa w osczedzaniu na prądzie i ogrzewaniu zeby pare PLN zaoszczedzić.

Dziś w nocy zimno.... słyszałem wieczorem ze dośc czesto się załanczał. Poniosłem tem na piecu do 50stC. Od czwartku wsypane 125kg perły. Jak wieksze zapotrzebowanie na ciepło to trochę się robi taki tawardy spiec na palniku.

@rafcio, dziękuję. Tam jest pewien błąd dotyczący pelletu. Certyfikowany nie może mieć poniżej 17MJ, wartość deklarowane Olimpu to 18MJ a nie 16. Nie wierzę w to, że Stelmet przy takiej linii produkcyjnej robi coś poniżej deklarowane normy. Jeżeli ktoś ma dowody że pellet nie trzyma norm (a te są bardzo rygorystyczne, poczynając od kaloryczności, na wymiarach kończąc) to zgłasza się do PRP.

Gdzie ten błąd widzisz - podaję np. jak producent [18] a to ile z tego wyciągam to już inna kwestia.

Podpytaj gdzie, jak będę na Śląsku to wziąłbym kilka worków na próbę. W lubelskim jest mało dystrybutorów i daleko ode mnie.

Z pobierznej informacji i testów od wczoraj , dobrze ci radzę daj sobie z tym spokój , u mnie podajnik zamiast 3,5 sekundy (ekogroch) musi pracować 8 sekund , i sporo pyłu na półce szamotowej nad palnikiem a to dopiero doba .