SUSPENSER 20.12.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam Jeszcze nie pełne informacje, ale mało jest o Moim piecu a może ktoś będzie szukał: Buderus Eko 3 , 24kW palnik brucer , sterownik ekomax800 (ustawienia ręczne a nie FL ) Dlaczego wyłączyłeś FL ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 20.12.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Dlaczego wyłączyłeś FL ? pewnie mu szlakuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 20.12.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam Wszystkich Ktoś kiedyś pisał, że czeka na użytkownika sztokera 25 Użytkuję ten kocioł od 10.XI. Temp. CO 55 st, CWU 45. Dom o pow. grzewczej trochę pow. 125 m, sciany budynku ocieplone styro. 15 cm, na poddaszu wata 20 cm. Na wszystkich grzejnikach zawory porozkręcane w granicach 3 - 4. Jeśli chodzi o opał to różnie. Z początku paliłem groszkiem z kopalni Kazimierz w cenie 920 zł. teraz mam groszek za 660 zł. i powiem, że żadnej różnicy w spalaniu nie widzę. Na tym pierwszym węglu - 85 kg starczyło na 6 dób. Teraz nie mierzyłem, ale jak tylko wypalę ten zbiornik to zrobię pomiary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 20.12.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 witam,to mój pierwszy sezon palenia groszkiem. Dom: Kubatura: 330 m3Powierzchnia zabudowy: 133,66 m2Powierzchnia całkowita: 133,66 m2Powierzchnia netto: 113 m2Powierzchnia użytkowa: 84,46 m2Powierzchnia garażu: 18,12 m2Powierzchnia dachu: 183,6 m2Sciany 25 porotherm + 15 cm styro;piec 15 kw, obecne spalanie to ok 15 kg/dobę. Pytanie czy to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 20.12.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 uważam że jak na pierwszy sezon w nowym domu to przyzwoite spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 20.12.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 uważam że jak na pierwszy sezon w nowym domu to przyzwoite spalanie dzięki za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 20.12.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Michał spalanie masz b. duże, może masz kiepski ekogroszek, przy Twoim spalaniu poszedłbym z torbami, jak masz piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 20.12.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Michał spalanie masz b. duże, może masz kiepski ekogroszek, przy Twoim spalaniu poszedłbym z torbami, jak masz piec? piec elktromet 15 kw Kocioł EKO-KWP. Ile powinno wynosić zużycie, żeby było ok. Zaznaczam, że to pierwsza zima. (15 kg / dzień to = 15 * 365 dni = 5,475 ton na rok przy ciągłym paleniu, biorąc pod uwagę, że sezon grzewczy trawa pół roku to spalanie max 3 tony na sezon). Napisz mi co mogę poprawić, aby nie pójść z torbami, jak zmniejszyć zapotrzebowanie na eko groszek. Jak już pisałem to mój pierwszy sezon z ekogroszkiem i właśnie dlatego tu pytam. Edytowane 20 Grudnia 2011 przez michal0712 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R 20.12.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam Z tym przewymiarowaniem to wiem miał być 16 KW ( takie są 16,24 ) ale za tym 24 przemawiały 3 sprawy : - cena za 24 KW zapłaciłem w pełnej opcji z sterownikami itp tyle co za 16 KW -byłem pewny ze piec będzie grzał cała zimę nieocieplony dom ( ściany i dach ) a będą prowadzone prace wiec bałem się ze dokładając do tego 120 litrów CWU + mroźna zima będzie za mało -na etapie wyboru pieca wiedziałem ze będę palił tanim ekogroszkiem słabszym o ok 30% wiec 24KW-30% daje niecałe 17KW wiec było by prawie ok 13+2KW na CWU Dalej palniki brucera mają to do siebie ze pięknie można je stroić jeżeli chodzi o moc i spala cokolwiek się wsypie ( miał , eko, owies ) a mój jeszcze może spalać drewno i węgiel w cyklu stałym nie awaryjnym Co do FL wyłączyłem bo rzadko jestem (raz na tydzień ) i nie mam pewności jak się zachowuje piec a nie chce aby np zgasł (mokre ściany i podłoga przy mrozie ) Nie wiem czy dobrze dobrałem piec pierwszy zakup a kryteria były proste :ma palić :- miał - ekogroszek ( wilgotny , mało kaloryczny i o dużej spiekalności ) - tu nastawiło mnie negatywnie wiele opinii z internetu o jakości naszych sprzedawców eko- ruszt miał nie tylko być awaryjny I najważniejsze cena a ze takie piece z niezłą elektroniką mogę kupić w cenie 16 KW z Castoramy to wypadło na Buderusa Eko 3 24KW Czas pokaże czy trafny wybór Co do spalania zero stresów wiem ze nowy ,mokry i nie do-końca ocieplony dom musi trochę ciepła ciągnąć , będę się martwił jak pod koniec zimy lub w przyszłym roku będzie palił więcej niz 25 kg / dobę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 20.12.2011 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Michał nie chodzi ile spalisz węgla na sezon ale ile spalisz na daną powierzchnię, w tamtym sezonie przy ok 166m2 po podłogach nieocieplonego domu przez 6 miesięcy spaliłem niecałe 4t dobrego eko, nie chcę Cię straszyć ale do tej pory nie było mrozu, dzisiaj u nas -7st. Mój znajomy z hurtowni też ma piec Elektromet i spalanie też duże, pociesz się że nie jesteś sam a też mnie namawiał na ten piec. Uff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipus31 21.12.2011 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Witam wszystkich,to i ja sie dopisze, ogrzewam budowe,140m +garaz,kociol Rbr 17kw,opal Retopal z Piasta 660 zl/tone ,dom ocieplony 15 cm styro,poddasze 25 cm welny,instalacja 11 grzejnikow i ok 50m podlogowki,utrzymuje ze zgledu na wykonczenia 18-19 st.,pale dokladnie miesiac i poszlo ok 550 kg wegla co daje 17,7 kg na dobe,zastrzegam tu ze poddasze zostalo wykonczone raptem kilka dni temu to chyba niezly wynik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.12.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 piec elktromet 15 kw Kocioł EKO-KWP. Ile powinno wynosić zużycie, żeby było ok. Zaznaczam, że to pierwsza zima. (15 kg / dzień to = 15 * 365 dni = 5,475 ton na rok przy ciągłym paleniu, biorąc pod uwagę, że sezon grzewczy trawa pół roku to spalanie max 3 tony na sezon). Napisz mi co mogę poprawić, aby nie pójść z torbami, jak zmniejszyć zapotrzebowanie na eko groszek. Jak już pisałem to mój pierwszy sezon z ekogroszkiem i właśnie dlatego tu pytam. Etam ... Sam przez to obecnie przechodzę ... Nowy dom = dużo wyższe spalanie węgla ... Musisz najpierw osuszyć ściany , wylewki i na to idzie olbrzymia część ciepła. Dodatkowo najpierw wywalić wilgoć , a to jest równoznaczne z częstym wietrzeniem i do tego intensywnym. Pierwszy rok a nawet dwa pierwsze lata to czas na wygrzewanie i osuszanie ... Więc nie przejmuj się ... W pierwszym roku zawsze idzie dużo więcej opału i jest większe spalanie ... Niestety metraż to nie wszystko i nie ma sensu porównywać metrażu do spalania. Na wysokość spalania ma dużo innych czynników (położenie domu , wysokośc pomieszczeń , wentylacja , wilgotnośc w pomieszczeniach , temperatury w pomieszczeniach i sama "konstrukcja domu") Ja sam mam nowy dom i rozpoczęłem sezon w październiku. Walczyłem i nadal walczę z wilgocią. Codziennie minimum 2x dziennie mocno i intensywnie wietrzę. Pierwszy rok to stracony na wygrzewanie i wysuszenie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.12.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Michał spalanie masz b. duże, może masz kiepski ekogroszek, przy Twoim spalaniu poszedłbym z torbami, jak masz piec? darase zgodziłbym się z Tobą gdyby on w tym domu kilka lat mieszkał ale przy nowym budynku wilgotnym i zimnym nie uważam tego za jakiś koszmar, tylko za przyzwoity poziom. prównujesz jego powierzchnię do swojej tylko czy ta Twoja powierzchnia w zeszłym sezonie to była mokra od wody i zimna czy już wygrzana i wysuszona??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 21.12.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Mój znajomy z hurtowni też ma piec Elektromet i spalanie też duże, pociesz się że nie jesteś sam a też mnie namawiał na ten piec. Uff Ale go pocieszyłeś... Jak po to ma być ten wątek, żeby się z kogoś ponabijać, to masz super podejście. Zamiast spytać może o ustawienia sterownika itp. i chłopakowi coś sensownego doradzić to od razu go gasisz. Nic tu po mnie... Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.12.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Nie ma się co przejmować bo "prawo pierwszego sezonu" (nie mylić z prawem do pierwszej nocy) ciągle istnieje i nowy budynek faktycznie musi się po prostu dogrzać i wysuszyć. W czasie mojego pierwszego sezonu notowałem spalania w granicach do 53.3 kg na dobę - no ale jakoś to przeżyłem. Inna sprawa ustawienia kotła - zawsze chętnie wymienimy doświadczenia i coś podpowiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.12.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Faktycznie nie ma to jak pierwszy raz... ogrzewania budynku, w tym roku miałem wilgotność 80%, w tej chwili ok. 60%. Czp zmień nazwę wątku na "Pocieszajmy się mając duże spalanie" Na pocieszenie napiszę że Odegre nikt nie pobije... w spalaniu , okazuje się że też dużo spalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AkiTigra 21.12.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 WitamTak czytam wasze osiągi i jestem załamany.Moja sytuacja:kocioł Skam-p 25kw, sterownik tatarek pidzasobnik CWU 130l.Dom kostka gierkowska z pustaka nieocieplona powierzchnia ok 148m2 kubatura 624m3. Wymienione okna pcv. Wysoka piwnica nieocieplona.I mam spalanie dobowe na poziomie 40kg jeżeli zasypię pieklorza i 50kg na brunatnym z bogatyni.Obecnie sypię pieklorza z bogatynią 50/50 i spalanie wychodzi ok 42-43kg/doba. A jeszcze nie ma mrozów.Ustawinia pieca: podawanie 10s przerwa 40s. temp. 55st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.12.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 AkiTigra tylko z mostu nie skacz Ocieplisz kiedyś dom, kupisz lepsze eko to i spalanie spadnie a jak w domu dasz tem. jak w "lodówce" u mojej babci która grzeje gazem na 18st. to nawet bez w/w czynności spadnie Ci spalanie. Teraz nikt chyba do mnie się nie doczepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.12.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Podstawa w umiarkowanym spalaniu to jednak ocieplony budynek. AkiTigra - będziesz chyba musiał zainwestować w ocieplenie budynku przed kolejnym sezonem - dorzucisz jakiś styropian na ściany z 15 cm i 30 cm waty na strychu i na pewno będzie lepiej. No ale piwnic chyba nie grzejesz - ja mam przyziemie to grzeje w nim jedynie pralnię no i kotłownię, która się sama grzeje - a reszta przyziemia w tym podwójny garaż pozostaje bez grzania. A jaką masz instalację, podłogówka czy same grzejniki no i stara czy nowa instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.12.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 darase mam sąsiada co tak lubi - ma w domu z 18 st C i pali w śmieciuchu koksem i wunglem ale podobno jak wyczytał opinie lekarzy takie temperatury są dla ludzików najodpowiedniejsze. Spokojnie na tym wątku nie ciepiemy ciupagami - ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts