Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Witam ja mam takie pytanko. Temperatura pieca ustawiona na 65stopni a wody 60stopni.Hysteryzacja ustawiona na 2 stopnie. Zawór czterodrogowy na 6.5 z 10.

Piec 10kw. Dom stary nie ocieplony okolo 40metrow. Spalenie 12kg na dobę.

Ustawienie pieca.

Podawanie 8s

Przerwa 50s

Dmuchawa 12%

Pomki ustawione na auto. Jedyne co ostatnio zauważyłem ze jak pompka od bojlera się włączy to na piecu potrafi temperatura spaść nawed do 58stopni. I teraz nie wiem czy tak ma być czy coś przestawić?

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dopy nie rwie w tym miesiącu.373kg za 259zł.

prąd 27kWh(teraz pewnie będzie więcej bo od wczoraj część pomp idzie ciągle i z siłownikiem.)

Sezon od 1X

967kg za 683zł

Prąd78kWh za 39zł.

Kominiarz 100zł

Kominek

brykiet 30kg

drewno ok 0,3mp sosny

Edytowane przez kulibob

Witam ja mam takie pytanko. Temperatura pieca ustawiona na 65stopni a wody 60stopni.Hysteryzacja ustawiona na 2 stopnie. Zawór czterodrogowy na 6.5 z 10.

Piec 10kw. Dom stary nie ocieplony okolo 40metrow. Spalenie 12kg na dobę.

Ustawienie pieca.

Podawanie 8s

Przerwa 50s

Dmuchawa 12%

Pomki ustawione na auto. Jedyne co ostatnio zauważyłem ze jak pompka od bojlera się włączy to na piecu potrafi temperatura spaść nawed do 58stopni. I teraz nie wiem czy tak ma być czy coś przestawić?

W trybie auto pompy mogą się przeciągać,przestaw pompę od c.w.u. na pierwszy bieg,zmniejsz histeryzę c.w.u. do 2 c',jeżeli masz w sterowniku wydłużenie czasu pracy pompy od zadanej c.w.u. np. o 10 min. to zwiększ ten parametr...tak jest u mnie i zdaje egzamin a...aaa dodam,że mam pompy grund...cos tam auto..aaadapt.:)

Właśnie poszło 2 tony - ciężko się będzie wyrobić w 3 tonach - no ale zależy jak długa i jak mroźna zima będzie.

Zawsze kupuję ten sam ekogroszek - od paru lat KWK Chwałowice prosto z kopalni i z głowy - też nie kombinuję z innymi niepewnymi.

Aktualne spalanie 17,7 kg na dobę.

U mnie poszło właśnie od 1 września 1,5 tony (150m2 22C w miarę dobrze ocieplony), kupiłem 3 tony czyli na kolejny sezon wystarczy że dokupię 2 tony. Palę ekogroszkiem piąty rok i roczne ogrzewanie + CWU zamyka się w 2100zł, cały czas straszą że ekogroszek drożeje, a ostatni rok jest jednym z najtańszych wydatków na ogrzewanie i wciągu tych wszystkich lat cena rocznego ogrzewania wahała się nie więcej niż +/- 150zł. Edytowane przez Maher

Ja do tej pory spaliłem 1750kg ekogroszku Diablo.

Jakość spalania to bajka, jedynie objętościowo popiołu dosyć sporo ale tak to same plusy.

Myślę, że zmieszczę się w 2500kg.

Rok temu spaliłem przeszło 4 tony ekogrochu, ale w tym sezonie zima słabsza a i dociepliłem cały dom styropianem 20cm.

• 2 weeks później...
W tym sezonie spaliłem 1250 kg. Średnio na dobę 10 kg. Średnia z 8 lat - 9,625 kg/dobę. Dom parterowy - 100 m2 + garaż nieogrzewany. Ocieplenie: ściany 15 cm; podłoga 10 cm, sufit płyta g/k ocieplenie 25 cm wełna. Piec Ogniwo Eko 15 KW, mniejszych nie było. Nastawa: temperatura c.o - 45, cw - 45, Do kotłowni zaglądam przy zasypie - 125 kg. Popiół - ok. 10 kg. Czyszczenie kotła co drugi zasyp. Jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam.