kryzys 26.09.2019 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Ja od 2 tygodni już jadę bo mam teściów w odwiedzinach po 80-ce więc trzeba ale kocioł idzie na 2 kilowatach więc mój zasobnik 60kg wystarcza na ponad 2 tygodnie i w sumie nawet to opłacalne , musiałem zjechać z fabrycznej mocy minimalnej 3 kw na 2 kw i ledwo się jeszcze mieści w tym bo co 6 godz i tak przechodzi w podtrzymanie , musiałbym dać min 1,5kw ale to już przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 26.09.2019 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Ja wrzucam narazie jakieś odpadki drewna i tak przez 3-4 godzinki grzeje , jak słonca nie ma i solary słąbiej grzeja to dobijam ciepła wodę do 60st o ile piec tyle osiagnie a reszta idzie na drabinki i podłogówkę grzeje na maxa coś ala bufor. W domu jest co prawda 21.3 ale moje kobiety chodzią i zaczynaja gadać ze zimno. Fakt podłoga ciepła to i odczucie ciepła w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 26.09.2019 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Ja wrzucam narazie jakieś odpadki drewna i tak przez 3-4 godzinki grzeje , jak słonca nie ma i solary słąbiej grzeja to dobijam ciepła wodę do 60st o ile piec tyle osiagnie a reszta idzie na drabinki i podłogówkę grzeje na maxa coś ala bufor. W domu jest co prawda 21.3 ale moje kobiety chodzią i zaczynaja gadać ze zimno. Fakt podłoga ciepła to i odczucie ciepła w domu. Ja robię to samo, tyle że normalnie ekogroszkiem przepalam przez ok 4 godziny co 2-3 dni w zależności od słońca i temperatury. Na pewno to dużo bardziej oszczędne niż trzymanie pieca w podtrzymaniu przez większość czasu. Podłogówka to zarąbisty bufor na takie pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 26.09.2019 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Dwa razy w kominku. Nie długo pewnie odpalę aby łazienki grzać. A za tydzień mam zakładaną klimę i zobaczymy jak to będzie. Ostatnie 4 sezony na węglu później nara ogniwo chyba że wcześniej nawali Ale 4 klasą chyba można palić do 2028r tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 26.09.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Ale 4 klasą chyba można palić do 2028r tak? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.09.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Ale 4 klasą chyba można palić do 2028r tak? 10 kw jest bez klasowy z tego co wiem. 16 i 25kW maja 4 klasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 27.09.2019 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Nie tylko 4 ale 3 klasa też może wg ustawy chodzić do końca 2027 roku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.10.2019 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 (edytowane) Ja odpaliłem jakoś te 23,5 ni kija nie chciało się samo trzymać . Wciągnął 12kg na naładowanie podłogi i odrobienie strat. Edytowane 2 Października 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 02.10.2019 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 10 kw jest bez klasowy z tego co wiem. 16 i 25kW maja 4 klasę A co pozniej??? Załoze sobie 10kw bo moj bedzie miał 18lat i się moze zpsuje.... albo PV i pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.10.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 teoretycznie dwie klimy i grzałka do mini bufora. Pod koniec tygodnia mam zakładaną jedną klime i zobaczymy jak się sprawdzi.Przy założeniu że kliima grzeje po równo w taniej i drogiej taryfie i wg tabel średni cop przy +2 to 2,6. To średnioroczny koszt eksploatacji klimy zbliżony jest do ekogrochu. czyli ok 17gr z kWh. A grzałka pójdzie tylko w taniej dla podładowania podłogi dla komfortu. Przy założeniu obecnych cen prądu powinno wyjść minimalnie drożej niż groch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 02.10.2019 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Podłogą to podstawa komfortu, stąd samo podgrzanie powietrza może być niewystarczajace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.10.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Podłogą to podstawa komfortu, stąd samo podgrzanie powietrza może być niewystarczajace. Dlatego mini bufor do grzałki i solarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxiking 27.10.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 (edytowane) Witam . Mam pytanie , stawiam teraz domek prosty kwadrat 11.25x11.25 dach czterospadowy , fundament 10cm xps ,ściany zewnętrzne 20cm lamda 0.32 będzie, podłoga 20cm eps 0.32, strop 20cm styro 0.32 , dach nieocieplany ponieważ poddasze nieużytkowe będzie przez pewien czas. Jaki kocioł polecacie do takiego domku ? Grzane tylko parter podłogówka plus z 2-3 grzejniki łazienka, sypialnia. Zdecydowany jestem na ekogroszek, ponieważ kotłownia będzie w budynku gospodarczym obok domu. Jak to najlepiej rozwiązać żeby straty ciepła na tej odległości (~10metrów) były jak najmniejsze ? Jeżeli uważacie że coś trzeba zmienić w ociepleniu itd to proszę o uwagi . Jeszcze 2 grzejniki będą obok kotłowni w garażu ale to sporadycznie grzane przy pracach w zimie w garażu.Edit.Zapomniałem wspomnieć o kominku w salonie którym mam zamiar dogrzewać w chłodne jesienne wieczory żeby bez potrzeby nie rozpalać kotła. Edytowane 27 Października 2019 przez maxiking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.10.2019 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Za dobrze ocieplony dom na ekogroch. To nie miejsce na takie dyskusje załóż nowy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.11.2019 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Noto czas na podsumowanie października trochę w CO się pozmieniało rolę głównego CO przejeła PC PP (klima). A kocioł dogrzewa górną łązienkę przez 3h ,podłogę parteru przez 1h oraz CWU jak zabraknie z solarów. W takim układzie jego sprawność leci na pysk i około 50% paliwa marnuje na to aby nie wygasnął. Eksperyment będzie trwał prawdopodobnie całązime. Czyli klima i wspiera ją ekogroch kominek standardowo dla rozrywki. Jeśli klima bedzie grzała w sposób zadowalający prawdopodobni w przyszłości będzie grzała z podłogówką zasilaną z grzałki jeśli nie to trzeba będzie pomyśleć o normalnej PC PW Ekogroch 94 kg za 65złKlima72kWh (droga 21 tania51) około 28złkominek x2 szczegóły po sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 04.11.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Widzę ze kombunujesz. Ja spaliłem chyba z 5 albo 6 worków eko, w tym 2 czarnej Perły i 3-4 tego nowego Premium niby 29kJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 14.11.2019 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Witam,aktualnie spalanie około 7-7,5 kg eko . W domu 22-23 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 14.11.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Mnie też podobnie 5-6 kg niby nie ma się czym chwalić ale patrząc na te temperatury które z każdym rokiem sa cieplejsze trzeba będzie też pomyśleć w końcu nad tą klima czy to kanałową czy jakąś gruntówką lub mocną klima i drobne przeróbki na normalną PC i wydawać jakieś 20 lub wiecej tysia mi się nie uśmiecha ale te 5-8 kafli czemu nie , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.12.2019 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Kociołek chodzi główne na cwu i od połowy miesiąca jest ustawiona podłogówka na 2h nad ranem jak na zewnątrz jest poniżej +5.ekogroch 96kg za 66złkoza 4xklima 236kwh 95zł 67% tania taryfa Koszt grzania klimą w g12w zbliżony do ekogrochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biki77 25.01.2020 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 Kulibob jaki był sens Twojej wypowiedzi? Temat dotyczy zużycia ekogrochu i chyba warto by było podać zużycie ekogrochu jako jedyne źrodło ciepła. Ciekawy temat, tylko szkoda że zaśmiecany przez takie posty.. No, ale faktycznie zużycie miałeś małe BRAWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts