Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Kulibob jaki był sens Twojej wypowiedzi? Temat dotyczy zużycia ekogrochu i chyba warto by było podać zużycie ekogrochu jako jedyne źrodło ciepła. Ciekawy temat, tylko szkoda że zaśmiecany przez takie posty..

No, ale faktycznie zużycie miałeś małe BRAWO :popcorn:

Taki sens że od kilku lat prowadzę statystyki dla samego ekogrochu . W tym sezonie wprowadziłem klimę do użycia a po tym sezonie wystawiam kocioł i przechodzę na prąd . A te dane mogą się komuś innemu przydać.

Od października do teraz ok 500kg ekogrochu i ok 700-750 kwh klima.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak przenośnej, dlaczego ma nic z tego nie wyjść ?

Powietrze do chłodzenia sprężarki zabierać będzie z zewnątrz, zużyte wyrzuca na zewnątrz, a miesza te w domu. Nie ma pod i nadciśnienia.

PS Widzę zastosowanie, raczej w okresach przejściowych .-)

Edit:

PS Zresztą będę mądrował jak przetestuję. Generalnie kupiłem do chłodzenia, a grzanie to ma być "efekt uboczny".

Edytowane przez gregos11
dopisek

Rachunek za prąd przyszedł. Dwie stówy wyższy niż poprzednio przy podobnym zużyciu. Wstaliśmy z kolan kurna.... a tak z ciekawosci, przy zastosowaniu PC o ile wzrośnie ?

To do mnie?

Hybryda wychodzi ok 10-20 zł drożej na mc . Jednak symulowanie kotłem grzałki odbija się na sprawności, 15h strat postojowych i kocioł dopiero raz czyściłem od pażdziernika

• 2 weeks później...

U mnie obecnie to wygląda tak:

- Dom 120 metrów (parter + piętro)

- Budowa 2010 rok

- Zbudowany z cegły MAX + ocieplony styropianem jakieś 15cm

- palę obecnie tym: Ekogroszek RED

- Zasobnik wystarcza mi na tydzień.

- W domu jakieś 20 stopni

- Temperatura na zewnątrz około -5 do -10 w nocy

Tutaj macie też fajny kalkulator: Kalkulator ekogroszku

• 4 weeks później...
Mi po podjęciu takiej decyzji pogratulowano "zmądrzenia", ja Tobie też gratuluję :)

Ja od jesieni mam rurę z gazem w drodze. Jak piec wytrzyma jeszcze ze 4-5 lat to pewnie przejde na coś sensownego - mam w planie fotovoltike założyć. Narzie 10 sezon bez kłopotów i wyglada ze w tym roku 2t wystarczy moze ciut braknie. W obecnych tem wyciagam ze spodu worki Czperły z przed 2 lat..

U mnie obecnie to wygląda tak:

- Dom 120 metrów (parter + piętro)

- Budowa 2010 rok

- Zbudowany z cegły MAX + ocieplony styropianem jakieś 15cm

- palę obecnie tym: Ekogroszek RED

- Zasobnik wystarcza mi na tydzień.

- W domu jakieś 20 stopni

- Temperatura na zewnątrz około -5 do -10 w nocy

Tutaj macie też fajny kalkulator: Kalkulator ekogroszku

Pytanie jaki zasobnik :lol2::lol2::lol2: mój ma tylko 60kg co nie zmienia faktu że też na 7 dni wystarcza ale najgorsze to to ze zostało okołu 3-ech zasobników aby skończyły się dwie tony za cenę 1550zł ,.

• 7 months później...