Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Art wyrazy współczucia ;) masz piękne spalanie, kurczaki i ziemiaki a miałem zmienić eCoala na Cobrę żeby zaoszczędzić na opale. Gdzie jest pan Włodek?

Eeeee, inni co mają Cobry mają małe spalanie. Myślę że to nie tutaj problem. Ustawiam ich parametry i u mnie dupa. Nie sprawdza się to, wiadomo każda instalacja inna.

Ale próbowałem już tyle ustawień że nie wiem w którym kierunku już iść.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem dlaczego u mnie jak piec dojdzie do zadanej temp (55 st) to bardzo szybko już temp opada (histereza 2st) i znów musi gonić do zadanej. Jak goni to silnie dmucha i tak naokrągło.

Więc wychodzi że non stop podaje i dmucha i węgiel się wypala szybko.

Nie mam czegoś takiego że piec dochodzi do zadanej i sobie pyka nie wiadomo ile czasu. U mnie non stop goni.

Nie chce mi się wierzyć że tyle ciepła ucieka przez dom (mam nieocieplony dach, ściany już ocieplone) że nie może utrzymać temp.

Ludzie opisuje że wogóle domu nie mają ocieplonego i im z 30 kg max weźmie i to na większym metrażu.

No i kiszka zero poprawy co wy na to dziś przed wyjściem do pracy looknłałem szybciutko na kociołek.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/gdoFv3_uztqfZuIw2B4uQvhY2tEdc9Z5x4uffI9b12A?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/bhd4MhFYcQ5CFHvXPDd-NvhY2tEdc9Z5x4uffI9b12A?feat=directlink

Jakieś sugestie pomysły w którą stronę teraz iść ?

A to co na filmie to po jakich korektach????

spieka okrutnie z tego co widać więc spróbuj go zawalić eko przy niewielkim nadmuchu i od tego zacząć ustawianie:

podawanie 5se

przerwa 30 sek

nadmuch 1 bieg dmuchawa przysłonieta w 90% i zobacz co się bedzie dzialo.

jak zacznie wywalać niespalony groszek to daj na 2 bieg dmuchawę- proponuję korektę nadmuchem ponieważ nie masz żadnej kontroli temperatury spalin i podniesienie jej będzie bezpieczniejsze niż dalsze zmniejszanie mocy.

Jeśłi po podniesieniu nadmuchu na 2 bieg zaczną pojawiac się spieki to wtedy skróć przerwę podawania o 1-2 sek i kolejny czas na stabilizację pracy 6-8 godzin.

jeśłi nadal będzie niespalony groszek to uchylaj przesłonę dmuchawy stopniowo po 1cm i czekaj

W końcu znajdziesz ustawienia dla tego opału właściwe.

zaczynam podejrzewać że u Ciebie winne są 2 czynniki:

mocna dmuchawa

opał o wysokim współczynniku spiekania

walcz i pisz

A możesz trochę się pochwalić przemysleniami/parametrami?

Ja walcze ze swoim i już mi ręce opadają imam wkur...a na maxa.

Dom 120 m2 a zjada mi 40 kg na dobe.

Skamp-Premium 12kW + Cobra.

W sumie tylko 2 parametry do ustawienia a ile z tym kłopotu.

teraz będę zmieniał moc dmuchawy w sterowniku. Do tej pory miałem ustawione 85-90% mocy dmuchawy sterownik mógł wykorzystywać, więc jak dochodził do zadanej to dmuchał z całej siły i wydaje mi się że te paliwo co było na retorcie szybka wypalał.

Parametrów próbowałem już 5/0, 7/28 , 8/40

Wydaje mi się że z tego co czytam tutaj powinienem uzbierać większy kopiec a powietrze powinno leciutko dmuchać, wtedy z większego kopca będzie więcej energii.

Ale gdzie jest bezpieczna bariera ze schodzeniem w dół z powietrzem?

jest oddzielny wątek dla tego kotła zajrzyj poczytaj zapytaj może koledzy doradzą a raczej doradza na pewno

Zmniejszenie nadmuchu (przysłona) wiatrak nadal na 3 biegu i czas 6s/30s. Co do jakości węgla pewnie nie jest to pieklorz ale ponoć to retopal z Piasta. Są to żólte worki z nadrukiem ZGODA.EU. Sprzedwca twierdzi że to z Piasta przez jakąś tam hurtownię a co to jest w rzeczywistości nie wiem.

parametry (spzredawcy co nie znaczy rzeczywiste) mojego opłau

* granulacja (uziarnienie) : 8 - 25 mm

* wilgotność: do 8%

* wartość opałowa (kaloryczność): od 25MJ/kg do 26 MJ/kg

* zawartość popiołu (części niepalnych): <7%

* zawartość siarki: < 0,6%

Edytowane przez borsak1

Zmniejszenie nadmuchu (przysłona) wiatrak nadal na 3 biegu i czas 6s/30s. Co do jakości węgla pewnie nie jest to pieklorz ale ponoć to retopal z Piasta. Są to żólte worki z nadrukiem ZGODA.EU. Sprzedwca twierdzi że to z Piasta przez jakąś tam hurtownię a co to jest w rzeczywistości nie wiem.

zrób jak pisałem post wyżej i zobacz co się będzie działo. musisz znaleźć punkt w którym zacznie przerzucać niespalony eko wtedy korekta jak sugeruję i musi się udać przynajmniej zminimalizowac spieki

co do parametrów to słowa o spiekalności nie ma a ta moze być spora niestety

Edytowane przez timon120777

Może po prostu dokup jakiegoś tańszego ekogroszku
kolego to najtańszy w okolicy pieklorz chodzi po 980 + 50 dostawa to mamy 1030 więc przy tej cenie chyba gazem taniej ogrzeje dom. Niestety go nie mam a rozwiązanie gaz z butli (np. gaspo...) jest różne od EKONOMIA :). Nie ma sie co załamywać ale się załamuje bo pewnie wyjdę z 4 tony w tym sezonie a powinienem wyjśc jakieś 3 góra, tak uważam.

Czp ztym kulowym zaworem zgadza się. Sam o tym pisałem. Ale wychodzę z założenia, że po to jest funkcja A-L temp bądź prog u mnie sterowniku, by nie biegać co chwilę do kotłowni i ręcznie zamykać/otwierać zawór. Po sezonie owszem zgodzę się nie grzejemy i już. W okresie przejściowym jest to dla mnie problem i źródło pewnych strat. Tak to widzę.

Witam

Tak czytam wasze osiągi i jestem załamany.

Moja sytuacja:

kocioł Skam-p 25kw, sterownik tatarek pid

zasobnik CWU 130l.

Dom kostka gierkowska z pustaka nieocieplona powierzchnia ok 148m2 kubatura 624m3.

Wymienione okna pcv. Wysoka piwnica nieocieplona.

I mam spalanie dobowe na poziomie 40kg jeżeli zasypię pieklorza i 50kg na brunatnym z bogatyni.

Obecnie sypię pieklorza z bogatynią 50/50 i spalanie wychodzi ok 42-43kg/doba. A jeszcze nie ma mrozów.

Ustawinia pieca: podawanie 10s przerwa 40s. temp. 55st.

Po świątecznych zabawach z kotłem udało mi się zejść do spalania 25kg/doba (pieklorz) i zmniejszyłem ilość spieków.

Znacząco zmiejszyłem ilość powietrza i to okazało się kluczowe. Teraz mam przesłoniętą dmuchawe na ok. 90%. Czasy to 7s podawanie, 44s przerwa. Temepraturę zadana 47st.

Na palenisku i w popielniku pył i drobniutkie spieki rozpadające się palcach

Z tego co widzę to przez miesiąć waliłem ciepło w komin bo teraz czopuch jest ciepły a poprzednio nie można było na nim ręki położyć.

Dzisiaj dokupie brunatnego z bogatyni i zobacze jak będzie na mieszance.

Arte powiem Ci mam podobnie. Jak teście odkręcą na swoim piętrze i na parterze głowice na 6 to kocioł zachowuje się tak samo. Dmuchawa na non stop na dużych obrotach i szybkie ubytki temp na piecu. Takie mam zapotrzebowanie na ciepło. Zrób eksperyment. Nie wiem czy regulujesz odbiór ciepła. Ustaw temp na minimum, jeśli kocioł się odstawi to wszystko jest ok i masz w tym momencie takie zapotrzebowanie. Jeśli nadal piecyk będzie chodził jak dotychczas to znaczyć będzie, że coś jest nie tak.

Przeprowadziłem u siebie pewien eksperyment i poległem. Mam 38kW i dmuchawę wielką jak diabli. Co prawda mam w ecoalu opcję korekty nadmuchu, ale pomyślałem spróbuję. Odkręciłem wentylator i przysłoniłem wylot powietrza w połowie. Po godzinie temp na piecu spadła, wentylator dmuchał jak wściekły a ogień na palenisku niewielki. Wychodzi więc, że do swojego mamuta potrzebuję naprawdę dużo powietrza. Mam w zanadrzu parę pomysłów by zmniejszyć jego moc. Już zakleiłem 1 rząd płomieniówek. Zmieniłem soft sterownika najpierw na 25kW, dziś na 15KW Różnicy w spalaniu nie widzę - poza niewielkim wzrostem temp spalin. Planuję zmniejszyć palenisko brucera oraz w środku zmniejszyć komorę spalania. Zrobić coś na kształt rusztoreflektora jak OEP nad moim deflektorem. Myślę może to pomoże piecu szybciej dochodzić do temp zadanej a w efekcie zmniejszyć spalanie.:)

Cegły szamotki napchaj do niego ja tak robiłem ze starym moderatorem też był za duży miał niby 25kW ale chodził na 40 stopniach. Teraz pracuje na obiekcie gdzie wyliczono zapotrzeboiwanie na kocioł minimum 56kW a potrafi zagotowac wodę. Właściciel pali na drzwiczkach bo na dmuchawie nawet 50 stopni nie potrafi osiągnąć.

Wymieniłem cały palnik łącznie z kolanem - czyli to co w środku kotła. Ślimak i rura została ta sama. Podjechałem do producenta Pancerpol w Dąbrowie Górniczej i tam zakupiłem ten palnik. Było taniej o prawie 100 % niż ten sam palnik u producenta kotła czyli u Kielara. Kosztowało to mnie nie całe 400 zł.

Tu mam fotki tego nowego palnika http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/pps-25/index.html

Piszesz maila do Pancerpola i co chcesz a oni to Ci zaraz wycenią. :)