Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hehe to moich nastaw nawet "najstarsi producenci" nie przewidzieli - mam podawanie 3s, przerwa 50s - z tabelek wynika, że to około 5 kW - kurde zamiast kotła było trzeba 2 "Farelki" kupić :lol2:

teraz okres świateczy więc żarówki na choince Ci komnaty dogrzeja jak masz sporo i starszy model a nie diodowe:lol2::lol2:

No PANY koniec zmniejszania nadmuchu mamy czarne niedopalone węgielki w popielniku. Czyli maks to jest 6s/30s przysłona na 1cm na 3 biegu. Wolę spieki popiołu niż niedopalony węgiel w popielniku :). Odnośnie stwierdzenia które pojawia się na forum "nie przeszkadza mi że kociol dochodzi nawet 30 minut" - mi zaczęlo przeszkadzać gdy popatrzyłem wczoraj na tabliczki na podajniku i na wentylatorze. Gdy kocioł dochodzi dlużej automatyka pracuje dłużej czyż nie a co za tym idzie zużywa znacznie więcej energii czyż nie, suma sumarum chyba lepszym rozwiązaniem jest gdy kocioł dochodzi szybko (nie mam na myśli minuty) ale 15 czy 20 minut. Liczył ktoś to kiedyś. Muszę poszukać mojego licznika zużycia i zobaczyć ile kociołek kosztuje na dobę (bez pompek sam podajnik i wiatraczek).

No PANY koniec zmniejszania nadmuchu mamy czarne niedopalone węgielki w popielniku. Czyli maks to jest 6s/30s przysłona na 1cm na 3 biegu. Wolę spieki popiołu niż niedopalony węgiel w popielniku :). Odnośnie stwierdzenia które pojawia się na forum "nie przeszkadza mi że kociol dochodzi nawet 30 minut" - mi zaczęlo przeszkadzać gdy popatrzyłem wczoraj na tabliczki na podajniku i na wentylatorze. Gdy kocioł dochodzi dlużej automatyka pracuje dłużej czyż nie a co za tym idzie zużywa znacznie więcej energii czyż nie, suma sumarum chyba lepszym rozwiązaniem jest gdy kocioł dochodzi szybko (nie mam na myśli minuty) ale 15 czy 20 minut. Liczył ktoś to kiedyś. Muszę poszukać mojego licznika zużycia i zobaczyć ile kociołek kosztuje na dobę (bez pompek sam podajnik i wiatraczek).

No źle drogi kolego

jesli pojawił się niespalony węgiel to wydłużasz przerwę podawania dając tym samym więcej czasu na spalenie tego co podałeś i możesz dalej zmniejszać nadmuch.

Granica to temperatura spalin lub brak osiągania temperatury zadanej czyli ustawienie zbyt małej mocy.

skoro pojawił sie niespalony eko to do przerwy podawania +5sek i jedziesz dalej

Podajnik z wentylatorem w pracy ciągłej zużywa około 0,1 - 0,2 kw/h czyli jakieś 5 - 10 groszy na godz.

No to chyba zaniżasz. U mnie na tabliczce pisze 80W a na podajniku nie sprawdzałem sprawdzę dziś ale przypuszczam że chodzi tam pewnie jakieś 0,5kW (PRZYPUSZCZAM) czyli byłoby 0,5 KW a niech tam. Sprawdzę i wyliczę jak wrócę do domu. Dobra uciekłem od tematu jakieś sugestie co do ustawień ?

No to chyba zaniżasz. U mnie na tabliczce pisze 80W a na podajniku nie sprawdzałem sprawdzę dziś ale przypuszczam że chodzi tam pewnie jakieś 0,5kW (PRZYPUSZCZAM) czyli byłoby 0,5 KW a niech tam. Sprawdzę i wyliczę jak wrócę do domu. Dobra uciekłem od tematu jakieś sugestie co do ustawień ?

dmuchawa jakieś 80W silnik niech ma jak mój 0,9kw ale to zużyje gdy będzie pracował non stop przez godzinę

a przy pracy ciągłej w ciągu godziny masz dmuchawa 80w i silnik pracujący powiedzmy 10sek na minutę czyli 10 minut w ciągu godziny co daje 90w razem jakby nie liczył 0,17KW i to gdyby kocioł był przez godzinę w trybie praca a tak nie jest

nie warto sobie nawet liczeniem kosztów głowy zawracać - dobrze ustawiony kociołek i masz wyrównana z nawiązką różnicę kosztów która pójdzie na dłuższą pracę podzespołów kotła

u mnie wentylator + podajnik 270W ale to przy maksymalnej mocy wentylatora.

No ale przecież podajnik chodzi 5 sek, potem przerwa i znowu 5 sek. jedynie dmuchawa chodzi non stop. Sam podajnik bierze u mnie170W

Chłopy co w tymi dmuchawami. Z odrzutowców je wymontowaliście? U siebie mam DM32SF która jest i tak większa od zalecanej do ecoala WPA. Jej moc znamionowa to 40W. I aktualnie przez większość dnia chodzi na 40-50%. Przyjmując jednak wasze dane nie sądzę, bu chodziły z pełną mocą tylko pewnie na 30-40%.. Weźcie to pod uwagę przy swoich obliczeniach. Standardowe silniki do pieców z podajnikiem to 90W. Montaż większych może być zagrożeniem dla sterownika.

PS. Gdyby tak w Ecoal wprowadzono opcję korekty czasu postoju podajnika w grzaniu. To już była by bajka. Aktualnie mam delikatnie kruszące się w palcach spieki. Wentylator zasłoniłem na 30%. Daje to lepsze efekty (przynajmniej u mnie) niż korekta poprzez sterownik, gdzie już przy -2 miałem sporo niedopalonego węgla.

u mnie wentylator + podajnik 270W ale to przy maksymalnej mocy wentylatora.

No ale przecież podajnik chodzi 5 sek, potem przerwa i znowu 5 sek. jedynie dmuchawa chodzi non stop. Sam podajnik bierze u mnie170W

Czy jesteś pewien, że wentyl i podajnik pracują na pełnej mocy ?

Z drugiej strony wentyle w tych sterownikach są sterowane fazowo, więc na pewno przy nastawie 30% zużywają więcej niż 30% nominalnie pobieranej energii elektrycznej, jedynie Ognik, Cobra, Puma sterują grupowo [czyli oszczędzają prąd].

Najlepiej zmierzyć to miernikiem lub licznikiem zużycia prądu, ale koniecznie HOMOLOGOWANYM bo marketowe badziewia mocno zawyżają wskazania - kiedyś porównałem taki z homologowanym i różnice wskazań były bardzo duże [marketowy wykazywał nawet 2 krotnie większą moc niż homologowany].

Edytowane przez SUSPENSER

Czy jesteś pewien, że wentyl i podajnik pracują na pełnej mocy ?

Z drugiej strony wentyle w tych sterownikach są sterowane fazowo, więc na pewno przy nastawie 30% zużywają więcej niż 30% nominalnie pobieranej energii elektrycznej, jedynie Ognik, Cobra, Puma sterują grupowo [czyli oszczędzają prąd].

Najlepiej zmierzyć to miernikiem lub licznikiem zużycia prądu, ale koniecznie HOMOLOGOWANYM bo marketowe badziewia mocno zawyżają wskazania - kiedyś porównałem taki z homologowanym i różnice wskazań były bardzo duże [marketowy wykazywał nawet 2 krotnie większą moc niż homologowany].

Mam podłączony licznik zużycia energii tylko dla instalacji ogrzewania. Błąd wyniku to plus minus 2 %. Pierwotnie w planach była pompa ciepła, stąd ten licznik, oczywiście homologowany.

Edytowane przez zyzolek