Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dużo, gdyby pracował cały czas to na miesiąc ok. 160kwh ale duży piec to i dużo "żre" :)

To tylko podczas fazy nagrzewania 7 - 15 minut, w podtrzymaniu pracują tylko same pompki i siłowniki 75 W, a jak grzeje wodę robi się 100 W. Ogólnie koszt energii na cały miesiąc to 45 - 60 zł. Wszystko zależy z jaką mocą ogrzewanie hula.

Oświetlenie kotłowni no potwierdzam - ja mam żarówę chyba 150 W ( została taka po ostatnich pracach z przeróbkami CWU) a okienko kotłowni zastawiłem workami z ekogroszkiem ( bo stawiałem pod sam sufit) to co najmniej raz dziennie jak tam jestem to święcę. Zaraz to żarówę wywalam i zamienię na jakąś energooszczędną. uf :(

ha ha ( palenie rzuciłem niechcący ileś lat temu) - to normalnie wracam z pracy późną, porą parkuję w garażu a że z garażu mam drzwi do kotłowni no to tam zaglądam aby to monstrum pogłaskać i powiedzieć mu dobranoc. :)

i nie zaglądam do paleniska aby mu nie zburzyć prawidłowo przebiegającego procesu spalania :)

Co do zużycia energii. To u mnie w domu wszystko na prąd. Rachunki na poziomie 70 zł, ale przyszło wyrównanie... Od przyszłego roku prognoza jakieś 90 zł m-c. Pompa C0 na 2 biegu tj 60W w pracy cyklicznej 2 minuty pracy, 3 minuty postoju. Do tego pompa CWU nie mam możliwości określenia ile ona pracuje - ale pierwszy bieg tj 30W. Dodatkowo cyrkulacyjna w cyklu 3 minuty pracy, 12 minut przerwy w godzinach 6-24.

Co do zużycia energii. To u mnie w domu wszystko na prąd. Rachunki na poziomie 70 zł, ale przyszło wyrównanie... Od przyszłego roku prognoza jakieś 90 zł m-c.

Chciałbym mieć takie rachunki. Tylko pomarzyć.

Pod koniec roku dopłata 2000 zł, a prognoza na przyszły rok 320 zł na miesiąc. eeehhh

Zyzolek poczekaj spokojnie. Mieszkam na stałe od września. Wcześniej z doskoku. Aktualnie obserwując zużycie energii na liczniku wychodzi ok 8-9 kWh na dzień. Tendencja będzie raczej zwyżkowa. Dojdzie druga płyta indukcyjna itd. Ale generalnie i tak nieźle bo rachunki płacone pół na pół - no może 60/40

Zużycie prądu to temat na osobny wątek.

Wracając do tematu bieżącego zużycia ekogroszku, właśnie kończy się rok kalendarzowy.

Przez cały rok 2011 spaliłem 8,5 tony eko. Wiem duuużooo, ale przez całą poprzednią zimę i wiosnę było suszenie nowego domu.

W 2012 i tej jeszcze łagodnej zimy powinno być znacznie lepiej, przynajmniej mam taką nadzieję.

Wszystkim dziękuję za dobre rady. Na prawdę były bardzo pomocne w obniżeniu kosztów ogrzewania.

Wieeelkie dzięki

no i ze zużycia eko zrobiło się zużycie "prundu":lol2::lol2::lol2:

Dajcie temu spokój może??? czy byście mieli kotły gazowe czy inne fajerwerki to elementy eksploatacyjne typu pompy podajniki mieszacze czy co tam jeszcze być może niezależnie od zastosowanego opału czerpały by energię ale nie na tyle dużą ilość żeby miało to znaczący wpływ na koszty ogrzewania.

Jak chcecie liczyć waty to policzcie ile ciepła dostarcza 100W żarówka która świecąc wydziela ciepło i w jakiś tam minimalny sposób nie zauważony pzez nikogo grzeje nasze domki.

zużycie eko to nasz cel a nie tam jakieś 1kW lub 2 na dobę za całe 50 z haczykiem groszy brutto(strzelam z ceną)