sebsa 31.12.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Arte jak tam spalanie. Podsunę Ci rozwiązanie, które zaczęło sprawdzać się u mnie. Podniosłem temp zadaną na kotle do ok 48-50 deg. Ustawiłem pracę pompy CO na cykliczną. Nie wiem czy w Cobrze jest taka funkcjonalność. Czas pracy pompy 2 minuty, czas przerwy w tym momencie 5 minut. Zaczynałem od 2 minut. Tobie też tak radzę Temp w domu pozostały takie same. Żona mówi, że jest Jej ok. Licznik czasu pracy ze 100 w skali dnia spadł do 80 minut tj jakieś 26-27kg (ogrzewanych 240 mb). Wentylator cały czas na ok 40%. Temp na piecu zawsze o ok 2 powyżej zadanej. Wydłużę jeszcze o 1 minutę czas przerwy- z każdą minutą przerwy podnoszę temp na piecu +1deg. Kupiłem dziś szamotki zamierzam wyłożyć boczne ściany kotła. zastanawiam się nad tyłem. Koronę brucera zmniejszał będę wiosną. Myślę jakby te zmiany wyszły na plus zgłoszę się do Ponara z propozycją produkcji modelu Ponar Eko II. Ha ha. Ze Slavetą mamy parę drobnych uwag:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.01.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Timon musisz widzieć gdzie pchasz a to ciekawe Sebsa w kotłowni energoszczędna nie nadaje się nim się rozpali to piec jest wyczyszczony i zasypany Hmm moja zdąża się rozświetlić - są także dostępne energooszczędne "szybkie" tzn. o krótkim czasie rozgrzewania [moja ma już 3,5 roku a wtedy szybkich nie było - gdy się zepsuje kupię następną]. A tak w ogóle to wszystkiego najlepszego w dopiero rozpoczętym roku, małego zużycia węgla i dużo pieniędzy, żeby jego cena pomimo swej wysokości była dla nas niska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 02.01.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Arte jak tam spalanie. Podsunę Ci rozwiązanie, które zaczęło sprawdzać się u mnie. Podniosłem temp zadaną na kotle do ok 48-50 deg. Ustawiłem pracę pompy CO na cykliczną. Nie wiem czy w Cobrze jest taka funkcjonalność. Czas pracy pompy 2 minuty, czas przerwy w tym momencie 5 minut. Zaczynałem od 2 minut. Tobie też tak radzę Temp w domu pozostały takie same. Żona mówi, że jest Jej ok. Licznik czasu pracy ze 100 w skali dnia spadł do 80 minut tj jakieś 26-27kg (ogrzewanych 240 mb). Wentylator cały czas na ok 40%. Temp na piecu zawsze o ok 2 powyżej zadanej. Wydłużę jeszcze o 1 minutę czas przerwy- z każdą minutą przerwy podnoszę temp na piecu +1deg. Kupiłem dziś szamotki zamierzam wyłożyć boczne ściany kotła. zastanawiam się nad tyłem. Koronę brucera zmniejszał będę wiosną. Myślę jakby te zmiany wyszły na plus zgłoszę się do Ponara z propozycją produkcji modelu Ponar Eko II. Ha ha. Ze Slavetą mamy parę drobnych uwag:yes: Witam w Nowym Roku, Mam nadzieje że udało mi się rozwiązać chociaż część problemu. Pierwszą rzeczą jaką ustaliłem, a chyba miało to największe znaczenie przy spalaniu była za duża temp która szła na podłogówkę. Na podłogę szło ponad 40 st. W domu po nocy było nieznośnie gorąco, przychodzili robotnicy i sobie ładnie pół dnia wietrzyli. Na górze znowu z gorącej podłogi ciepełka uciekało przez nieocieplony dach. Teraz pozmniejszałem to wszystko i zobacze jak spalanie się ukształtuje. Dodatkowo ociepla się dach:rolleyes: Trochę musze powalczyc ze spiekami bo są za duże. Sebsa a teraz mi powiedz co daje ta cykliczna praca pompy? Jaką masz moc dmuchawy i na jaką max moc masz ją ustawioną w sterowniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.01.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 art-e ogólnie praca cykliczna pompy CO - działa tak, że pompy CO włączają się i chodzą jak kocioł jest w trybie grzania a wyłączają jak kocioł wchodzi w tryb podtrzymania. Czyli zapobiega to np. przegrzewaniu pomieszczeń jak ktoś ma z tym problem ( w tym wypadku mogą być jakieś małe oszczędności w spalaniu). Niektóre sterowniki tak jak mój http://bruli.czp.pl/ mają w trybie cyklicznym opcje do ustawienia dla pompy CO tzw. "przepompowanie" - np. ustawia się, że pompa załączy się w tym trybie np. na 2 minuty co 6 minut - co zapobiega znowu nadmiernemu wychłodzeniu instalacji. Ja akurat korzystam z tej funkcji - bo ponadto prowadzę sterownik w trybie regulatora pokojowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.01.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) To może ja coś napiszę o moim spalaniu. Ostatnie tygodnie mniej-więcej wygląda bardzo podobnie, czyli 7 dni na zasyp. Ostatnio weszło 146kg, czyli wychodzi 20,85kg na dobę. Nie jest różowo, ale tragedii też moim zdaniem nie ma.Poniżej dane:Kocioł Eko-centr Carbo-ret 25KW ze sterownikiem tradycyjnym.Powierzchnia ogrzewana: 146m2 użytkowej (poddasze do wysokości 1.9m, po podłogach około 165m2), 65m2 piwnicy z kotłownią grzanej "na pół gwizdka" (około 16stopni, poza kotłownią gdzie jest gdzieś ze 30). Do tego 35m2 garażu nieogrzewanego (jest grzejnik na "gwiazdce", aktualnie około 10 stopni w środku). Ocieplenie: piwnica 5cm styropianu, góra 12cm styropianu, ściany z gazobetonu 30cm, gatunek 650. Piwnica bloczek betonowy. Dach ocieplony 25cm wełny. Kocioł grzeje też CWU. Ogrzewanie mieszane: podłogówka (pod płytkami, około 40m2) + grzejniki. Grzejniki z termostatami elektronicznymi. Sporadycznie dogrzewane kominkiem (w grudniu kilka razy, może 5).Aktualnie palę groszkiem z kopalni Kazimierz-Juliusz, kaloryczność wg producenta 23-25MJ/kg. Edytowane 2 Stycznia 2012 przez kolorado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.01.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Przez ubiegłe dwa sezony spalałem gdzieś w kominku po 1,5 metra drewna a w tym roku jakoś człowiek się rozleniwił to dopiero zapaliliśmy 1 raz w wigilię. Jak tak dalej pójdzie to na pewno zostanie opału do kominka na następny cały sezon. Poprzednio paliłem klockami z drzew owocowych następnie łupkami dębowymi a w tym roku mam łupki brzozy i czeremchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 02.01.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 CZP w Ecoal jest tak, że parametr pompa cykliczna nie zależy od tego czy kocioł jest w grzaniu czy podtrzymaniu. By mieć do niego dostęp i móc korzystać z niego, trzeba mieć dołączony czujnik temp wewn, bądź termostat. Ustawiamy docelową temp w pomieszczeniach, ustawiamy tryb pracy pompy CO na cykliczna z parametrami czasu pracy/przerwy. W momencie przekroczenia zadanej temp w pomieszczeniu gdzie mamy czujnik, sterownik przełącza pracę pompy na cykliczną. Tryb ten jest aktywny do momentu, aż temp w pomieszczeniu spadnie poniżej zadanej o wartość dodatkowo wskazanej histerezy. W miedzy czasie kocioł z grzania w wyniku może przejść w podtrzymanie, ponieważ w między czasie wytworzone ciepło nie miało już tak dużego odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 02.01.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Arte z tą podłogówką zauważyłem to samo u siebie. Mam jedną pompę CO, która pewnie poprzez odpowiednie rozdzielacze tłoczy ciepełko do układów z podłogówką. Bite 45 lub więcej stopni;). Podłogi mieliśmy bardzo ciepłe. Przykręciliśmy więc z żoną głowicę na 1. Efekt - podłoga letnia nie zimna lux. Dodatkowo mój dom to dwu piętrowiec z prawie 300 m2. Budowany w połowie lat 80-tych inna sprawa, że dopiero od pół roku zasiedlony. Co więc chcieć, stare technologie, materiały z innej epoki itd. To jakby porównywać fiata 125 lub poloneza z dzisiejszymi autami masowej produkcji. Mam wrażenie, że nasza chałupka jest w stanie zakumulować niesamowite ilości ciepła. Czego nie przyjmie, ucieknie kominem, jakimiś innymi mostkami lub po prostu oknem kiedy to w końcu moim domownikom zrobi się gorąco Tak jak pisałem wcześniej temat regulacji temp za pomocą głowicy jest im zwyczajowo odległy;). Musi być 6 i koniec. W związku z powyższym zrobiłem eksperyment z pracą cykliczną. Po prostu zmniejszyłem odbiór ciepła. Teraz kocioł ciągle praktycznie +3 powyżej zadanej, dmuchawa na minimum. Spalanie spadło. Sprawdziło się to w sylwestra kiedy na zewnątrz było ok -3 stopnie. Temperatury w domu pozostały praktycznie bez zmian. Pozostaje czekać do większych mrozów. Tylko kotła szkoda. Widzę już, że u mnie wystarczyłoby jakieś 20kW. Dziś mi wygasł z powodu zbyt niskiej temp spalin. Muszę mu podnieść sztucznie wskazania czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 02.01.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Trochę trzasłem wypracowanie;). Ponieważ pisząc o spalaniu posługuję się u siebie liczbą minut podajnika w trakcie całego miesiąca. Na grudzień wyszło mi ok 2700 minut. Tendencja mocno zwyżkowa. Jest to wynikiem wprowadzenia się teściów praktycznie na stałe na I piętro i temp w domu rzędu 23-25 stopni. Jeśli moje ustawienia się sprawdzą powinien to być ostatni m-c wzrostów. Wpisałem wczoraj wartość z grudnia do programu komunikacyjnego. Na podstawie aktualnej pracy kotła przewidywana data zasypu to 15 luty 2012 r. Oby tak dalej. Edytowane 2 Stycznia 2012 przez sebsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.01.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Jak tak dalej pojdzie to uzytkownicy kotłów na ekogroszek w domach 150-200m2 nie przekroczą 2 t za sezon... czyli od 1500-2000zł za co+ cw gdzie temp w domach ogrzewanych kotłami to przewaznie 23-24 st... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 02.01.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Jak tak dalej pojdzie to uzytkownicy kotłów na ekogroszek w domach 150-200m2 nie przekroczą 2 t za sezon... czyli od 1500-2000zł za co+ cw gdzie temp w domach ogrzewanych kotłami to przewaznie 23-24 st... no może 2t to będzie ciężko, ale celuję w 2,5t o ile nie przyjdą mrozy Na razie wydałem na ogrzewanie gdzieś około 1000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.01.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 CZP w Ecoal jest tak, że parametr pompa cykliczna nie zależy od tego czy kocioł jest w grzaniu czy podtrzymaniu. By mieć do niego dostęp i móc korzystać z niego, trzeba mieć dołączony czujnik temp wewn, bądź termostat. Ustawiamy docelową temp w pomieszczeniach, ustawiamy tryb pracy pompy CO na cykliczna z parametrami czasu pracy/przerwy. W momencie przekroczenia zadanej temp w pomieszczeniu gdzie mamy czujnik, sterownik przełącza pracę pompy na cykliczną. Tryb ten jest aktywny do momentu, aż temp w pomieszczeniu spadnie poniżej zadanej o wartość dodatkowo wskazanej histerezy. W miedzy czasie kocioł z grzania w wyniku może przejść w podtrzymanie, ponieważ w między czasie wytworzone ciepło nie miało już tak dużego odbioru. Czyli działa to prawie tak samo jak w moim brulim z włączoną opcją regulatora pokojowego - grzeje do zadanej temperatury w pomieszczeniu a po jej osiągnięciu pompa CO się wyłącza ( czyli przechodzi w tryb cykliczny) no ale kocioł u mnie przechodzi po prostu w tryb podtrzymania a jak temperatura spadnie o wartość histerezy to znowu grzeje itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.01.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 no może 2t to będzie ciężko, ale celuję w 2,5t o ile nie przyjdą mrozy Na razie wydałem na ogrzewanie gdzieś około 1000zł. No ja celuje na 3 tony jak nie będzie większych mrozów a na razie spaliłem w tym sezonie 1256 kg bobrka w cenie po 706 zł za 1 tonę z transportem no czyli spaliłem 886 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 02.01.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 No to bilans cenowy jest u Ciebie całkiem ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 02.01.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Zachęciliście mnie do zabawy z cykliczną pracą pompy CO. W pumie jest to tak zrobione, że pompa c.o. pracuje w trybie przerywanym w odstępach czasowych 15min. postój, 5min. praca. Zobaczę jak to będzie wyglądało u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.01.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 2 miechy...( listopad, grudzień) w pazdzierniku przepalałem drewnem po budowie- z automatu na brulim ) 650 kg groszku bobrka zakupinego u karoke65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 02.01.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Ppietzu u mnie aż takie przerwy nie sprawdziły się. Woda stojąca w układzie wychładzała się zbyt mocno. A potem piecyk to co zaoszczędził musiał nadgonić, bo mu na powrocie w tyłku zimno robić się zaczęło. U mnie w tym momencie cykl to: 2 minuty pracy, 6 minut przerwy. No ale poczekać muszę na mrozy, by zweryfikować. Temp CO w okolicach 50deg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 02.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 CZP coraz to bardziej zachęcasz mnie to próby z Bruli. Jak coś to mam nadzieję, że będę mógł liczyć na pomoc szanownych kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.01.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Zawsze można coś po testować - a mnie kusi aby u siebie jeszcze eCoala sprawdzić na mojej zwykłej PPS 25 i tym żeliwnym monstrum Wszystko co wiemy to Ci za darmo oddamy ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 02.01.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Przy okazji pracy cyklicznej. Ppietzu przyciśnijcie z innymi użytkownikami Pumy Włodka by wprowadził tego typu funkcjonalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts