ppietrz 11.01.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Gadałem z kominiarzem i powiedział mi że nie poleca montować daszku ... Według niego nie jest potrzebny a nawet bardzo często ... szkodliwy (zmniejsza ciąg lub nawet powoduje ciąg wsteczny). A ilość według niego wody opadowej jaka do niego wleci nie jest aż tak duża a temperatura spalin i samo "parowanie" szybko komin osuszy ... Ot i są dwie szkoły Wąchocka i Falenicka..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 11.01.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 zależy jaki masz komin, czy jest wrażliwy na skropliny i kwas czy nie. jak jest zwykły ceglany, to taniej będzie zwiększyć stratę kominową i spalanie, niż wyburzać śmierdzący komin. poza tym ręką na czopuchu to żaden pomiar, we wnętrzu możesz mieć i 150C. Komin mam systemowy firmy Tona (ceramiczny, szkliwiony), dodatkowo ocieplony z zewnątrz styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 11.01.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Położenie ręki na czopuchu - kiepski termometr Temp. należy mierzyć w środku czopucha... Wiem. Tyle że to proste porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 11.01.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Czy taki termometr będzie nadawał się do pomiaru tej temperatury? link do termometru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.01.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Czy taki termometr będzie nadawał się do pomiaru tej temperatury? link do termometru Fajny ... Ja kupiłem "zwykły" do mięsa (do 300 stopni) z długim szpikulcem za chyba 30zł już z przesyłką ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.01.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Ot i są dwie szkoły Wąchocka i Falenicka..... Ostatnio zacząłem się przyglądać kominom w okolicy i żaden nie posiada daszka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 11.01.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Art masz komin systemowy i szukasz problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 11.01.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Kaszpir sprawdzałeś ten termometr czy dobrze wskazuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 11.01.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Art masz komin systemowy i szukasz problemu? Nie, po prostu czytając wasze posty sam zacząłem się zastanawiać nad tym. Robię wszystko aby piec pracował na mniejszej mocy i tez mniej spalał. Efektem tego temp spalin mocno spadła (co jest oczywiste) i teraz pytam o konsekwencje i ew. jakieś normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 11.01.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Art przy dobrym kominie nie zawracaj sobie głowy takimi pierdołami czy tem. spalin ma 60st czy 65st. Najważniejsze żebyś nie miał wody w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.01.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Jeśli to czyszczenie palnika ma tak wielkie znaczenie, to w sierpniu po dwóch latach palenia też przeczyszczę brucera. darase pojęcia nie mam czy ma znaczenie i jeśli tak to jak duże na mój chłopski rozum jeśli popiół sie przedostanie przez otwory nadmuchowe do kanału powietrznego a dmuchawa pracuje na niskich obrotach to jej ciśnienie jest znikome i nie da rady się przebić przez ten bajzel ale to tylko zdanie laika ja czyszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.01.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Czy taki termometr będzie nadawał się do pomiaru tej temperatury? link do termometru drożyzna Panowie dziś kupowałem dla jednego z użytkowników innego forum u siebie za 25zł wskazania do 250stC więc w zupełności do okiełznania bestii wystarczający poziom a nawet jak się odrobinę przekręci to nie padnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 11.01.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Na palnikach II generacji to się nie znam w ogóle gdyż takiego jeszcze nie miałem - ale mój PPS 25 a wcześniej PPS 50 czyli zwykłe stałe retory Pancerpola należy w połowie sezonu co najmniej raz przeczyścić bo zbiera się w nich sporo popiołu, który nawet przytyka w części kanał od dmuchawy i pogarsza się proces spalania. Mam zamiar przeczyścić gdzieś teraz w styczniu tylko jakoś szkoda mi wygasić retortę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 11.01.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Timon mam nadzieję że sterownik jest mądrzejszy tzn. tem. nie rośnie to mocniej dmucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 11.01.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Chłopaki. W październiku po więcej jak roku pierwszy raz nakładałem samodzielnie koronę brucera. Przy okazji czyściłem wszystko co wokół. Nie przypominam sobie by kanał napowietrzny był jako specjalnie zabrudzony. Choć też nie wyobrażam sobie jakbym mógł wydmuchać to dmuchawą. Kaszpir wiadomym jest, że w podtrzymaniu temp spalin są jeszcze niższe. Ja pisałem o temp podczas pracy pieca. W podtrzymaniu również te wartości są podobne jak u Ciebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.01.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Timon mam nadzieję że sterownik jest mądrzejszy tzn. tem. nie rośnie to mocniej dmucha. mój niestety nie jest mądrzejszy bo dwustanowy i muszę czyścić a jak u ppietrz-a jest to nie wiem nawet jeśłi mądrzejszy to może nie móc wydmuchnąć wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 12.01.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 mój niestety nie jest mądrzejszy bo dwustanowy i muszę czyścić a jak u ppietrz-a jest to nie wiem nawet jeśłi mądrzejszy to może nie móc wydmuchnąć wszystkiego Sterownik to puma i działa na PID U mnie w tym kanale jest obawa, że istniej coś więcej niż popiół... Mam nadzieję wkrótce to wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 12.01.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 drożyzna Panowie dziś kupowałem dla jednego z użytkowników innego forum u siebie za 25zł wskazania do 250stC więc w zupełności do okiełznania bestii wystarczający poziom a nawet jak się odrobinę przekręci to nie padnie Timon, a można się uśmiechnąć do Ciebie o podobną przysługę? Szkoda mi wybulić tyle kasy jeśli można taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 12.01.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Zmieniłem rodzaj groszku, na ten "lepszy" bardziej kaloryczny i "grubszy". Worek 25 kg wystarczył równiutko na 2 dni (zasyp wykonywany przed wyjściem do pracy, w obu momentach widać już było ślimaka). Po tym wyniku widzę, że moje rozwiązanie musiało poprawić sprawność kotła (konkretnie w moim przypadku), bo czopuch był zawsze gorący. Ciekaw jestem jaka jest temperatura spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.01.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 W swoim eCoalu od północy wyłączyłem CWU plus mieszają zostawiając samą CWU oraz wydłużyłem o parę minut czas postoju pompy CO w fazie jej cykliczności - no spowodowało to małe oszczędności bo sterownik przedłużył czas końca zasypu prawie o 3 godziny. Takie ustawienie dalej wystarcza na nagrzanie i przegrzanie pomieszczeń ponad zadaną w tym jak go nazwałem "ułomnym trybie podtrzymania" . Nie potrafię tego wyliczyć ale przy obecnej pogodzie w moim domu wystarczyłoby jakby kocioł generował moc góra do 2 lub 3 kw to wtedy mógłby sobie chodzić w modulowanym trybie ciągłym o ile by potrafił tak nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.