czp01 17.01.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Witam. Tu masz linka do mojego sterownika http://bruli.czp.pl/ to możesz podejrzeć wszystkie ustawienia. Ze spalenia ok. 190 kg ekogroszku bobrek tj. jednego zasobnika mam około 18 litrów popiołu. Popielnik wybieram co 3 zasypy bo tyle mi się mieści czyli co ok. 30 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.01.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Maroko ładny "cerwony" Jaki zaawansowany sterownik Puma i eCoal się chowają Widzę że jesteś szczęśliwy z dokonanego wyboru. Oby Twoje spalanie było odwrotnie proporcjonalne do zadowolenia z kotła. Powodzenia tylko nie dziękuj P.S. Wiesz że minimalna tem. powrotu to 60st. w Twoim przypadku? Może wtedy zmaleje spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 17.01.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 No ten Astro ma w komorach jak widać zabudowane jakieś zawirowacze a myśmy niektórzy musieli sami z tym kombinować hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 17.01.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Faktycznie powrót ma mieć na 60 st C to trzeba trzymać kocioł prawie na 70 st C - to dla mnie to czysta strata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.01.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Czp czysta strata ładnie powiedziane ale wolę czysty zysk Mam tem. CO ustawioną na 42st. było przeciągnięte na 44st powrót 40st spaliny 105st. Ze względu na tem. -10st na dworze dałem pompę na drugi bieg bo tem. w pomieszczeniu kontrolnym spadła do 22.9st. Żeby nie te szyby w oknach to byłaby bajka w utrzymywaniu ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 18.01.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Czp czysta strata ładnie powiedziane ale wolę czysty zysk Mam tem. CO ustawioną na 42st. było przeciągnięte na 44st powrót 40st spaliny 105st. Ze względu na tem. -10st na dworze dałem pompę na drugi bieg bo tem. w pomieszczeniu kontrolnym spadła do 22.9st. Żeby nie te szyby w oknach to byłaby bajka w utrzymywaniu ciepła. Masz różnice między powrotem jedynie 2 stopnie ? To chyba 95% wody wraca do kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.01.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 4 stopnie jest różnicy, 42st. mam zadane ale eCoal przeciągnął do 44st. Gdy jest cieplej dobija do 46st. i się odstawia. Dziś tem. już tylko -2st. to wrócę do pierwszego biegu pompy. Przy takim ustawieniu góra chodzi grawitacyjnie a dół i Cwu na pompie. Dzięki grawitacji dolna połowa kaloryferów na piętrze jest letnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 18.01.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Dobra teraz kilka info na bieżąco: jak wspomniałem wczoraj wsypałem 25 kg wegla ponoć pieklorza 29MJ i o dziwo po 24 godzinach węgiel jeszcze jest w zasobniku i ślimaka nie widać , popiołu jest też malutko tzn przypuszczam ze w takim tempie i ustawieniach to raz na tydzień bede musiał oprózniać, tyle ze ten popiól jak jest wokół palnika to jest taki "nastroszony" po zgnieceniu np szuflą zmienia sie w pył, co by tu poprawić zeby było jeszcze mniej i zeby od razu zamieniał sie w pył. To jest mój pierwszy sezon prawdziwego palenia w kotle , bo w zeszłym to był właczany jak trwały jakieś prace wykonczeniowe , ale też drewnem , które zostało z budowy. Chyba tamten węgiel co wsypałem na początku był trefny, bo ten odpad co powstał to głównie był w postaci spieków żużlowych, a ponadto to było rozpalenie pieca i nagrzanie wszystkich pomieszczeń. CZP>>> niestety jak wchodze na Twój sterownik to nie ma przekazu darase>>> w moim przypadku jest wersja "niebiesciutka" i już trochę przykurzona . Kotłownie mam w piwnicy , a piwnica tylko pod garażem. To jaka temp trzeba mieć na wyjściu zeby mieć na powrocie 60 st????? Póki co byłem zadowolony, głownie pod katem dodatkowgo rusztu, gdzie mogłem pozbywać sie drewna. Niestety nie mam pomiaru temp spalin, ale jak dotykałem czopuch to był letni , przy przysłoniętym trochę wylocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.01.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 jest przekaz http://bruli.czp.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.01.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Tem. spalin powinna być niska, masz tyle kanałów że szok Powrót 60st. to zasilanie w zależności od instalacji ok. 65st-70st. Nie masz zaworu mieszającego? Jeśli masz pompę Cwu to możesz ją włączyć na stałe żeby osiągać powrót 60st. Mam powrót 40st. Jeśli dobrze odczytałem konstrukcję Twojej maszyny to powrót jest do samego dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 18.01.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 4 stopnie jest różnicy, 42st. mam zadane ale eCoal przeciągnął do 44st. Gdy jest cieplej dobija do 46st. i się odstawia. Dziś tem. już tylko -2st. to wrócę do pierwszego biegu pompy. Przy takim ustawieniu góra chodzi grawitacyjnie a dół i Cwu na pompie. Dzięki grawitacji dolna połowa kaloryferów na piętrze jest letnia. darase a te 42 stopnie zadanie to nie ciut mało, jeśli chodzi o problemy z kotłem (korozja itp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 18.01.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Z tym CWU na 60 stopni to trochę problematyczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 18.01.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 darase a te 42 stopnie zadanie to nie ciut mało, jeśli chodzi o problemy z kotłem (korozja itp)? Darase, musi mieć tak nisko bo nie ma zaworów termostatycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 18.01.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 czp01, wygląda na to, że eCoal ładnie prowadził kocioł jeśli chodzi o temperaturę spalin. Teraz obecnie widzę, że masz mniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.01.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 No mniejszą ale specjalnie przyspieszałem spaliny (wynalazkiem zawijana_2) itp, aby mieć mniejszą temp. spalin a wyższą sprawność choć deczko. Myślę, że żeliwo mi nie zardzewieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 18.01.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 No mniejszą ale specjalnie przyspieszałem spaliny (wynalazkiem zawijana_2) itp, aby mieć mniejszą temp. spalin a wyższą sprawność choć deczko. Myślę, że żeliwo mi nie zardzewieje. A komin masz systemowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.01.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Korozja powiadasz? To ciekawy temat Nigdzie woda mi się nie skrapla, różnica między zasilaniem i powrotem nie jest duża, tem. spalin też jest odpowiednia, komin suchutki. To sam nie wiem czy się martwić, może ktoś się wypowie. W moim starym piecu fakt że blacha okrętowa ale też rdzy nie widać a piec ma ponad 14 lat i dalej działa. Tam to zasilanie spadało do 20st a powrót jeszcze niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 18.01.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 darase>>>> Mam zawór czterodrogowy przy pompie CO, mam zawór trójdrogowy przy pompie na podłogówce, mam kolejna osobna pompe CWU . Na noc zostawiłem na takich ustawieniach czas podawania 5s, czas przerwy to 70s, temp kotła 60 st. Ogólnie to jest jakaś zasada odnośnie dozowania tj mniej a częściej czy więcej a rzadziej ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.01.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Systemowy Leiera podobno odpory na wysoką i niska temperaturę i wszelkie kwasy. Za kotłem mam tez to swoje ogniwo grzewcze gdzie temperatura spalin jeszcze mniejsza ale tam w dolnej wyczystce mam sucho to też powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.01.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Wszystko zależy od spalania i efektu końcowego ze spalania czyli popiołu, musisz tak ustawić żeby wszystko grało U siebie nic nie ustawiam oprócz jak mnie pamięć nie myli czasu przerwy w podtrzymaniu. Parametr potrzebny jedynie latem gdy piec przechodzi na dłużej w podtrzymanie. Pomóc nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts