Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Systemowy Leiera podobno odpory na wysoką i niska temperaturę i wszelkie kwasy. Za kotłem mam tez to swoje ogniwo grzewcze gdzie temperatura spalin jeszcze mniejsza ale tam w dolnej wyczystce mam sucho to też powinno być ok

No to rzeczywiście niskie temperatury nie szkodzą kominowi... Temat podjąłem ze względu na moje ostatnie przygody z nim związane.

Koledzy którzy mają podłogówkę - na który bieg macie ustawioną pompkę?

Co jest lepsze: jak chodzi wolno na I biegu czy szybciej na II lub III?

Jak na I to chyba mocno się wychładza już powrót?

U mnie temperatura podlogi regulowana jest tylko za pomoca pompy dlatego tez ustawiona ja mam na pierwszym biegu w celu unikniecia czestych zalaczen i wylaczen pompy.

Sterownik ma formę modulacji mocy.

On bodajże na ok. 10st.C przed zadaną zaczyna zmniejszać nadmuch i rozciągać dawkowanie. Jest to regulowane przez użytkownika.

Po osiągnięciu jednak wartości zadanej idzie w przedmuch. Trochę inna koncepcja, ale niekoniecznie głupia.

Wszystko zależy od użytkownika, jego umiejętności oraz wykonania instalacji.

Palnik na fotach klasyczny, więc na ekogroszek.

Kocioł natomiast "ze stajni" made in Dziubarczyk.... ale co tam... :-)

Edytowane przez Jarecki79

Witam,dajcie mi rade jak pozbawic sie choc troche spiekow?czy eksperymentowac ze szczelina na went.? piec p-premium 25kw z cobra.Chodzi od 5 do 11 rano a potem wstrzymanie do 17 i do 23 chodzi,wydaje mi sie ze gdy sie rozgrzewa to wtedy ostro spieka,wegiel troche wilgotny ale dobrej jakosci,a moze czasy pracy zmienic?aktualnie mam 4/20s przy 100%

Witam,dajcie mi rade jak pozbawic sie choc troche spiekow?czy eksperymentowac ze szczelina na went.? piec p-premium 25kw z cobra.Chodzi od 5 do 11 rano a potem wstrzymanie do 17 i do 23 chodzi,wydaje mi sie ze gdy sie rozgrzewa to wtedy ostro spieka,wegiel troche wilgotny ale dobrej jakosci,a moze czasy pracy zmienic?aktualnie mam 4/20s przy 100%

Ja wyłączyłem PID i pomogło.

Mam podawanie/przerwa 3/30s, nadmuch 60% przy dmuchawie WPA07.

Dziś zakończyłem testy ekogroszku czeskiego "Ledvickiego". Przez 6 dni spaliłem go ponad 100kg czyli dzienne spalanie to około 16,6 kg na dobę ale sądzę że większe bo poza czeskim opałem było jeszcze sądzę z 10-20kg opału ruskiego więc sądzę że można mówić nawet ze spalaniem około 17-17,5 kg na dobę !!!

Dla porównania około 100kg ekogroszku ruskiego starczało mi na 10dni ...

Zobaczymy jak teraz będzie bo w podajniku jest jeszcze trochę czeskiego i zapewne przez to czas spalania się delikatnie zmniejszy ...

Tak czy owak nie polecam czeskiego ekogroszku , no chyba ze ktoś ma możliwość zakup w naprawdę niskiej cenie ...

Za 600zł (pakowany) dla mnie to nieopłacalny zakup ...

Dobra teraz kilka info na bieżąco: jak wspomniałem wczoraj wsypałem 25 kg wegla ponoć pieklorza 29MJ i o dziwo po 24 godzinach węgiel jeszcze jest w zasobniku i ślimaka nie widać , popiołu jest też malutko tzn przypuszczam ze w takim tempie i ustawieniach to raz na tydzień bede musiał oprózniać, tyle ze ten popiól jak jest wokół palnika to jest taki "nastroszony" po zgnieceniu np szuflą zmienia sie w pył, co by tu poprawić zeby było jeszcze mniej i zeby od razu zamieniał sie w pył. To jest mój pierwszy sezon prawdziwego palenia w kotle , bo w zeszłym to był właczany jak trwały jakieś prace wykonczeniowe , ale też drewnem , które zostało z budowy. Chyba tamten węgiel co wsypałem na początku był trefny, bo ten odpad co powstał to głównie był w postaci spieków żużlowych, a ponadto to było rozpalenie pieca i nagrzanie wszystkich pomieszczeń.

CZP>>> niestety jak wchodze na Twój sterownik to nie ma przekazu

darase>>> w moim przypadku jest wersja "niebiesciutka" i już trochę przykurzona :-) . Kotłownie mam w piwnicy , a piwnica tylko pod garażem. To jaka temp trzeba mieć na wyjściu zeby mieć na powrocie 60 st????? Póki co byłem zadowolony, głownie pod katem dodatkowgo rusztu, gdzie mogłem pozbywać sie drewna.

Niestety nie mam pomiaru temp spalin, ale jak dotykałem czopuch to był letni , przy przysłoniętym trochę wylocie

Maroko, TUTAJ możesz sobie co nieco poczytać na temat swojego kotła. Temat dawno nie odświeżany bo jak wiadomo kotły nie sprawiają żadnych problemów więc o czym tu pisać. ;))

Koledzy mam takie może troszkę dziwne pytanie ale przy tym moim złym groszku muszę posiadać ustawienia takie aby było mało spieków czyli krótkie podawanie i małą przerwę przez to prawie cały czas piec chodzi bez potrzymania i przy ustawieniu c.o na 60 st, to rzadko jest na 62-65 st.I teraz pytanie , dziś brakło prądu na 2-godziny , jak włączyli ponownie poleciałem do kotłowni i myślałem że temperatura spadnie z żądanych 60 st na dół , bo jeżeli w takiej temperaturze piec chodzi to bez podawania spadnie od razu ,a tu niespodzianka na piecu temp.70 st.co prawda kopiec się zapadł ale temperatura poszła w gorę - czemu ? To może mogę zmienić nastawy ?