kaszpir007 20.01.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 pionan, a jaką masz wilgotność na zewnątrz, bo te 46% to jest rzeczywiście bardzo mało. Kolega ma super niską wilgotność w tak nowym domu ... U mnie dom rozpoczęto budować we wrześniu 2010 i do końca 2010 stał w niemalże stanie developerskim W marcu były robione sufity podwieszane i ocieplanie stropodachu. A w czerwcu-lipcu rozpoczęłem malowanie , kładzenie płytek ... W sierpniu się wprowadziłem i miałem wilgotność 90-99% ... Była masakra ... Trochę pomogło chwilowe grzanie kominkiem + chwilowe przepalanie kotłem ... Ale dopiero od października jak uruchomiłem ogrzewanie wilgotność zaczęła spadać , ale i tak waha się pomiędzy powiedzmy 50-65 % .... Patrząc w kuchni (higrometr niemalże dotyka ściany - jest w zegarze) to wilgotnośc bardzo powoli spada ... Jak dla mnie jesień była fatalna chociaż tam gdzie mieszkam. Na dworzu dużo deszczu a co za tym idzie wilgotność bardzo duża i to nie pomaga w osuszaniu ... Pomagają mrozy , wtedy wilgotność na dworzu jest bardzo niska i wtedy ładnie się usuwa wilgoć z domu (otwierając okna). Przy plusowej temperaturze na zewnątrz bardzo żadko na zewnątrz jest niska wilgotność ... Mam do kitu zimę. Ciężko przez to oszuszyć dom , a spalanie wcale nie będzie super małe bo przy małej mocy piece nie mają dużej sprawności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seboolba 20.01.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Witam-u mnie wilgotnosc w nowym domu okolo 60-70%,grzeje od wrzesnia i chyba juz troche podsechl:).pytanko-czy u was piece chodza cala dobe czy macie ustawione strefy czasowe,u mnie od 5 rano do 11 i od 17 do 23 chodzi.zuzycie 25kg dobowo i nie wiem czy to malo czy nie,dom okolo 170m2 grzania.Podobno jak piec chodzi caly czas to mniej zużywa bo nie wystyga woda w ulkadzie,moge to sam sprawdzic oczywiscie ale moze ktos to juz sprawdzal,prosze o jakies wytyczne.piec p-premium 25 z cobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 20.01.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Sebo- moim zdaniem jest to bardzo dużo. Ja ogrzewam o ok 80 m2 większą powierzchnię i notuję spalanie 25-28 kg/doba przy temp zewn ok 3-7 stopni. Uważam jednak, iż mój wynik wcale nie jest rewelacyjny. Proponuję poświęć parę kilo i sprawdź jak będzie wyglądało spalanie u Ciebie przy grzaniu 24h. Potwierdzę Ci tylko, iż palenie w określonych godzinach przy takich temp jak teraz większych oszczędności w zużyciu węgla nie przynosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 20.01.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Sebo mój dom ok. 166m2 z kotłownią, wilgotność 60%, piec pracuje 24h na 24h spalanie raczej dobrego eko do 17kg/24h. Są amigos spalający ok. 12kg/24h ale ja lubię ciepełko a mam szyby do bani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 23.01.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Kończy mi się eko tak myślę żedo końca stycznia (palę od 1października tj. 4miesiące)zmieszczę się w 2t (słabszy ilepszy) eko. Domek wraz ześcianami zewnętrznymi iwewnętrznymi ponad 200m2,docieplony 10styro ale przezkiepskie szyby efekt ocieplenianieodczuwalny. Tem. wew.minimum 23st. Wymianawkładów w oknach na3szybowe zbyt droga ok. 225złza m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 23.01.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 ale ja lubię ciepełko a mam szyby do bani. No nie nazwałbym ciepełkiem temperaturę powyżej 23 stopni. A swoją droga darase często Ci dzieciaki chorują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 23.01.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Weźcie także pod uwagę, że dla seboolba to pierwszy sezon, więc trudno go porównywać z domem ogrzewanym już kilka sezonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 23.01.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Ppietrz nie chodzi o wilgotność w pierwszym sezonie? Widzisz kilka lat grzania a wilgotność u mnie 60%.Dzieci? jest jedno, zespół nerczycowy mało związany z wielkością tem. w domu. Teraz 3migdał do wycięcia. Masz rację min. 23st to nie tropiki, w tej chwili jest 24.2st. Trzeba oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 23.01.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Ppietzu z tym wygrzewaniem powoli zaczyna tworzyć się mit. W ubiegłym roku byłem w podobnej sytuacji jak np mój imiennik Seboolba oraz paru innych. Zużyłem na moje 270mb blisko 5ton. Napiszę uczciwie, że sporo poszło w komin przez nieumiejętne i głupie czasem ustawienia. Piszę o tym z perspektywy półtora roku zabawy z Ecoalą. Wyszło też parę mankamentów w instalacji a także innych kwiatków, jak choćby niedopasowane głowice do zaworów termostatycznych w jednym z pokoi. Nie zrzucajmy więc wszystkiego na na wygrzewanie domu. Bo tutaj dochodzi jeszcze kilka czynników, które również mogą przyczynić się do zwiększenia spalania. Oczywiście zgadzam się z ogólną tezą. Im dom starszy tym bardziej wygrzany i spalenie powinno się zmniejszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 23.01.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 no to już prawie mamy tę samą temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 23.01.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Ppietzu z tym wygrzewaniem powoli zaczyna tworzyć się mit. W ubiegłym roku byłem w podobnej sytuacji jak np mój imiennik Seboolba oraz paru innych. Zużyłem na moje 270mb blisko 5ton. Napiszę uczciwie, że sporo poszło w komin przez nieumiejętne i głupie czasem ustawienia. Piszę o tym z perspektywy półtora roku zabawy z Ecoalą. Wyszło też parę mankamentów w instalacji a także innych kwiatków, jak choćby niedopasowane głowice do zaworów termostatycznych w jednym z pokoi. Nie zrzucajmy więc wszystkiego na na wygrzewanie domu. Bo tutaj dochodzi jeszcze kilka czynników, które również mogą przyczynić się do zwiększenia spalania. Oczywiście zgadzam się z ogólną tezą. Im dom starszy tym bardziej wygrzany i spalenie powinno się zmniejszać. Pewnie prawda leży pośrodku Z jeden sezon trzeba poświecić na naukę funkcjonowania ustrojstwa. Dużo zależy od opału jaki się trafi. Niestety żaden automat nie jest w stanie optymalnie ustalić nastaw aby efekt był wystarczający. Mam u siebie dwa rodzaje i ładnie widzę różnice w ilości wypalanego węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 23.01.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Zgadzam się, opał bardzo ważna sprawa a automat nie jest idealny, może będą zmiany będzie coraz gorszy opał a sterowniki coraz lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.01.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Zgadzam się, opał bardzo ważna sprawa a automat nie jest idealny, może będą zmiany będzie coraz gorszy opał a sterowniki coraz lepsze. Równowaga musi być - jedno lepsze to drugie gorsze. Do chwili obecnej spaliłem 1643 kg eko to wychodzi średnio po 16,43 kg na dobę - a jak ta nieudana zima szybko się skończy to starczy nam eko na następny sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 23.01.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 czp01 - a mozesz napisac swoje nastawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.01.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Jasne - nastawy odczytaj ze sterownika http://bruli.czp.pl/ Podstawowe nastawy aktualne to 10s podawania, 91s przerwa, nadmuch 34 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AkiTigra 25.01.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Po miesiącu od rewolucji w nastawach i wcześniejszym srednim spalaniu 40kg/doba w styczniu wychodzi mi 28kg/doba. Sypie teraz na 2 worki pieklorza - 3 worki brunatnego z bogatyni.Brak niedopalonych kawałków i popiół to pył z drobnymi spiekami rozsypującymi się w palcach. Przez brunatny trochę więcej syfu w kotle przy czyszczeniu.Nastawy:podawanie 6sprzerwa 47sdmuchawa max 43% min 7% i wiatrak przesłonięty na ok 80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.01.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Postęp znaczący - czyli kierunek zmian właściwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seboolba 25.01.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Pierwsze spostrzezenia po zmiane nastaw,piec chodzi 24h teraz bez wylaczania na noc i popoludnie,nastawy 3,5/30,dmuchawa przeslonieta na 80% gdzies a max obr.60%.Wykres bardzo ladny i prosty,sporo mniej spiekow i troche popiolu-same plusy:).Zuzycie spadlo o jakies 4kg czyli okolo 20,aha wegiel dobrej jakosci ale wigotny troche -podobno niektorzy mowia ze tak lepiej ale ja tam nie wiem.Co ile czyscicie piec z sadzy?u mnie sporo sie zbiera i co tydzien musze skrobac,czy mozna jakis specjalny sprzet do tego kupic czy tylko orginalna skrobaczka starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 25.01.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Jak sypię to czyszczę, sucha sadza i popiół łatwo odpadają od wymiennika. Czyszczę kanały i komorę spalania raz w tygodniu takim zgarniaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.01.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 .Co ile czyscicie piec z sadzy?u mnie sporo sie zbiera i co tydzien musze skrobac,czy mozna jakis specjalny sprzet do tego kupic czy tylko orginalna skrobaczka starczy? Oryginalna skrobaczka starczy. Dzisiaj byłem z instalatorem u Pana, który od 3miesięcy nie czyścił, bo nie wiedział.. no kurde czasami to ręce opadają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts