Kulin 19.02.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Senser ma rację, wszystko zależy od ustawień sterownika, a i sam ekogroszek nie pozostaje bez wpływu, ja jak ustawiałem, to zwracałem uwagę na popiół, jaki pozostaje, bo to wnim sa zawarte informacje o procesie spalania, na początku miałem popiół z przewaga niedopalonego wegla, teraz mam juz OK, i spala mi o wiele mniej, obecnie pali 8 kg na dbe, ale domek ogrzewany tylko do 14 stopni, ocielplony, powierzchnia podłóg 200 m2. Jeżeli zmieniasz parametry, to najlepiej ustawiaj jeden na raz, nie więcej bo możesz całkowicie namieszać, geguś a masz sterownik pokojowy ? ps. nie bez znaczenia jest również dmuchawa, jak ustawisz za dużo to wiecej ciepła ucieknie ci do komina, serwisant z Kielara mówił, że optymalnie jest ustawić tak dmuchawę, any płomień "wnikał" okoo 5 cm między użebrowania z wodą, ale to w przypadku mojego pieca, tzn tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 19.02.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 geguś a masz sterownik pokojowy ? nie ps. nie bez znaczenia jest również dmuchawa, jak ustawisz za dużo to wiecej ciepła ucieknie ci do komina, serwisant z Kielara mówił, że optymalnie jest ustawić tak dmuchawę, any płomień "wnikał" okoo 5 cm między użebrowania z wodą, ale to w przypadku mojego pieca, tzn tego modelu. Nie mam żeber. Płomień wychodzi jakieś 2 do 3 cm ponad deflektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon301 19.02.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Śledzę chyba wszystkie wątki dotyczące ogrzewania. Z tego co ludziska piszą wynika, że chyba jednak paliwo stałe wyjdzie taniej. Zafunduje sobie cacko z podajnikiem na groszek, i pelety. Do tego sterownik pokojowy, i pogodowy. I to będzie to...Podłączenie gazu ziemnego kosztuje fortunę, do tego cały czas drożeje, i jeszcze jakiś ruski stale sterczy przy kurku. Olej też kosztuje o drobinkę za wiele, nawet gdy się jeździ dieslem. Elektryka, i butla zupełnie odpadają. Pozostaje pośmigać z worami do kotłowni.Mam jeszcze tylko taki mały dylemacik, mianowicie jaki zbiornik CWU dla 6 osobowej rodziny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 19.02.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Śledzę chyba wszystkie wątki dotyczące ogrzewania. Z tego co ludziska piszą wynika, że chyba jednak paliwo stałe wyjdzie taniej. Zafunduje sobie cacko z podajnikiem na groszek, i pelety. Do tego sterownik pokojowy, i pogodowy. I to będzie to... Podłączenie gazu ziemnego kosztuje fortunę, do tego cały czas drożeje, i jeszcze jakiś ruski stale sterczy przy kurku. Olej też kosztuje o drobinkę za wiele, nawet gdy się jeździ dieslem. Elektryka, i butla zupełnie odpadają. Pozostaje pośmigać z worami do kotłowni. Mam jeszcze tylko taki mały dylemacik, mianowicie jaki zbiornik CWU dla 6 osobowej rodziny? zanim zdecydujesz ostatecznie zastanów się (bo widze ze tu dziala ekonomia) nad np. kotłem na miał też z podajnikiem (pod warunkiem ze kotłownia jest ok czyt. przystosowana) ja jak bym miał mozliwośc 1. przystosowana kotłownia + 2. wcześniejsza wiedza na ten temat. poszedł bym w tym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 19.02.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Mam jeszcze tylko taki mały dylemacik, mianowicie jaki zbiornik CWU dla 6 osobowej rodziny? My mamy zbiornik 120 l. Wydawało mi się, że będzie za mały na 6 osób, ale ciepłej wody nigdy nie brakuje. Piec jest ustawiony na priorytetowe podgrzewanie wody użytkowej. W czasie wieczornej kolejki do prysznica wychładzają się kaloryfery, bo grzana jest woda, ale potem znów się włączają i nie jest uciążliwe. Podłogówka nawet nie zdąży się wychłodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon301 22.02.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Kaczorek.Generalnie mam wydzielone dwa pomieszczenia w piwnicy, kotłownia plus skład na opał. Mogę więc smiało iść na miał. Jest tylko małe ale... (jak zwykle)Śtrasznie źle się czuję jak jestem uwiązany jednego rozwiazania (paliwo). W naszych kopalniach też za dobrze się nie dzieje. Węgiel i jego pochodne też idą do góry, choć zawsze pozostaje exportowany ze wschodu. W pelletowcu mam jeszcze do wyboru pellety, albo nawet zboża w niektórych piecach. Jak to nie wystarczy, montuję ruszt i palę drewnem. W końcu to wydatek na parę ładnych lat. Siłaczka.Dzieki. Napisz jeszcze jaki masz piecyk. Aaa... w żadnych programach do wyliczeń nie znalazłem opcji "dorastająca córka", jeshu... ile ona wody pobiera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qczak 24.02.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Nie mam żeber. Płomień wychodzi jakieś 2 do 3 cm ponad deflektor. a na jakiej wysokości powinien być deflektor? może to głupie pytanie ale piec odpaliłem dopier 3 dni temu, a widziałem że deflektor jest regulowany, u mnie płomienie dochodzą tylko do deflektora jak narazie piec nie działa jak na mój gust najlepiej, chodzi na okrągło i nie może ogrzać chałupy (180m2) od 2 dni, grzeją narazie tylko kaloryfery, podłogówkę zamknąłem zaworami, tak samo zasobnik CWU tak na dobrą sprawę nie wiem o co chodzi, wygląda jakby piec miał za małą moc albo osiągał za małą sprawność, węgiel nie spala się na popiół - pozostaje twardy, jasny żużel, grzejnki szybko robią się ciepłe i równie szybko stygną za wszelkie sugestie z góry dzięki :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 24.02.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 a na jakiej wysokości powinien być deflektor? Nie wiem. Mam tak, jak był zakręcony fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon301 25.02.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Tak się zastanawiam. Instalacje mam w projekcie na ziemny 'vailant" 26kw. Są wyliczone moce grzejników. I teraz jesli zarzucę sobie ekogroszkowco-pelletowca, to czy moc grzejników wyliczona dla gazowca zmieni sie czy nie? Patrzyłem na temperatury wody w wyliczeniach, i tam jest 95 stopni... Coś dużo sie mnie zdawa...Jest tu ktoś bardziej obcykany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 26.02.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Napisz jeszcze jaki masz piecyk. Aaa... w żadnych programach do wyliczeń nie znalazłem opcji "dorastająca córka", jeshu... ile ona wody pobiera... R-eco 24kW i cztery dorastające córki na stanie. Myją się bez umiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon301 27.02.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 kociołek jak z salonu rolsa. Normalnie odmalowany, aż szkoda w nim palić. Tak w kwestii córek. Zastanawiam się nad wyłącznikiem czasowym. Tak w 10 minut się obrobią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLas 27.02.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 W sprawie kosztów. Dom po podłogach 330 m2: piwnica-parter-poddasze (gazobeton 24 + 12 cm styropianu), kocioł 30 kW z podajnikiem tłokowym + zasobnik 140 l , w domu brak drzwi wewnętrznych, grzane 1 sezon od końca grudnia, 5 osób, temp 21 st. Palę kiepskim groszkiem (mielony na około 3-4 cm) prosto ze składu więc mokry. Przy -8 -10 st przez kilka dni wychodziło około 40 kg/dobę - trochę dużo ale można jeszcze sporo poprawić. Przy temp 0-3 st palił ok 25 kg/dobę (czasem nawet 20 kg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon301 28.02.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Jaki to kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wie2222 28.02.2007 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Przy budynku ok 120m i ciągłym zapotrzebowaniu ciepłej wody spalam ok 550kg eko-groszku miesięcznie. Jestem użytkownikiem pieca firmy Galmet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLas 01.03.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Mój kocioł to KMG-1 30kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon301 01.03.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 A ja ciągle szukam i szukam. Wyczytałem, że przez pierwsze parę miechów grzania moze nawet palić dwa razy tyle co normalnie. Ciekawe czy to prawda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 01.03.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 A ja ciągle szukam i szukam. Wyczytałem, że przez pierwsze parę miechów grzania moze nawet palić dwa razy tyle co normalnie. Ciekawe czy to prawda... pewnikiem to prawda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qczak 01.03.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 u mnie pierwsze dni grzania i piec łyka prawie jeden podajnik na dobę ale chaupa zimna i mokra bo budowa się właśnie skończyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalar 02.03.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 witam ja do CO i CWU uzywam kominka z PW i piec na eko-rgoszek z dodatkowym rusztem coby bylo gdzie smieci spalac zainteresowala mnie ta sprawa z dotacja, sa takowe ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalar 02.03.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Senser czy dowiedziałeś się coś odnośnie tych dotacji?? ja nie mogę nic znaleść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts