Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Senser ma rację, wszystko zależy od ustawień sterownika, a i sam ekogroszek nie pozostaje bez wpływu, ja jak ustawiałem, to zwracałem uwagę na popiół, jaki pozostaje, bo to wnim sa zawarte informacje o procesie spalania, na początku miałem popiół z przewaga niedopalonego wegla, teraz mam juz OK, i spala mi o wiele mniej, obecnie pali 8 kg na dbe, ale domek ogrzewany tylko do 14 stopni, ocielplony, powierzchnia podłóg 200 m2. Jeżeli zmieniasz parametry, to najlepiej ustawiaj jeden na raz, nie więcej bo możesz całkowicie namieszać, geguś a masz sterownik pokojowy ?

ps. nie bez znaczenia jest również dmuchawa, jak ustawisz za dużo to wiecej ciepła ucieknie ci do komina, serwisant z Kielara mówił, że optymalnie jest ustawić tak dmuchawę, any płomień "wnikał" okoo 5 cm między użebrowania z wodą, ale to w przypadku mojego pieca, tzn tego modelu.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

geguś a masz sterownik pokojowy ?

nie

ps. nie bez znaczenia jest również dmuchawa, jak ustawisz za dużo to wiecej ciepła ucieknie ci do komina, serwisant z Kielara mówił, że optymalnie jest ustawić tak dmuchawę, any płomień "wnikał" okoo 5 cm między użebrowania z wodą, ale to w przypadku mojego pieca, tzn tego modelu.

Nie mam żeber. Płomień wychodzi jakieś 2 do 3 cm ponad deflektor.

Śledzę chyba wszystkie wątki dotyczące ogrzewania. Z tego co ludziska piszą wynika, że chyba jednak paliwo stałe wyjdzie taniej. Zafunduje sobie cacko z podajnikiem na groszek, i pelety. Do tego sterownik pokojowy, i pogodowy.

I to będzie to...

Podłączenie gazu ziemnego kosztuje fortunę, do tego cały czas drożeje, i jeszcze jakiś ruski stale sterczy przy kurku. Olej też kosztuje o drobinkę za wiele, nawet gdy się jeździ dieslem. Elektryka, i butla zupełnie odpadają.

Pozostaje pośmigać z worami do kotłowni.

Mam jeszcze tylko taki mały dylemacik, mianowicie jaki zbiornik CWU dla 6 osobowej rodziny?

Śledzę chyba wszystkie wątki dotyczące ogrzewania. Z tego co ludziska piszą wynika, że chyba jednak paliwo stałe wyjdzie taniej. Zafunduje sobie cacko z podajnikiem na groszek, i pelety. Do tego sterownik pokojowy, i pogodowy.

I to będzie to...

Podłączenie gazu ziemnego kosztuje fortunę, do tego cały czas drożeje, i jeszcze jakiś ruski stale sterczy przy kurku. Olej też kosztuje o drobinkę za wiele, nawet gdy się jeździ dieslem. Elektryka, i butla zupełnie odpadają.

Pozostaje pośmigać z worami do kotłowni.

Mam jeszcze tylko taki mały dylemacik, mianowicie jaki zbiornik CWU dla 6 osobowej rodziny?

zanim zdecydujesz ostatecznie zastanów się (bo widze ze tu dziala ekonomia) nad np. kotłem na miał też z podajnikiem (pod warunkiem ze kotłownia jest ok czyt. przystosowana)

ja jak bym miał mozliwośc 1. przystosowana kotłownia + 2. wcześniejsza wiedza na ten temat.

poszedł bym w tym kierunku :-?

My mamy zbiornik 120 l. Wydawało mi się, że będzie za mały na 6 osób, ale ciepłej wody nigdy nie brakuje. Piec jest ustawiony na priorytetowe podgrzewanie wody użytkowej. W czasie wieczornej kolejki do prysznica wychładzają się kaloryfery, bo grzana jest woda, ale potem znów się włączają i nie jest uciążliwe. Podłogówka nawet nie zdąży się wychłodzić.

Kaczorek.

Generalnie mam wydzielone dwa pomieszczenia w piwnicy, kotłownia plus skład na opał. Mogę więc smiało iść na miał. Jest tylko małe ale... (jak zwykle)

Śtrasznie źle się czuję jak jestem uwiązany jednego rozwiazania (paliwo). W naszych kopalniach też za dobrze się nie dzieje. Węgiel i jego pochodne też idą do góry, choć zawsze pozostaje exportowany ze wschodu. W pelletowcu mam jeszcze do wyboru pellety, albo nawet zboża w niektórych piecach. Jak to nie wystarczy, montuję ruszt i palę drewnem.

W końcu to wydatek na parę ładnych lat.

Siłaczka.

Dzieki. Napisz jeszcze jaki masz piecyk. Aaa... w żadnych programach do wyliczeń nie znalazłem opcji "dorastająca córka", jeshu... ile ona wody pobiera...

Nie mam żeber. Płomień wychodzi jakieś 2 do 3 cm ponad deflektor.

a na jakiej wysokości powinien być deflektor?

może to głupie pytanie ale piec odpaliłem dopier 3 dni temu, a widziałem że deflektor jest regulowany, u mnie płomienie dochodzą tylko do deflektora

jak narazie piec nie działa jak na mój gust najlepiej, chodzi na okrągło i nie może ogrzać chałupy (180m2) od 2 dni, grzeją narazie tylko kaloryfery, podłogówkę zamknąłem zaworami, tak samo zasobnik CWU

tak na dobrą sprawę nie wiem o co chodzi, wygląda jakby piec miał za małą moc albo osiągał za małą sprawność, węgiel nie spala się na popiół - pozostaje twardy, jasny żużel, grzejnki szybko robią się ciepłe i równie szybko stygną

za wszelkie sugestie z góry dzięki :]

Tak się zastanawiam. Instalacje mam w projekcie na ziemny 'vailant" 26kw. Są wyliczone moce grzejników. I teraz jesli zarzucę sobie ekogroszkowco-pelletowca, to czy moc grzejników wyliczona dla gazowca zmieni sie czy nie? Patrzyłem na temperatury wody w wyliczeniach, i tam jest 95 stopni... Coś dużo sie mnie zdawa...

Jest tu ktoś bardziej obcykany?

W sprawie kosztów. Dom po podłogach 330 m2: piwnica-parter-poddasze (gazobeton 24 + 12 cm styropianu), kocioł 30 kW z podajnikiem tłokowym + zasobnik 140 l , w domu brak drzwi wewnętrznych, grzane 1 sezon od końca grudnia, 5 osób, temp 21 st. Palę kiepskim groszkiem (mielony na około 3-4 cm) prosto ze składu więc mokry. Przy -8 -10 st przez kilka dni wychodziło około 40 kg/dobę - trochę dużo ale można jeszcze sporo poprawić. Przy temp 0-3 st palił ok 25 kg/dobę (czasem nawet 20 kg).