zyzolek 02.02.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ja jakbym miał dostęp do rury z gazem nie zastanawiałbym się ani sekundy co wybrać. U mnie na wsi niestety rury brak, kanalizacji z resztą też. Do wyboru tylko prąd, olej, LPG i węgiel. Z tego wszystkiego węgiel to jedyny rozsądny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 02.02.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ja jakbym miał dostęp do rury z gazem nie zastanawiałbym się ani sekundy co wybrać. U mnie na wsi niestety rury brak, kanalizacji z resztą też. Do wyboru tylko prąd, olej, LPG i węgiel. Z tego wszystkiego węgiel to jedyny rozsądny wybór. Ano właśnie. A wielu tutaj tak pisze, jakby nawet mając możliwość wyboru gazu - woleliby mieć ekogroszek. I to wydaje mi się cokolwiek nieszczere. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.02.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 kol kbab wymyslił sobie taki kalkulator kosztów ogrzewania.... ale on sie pewnie nie zna i gaz wychodzi taniej nawet od palenia drewnem.... k... ale ludzie bzdury pisza!!! to do jasnej cholery czemu ogrzewający gazem mają w mieszkaniach 19-20st a palący eko od 22-24??? ehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.02.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ja jeżdżę do pracy autem, ale taniej byłoby autobusem. Jakoś nie jestem ortodoksem taniości, ale mam węgiel ze względu na brak gazu i jakoś z tym żyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 02.02.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) U mnie zaczęło więcej siorbać, to jest ok 30gł/dobe, przy 170m, w 1/4 podłogówka na pogodówce, zbiorcik CWU400l /ale grzeje na górnej weżownicy czyli w polowie). Wydaje się to duzo ale w porównaniu z innymi forumowiczami wcale nie jest tak najgorzej. temperatura d domu w 19-20Piec 25kw, sterownik pluma Aha i jeszcze jedno - ci co chcieli by miec ekogroszek a mają gaz to chyba nie wiedza co mówią. równiez, gdyby ktos mi teaz podstawił rure z gazem, t bez wachania sprzedałbym piec kupił kondensacyjny i miałbym komfort Edytowane 2 Lutego 2012 przez Dzejson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 02.02.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 kol kbab wymyslił sobie taki kalkulator kosztów ogrzewania.... ale on sie pewnie nie zna i gaz wychodzi taniej nawet od palenia drewnem.... k... ale ludzie bzdury pisza!!! to do jasnej cholery czemu ogrzewający gazem mają w mieszkaniach 19-20st a palący eko od 22-24??? ehh Dlatego, że paląc gazem jest łatwiej wyregulować piec do osiągnięcia pożądanej temperatury. A oczywiście znacznie zdrowiej (każdy kto się na tym zna - potwierdzi to) i przyjemniej mieć w domu 19-20 st. niż 22-24. Groszkowcy pewnie by chcieli mieć tyle (19-20) i zużywać jeszcze mniej paliwa, ale to jest dosyć trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 02.02.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Aha i jeszcze jedno - ci co chcieli by miec ekogroszek a mają gaz to chyba nie wiedza co mówią. równiez, gdyby ktos mi teaz podstawił rure z gazem, t bez wachania sprzedałbym piec kupił kondensacyjny i miałbym komfort O właśnie. To jest szczere. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.02.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Dlatego, że paląc gazem jest łatwiej wyregulować piec do osiągnięcia pożądanej temperatury. A oczywiście znacznie zdrowiej (każdy kto się na tym zna - potwierdzi to) i przyjemniej mieć w domu 19-20 st. niż 22-24. Groszkowcy pewnie by chcieli mieć tyle (19-20) i zużywać jeszcze mniej paliwa, ale to jest dosyć trudne. Bez żadnego problemu mogę ustawić 19-20 stopni na sterownikach w każdym pomieszczeniu i mieć mniejsze zużycie, ale żona wygoni z domu. Ja też wolę 23 stopnie niż 20. Rodzaj paliwa nie ma tu żadnego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.02.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 . A oczywiście znacznie zdrowiej (każdy kto się na tym zna - potwierdzi to) i przyjemniej mieć w domu 19-20 st. niż 22-24. Groszkowcy pewnie by chcieli mieć tyle (19-20) i zużywać jeszcze mniej paliwa, ale to jest dosyć trudne. adn1 no coment, w d... mam zdrowiej- ja chcę mieć KOMFORTOWO dla mnie komfort =22,5-23st adn2 u siebie moge ustawic i 15st spale pewnie jakies 7-8kg/doba- eko, policz sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 02.02.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Bez żadnego problemu mogę ustawić 19-20 stopni na sterownikach w każdym pomieszczeniu i mieć mniejsze zużycie, ale żona wygoni z domu. Ja też wolę 23 stopnie niż 20. Rodzaj paliwa nie ma tu żadnego znaczenia adn1 no coment, w d... mam zdrowiej- ja chcę mieć KOMFORTOWO dla mnie komfort =22,5-23st adn2 u siebie moge ustawic i 15st spale pewnie jakies 7-8kg/doba- eko, policz sobie... No cóż. Jak kto woli. Ja przy 23-24 stopniach ledwo zipię. Oczywiście, co do regulacji - Wy wiecie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.02.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 To są subiektywne odczucia w sferze ogrzewania domu - ja mam ekogroszek i trochę pracy w kotłowni i jakoś to jest i nie mam co narzekać - no ale powiedz to mojej żonie, że 19 st C to odpowiednia temperatura ale jakoś te 22,5 do 23.1 st C to nam się wydaje w normie. Sąsiad pali w żeliwnym śmieciuchu koksem i sobie chwali. a nawet czysto pali bo prawie dymu nie widać tylko tyle co przy rozpalaniu. Szwagier ma jakiś super kocioł na gaz w domu gdzie ma 250 m2 do ogrzewania i nawet jest go stać na większe wydatki - ale doinstalował w kotłowni kopciucha ( akurat miał komin) i tak jak teraz pomaga gazowi i pali drewnem i węglem bo mówi, że idzie zbankrutować - ale ogólnie jest zadowolony i też sobie takie rozwiązanie chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 02.02.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Szwagier ma jakiś super kocioł na gaz w domu gdzie ma 250 m2 do ogrzewania i nawet jest go stać na większe wydatki - ale doinstalował w kotłowni kopciucha ( akurat miał komin) i tak jak teraz pomaga gazowi i pali drewnem i węglem bo mówi, że idzie zbankrutować - ale ogólnie jest zadowolony i też sobie takie rozwiązanie chwali. Rzadko kto narzeka na swoje rozwiązania. Na pewno dobrą stroną palenia groszkiem, węglem, koksem czy drewnem jest możliwość zgromadzenia zawczasu odpowiedniej ilości paliwa i komfort psychiczny wobec możliwości zakręcenia kurka z gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.02.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Spoko jak gaz nawali na dzień czy dwa to zapewne masz jeszcze kominek i idzie się polankami podratować i dogrzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 02.02.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Na pewno dobrą stroną palenia groszkiem, węglem, koksem czy drewnem jest możliwość zgromadzenia zawczasu odpowiedniej ilości paliwa i komfort psychiczny wobec możliwości zakręcenia kurka z gazem. Nie wiem, czy wiecie - ale podobno w USA nie wolno budować domów bez awaryjnego komina i źródła ciepła na paliwo stałe. Słyszałem to kiedyś na jakieś konferencji kominiarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 02.02.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Nie wiem, czy wiecie - ale podobno w USA nie wolno budować domów bez awaryjnego komina i źródła ciepła na paliwo stałe. Słyszałem to kiedyś na jakieś konferencji kominiarzy. A z kolei, tam, gdzie ja mieszkam, w warunkach zabudowy jest zakaz stosowania ogrzewania na paliwo stałe. Ze względu na środowisko i bliskość lasu. Nie dotyczy to oczywiście kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 02.02.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 A z kolei, tam, gdzie ja mieszkam, w warunkach zabudowy jest zakaz stosowania ogrzewania na paliwo stałe. Ze względu na środowisko i bliskość lasu. Nie dotyczy to oczywiście kominków. Kominków... Ha, ha, ha... Bo kominki maja super spalanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 02.02.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Nie, bo są ekologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 02.02.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Nie, bo są ekologiczne. No jasne... A wiesz, jakie mają emisje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 02.02.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 02.02.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Jakie? Horendalne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts