Yef 02.02.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Horendalne! Aha. Bardzo ścisła i rzeczowa informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.02.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Horendalne! przesadzasz dla nich liczy się tylko CO2 i jego emisja według nich wynosi 0 choć faktycznie nie wiele od zera się różni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.02.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Dlatego, że paląc gazem jest łatwiej wyregulować piec do osiągnięcia pożądanej temperatury. A oczywiście znacznie zdrowiej (każdy kto się na tym zna - potwierdzi to) i przyjemniej mieć w domu 19-20 st. niż 22-24. Groszkowcy pewnie by chcieli mieć tyle (19-20) i zużywać jeszcze mniej paliwa, ale to jest dosyć trudne. Chłopie przestań się ośmieszać ... Co ma piec do temperatury w pomieszczeniach ? Na grzejnikach masz głowicie termostatyczne i ustawiasz sobie taką temperaturę jaką chcesz ... W przypadku podłogówki to albo pogodówka albo też zawory termostatyczne ... Po prostu jak ktoś ma piec na węgiel to kupuje od razu opał i nie liczy ile na miesiąc zużywa bo za opał już zaplacił. Za gaz otrzymuje się co chwilę rachunek i taki rachunek działa bardzo "rozgrzewająco" i od razu zmienia się ustawienie termostatów z "4" na "3" i zaczyna lubić niższą tempraturę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 02.02.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Chłopie przestań się ośmieszać ... Co ma piec do temperatury w pomieszczeniach ? Na grzejnikach masz głowicie termostatyczne i ustawiasz sobie taką temperaturę jaką chcesz ... W przypadku podłogówki to albo pogodówka albo też zawory termostatyczne ... Po prostu jak ktoś ma piec na węgiel to kupuje od razu opał i nie liczy ile na miesiąc zużywa bo za opał już zaplacił. Za gaz otrzymuje się co chwilę rachunek i taki rachunek działa bardzo "rozgrzewająco" i od razu zmienia się ustawienie termostatów z "4" na "3" i zaczyna lubić niższą tempraturę ... I dziwnym trafem 98% groszkowców to zmarzlaki, którzy uwielbiają się pławić w 24 stopniach? Nawet gdyby paliwo było za darmo, to lepiej mieć 20 stopni niż 24. Wiem, wiem, każdy ma własne upodobania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.02.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 A z kolei, tam, gdzie ja mieszkam, w warunkach zabudowy jest zakaz stosowania ogrzewania na paliwo stałe. Ze względu na środowisko i bliskość lasu. Nie dotyczy to oczywiście kominków. Kto ci takie bzdury naopowiadał ? Co jak co ale nowoczesne piece na ekogroszek generują bardzo czyste spaliny spełniające bardzo rygorystyczne normy (kazdy piec ma certyfikat ekologiczny). Przy prawidłowym spalaniu z komina nie widać że wydobywa się dym a jedynie przy mocnych mrozach widać parę wodną wydobywającą się z komina ... Większe zanieczyszczenie środowiska i zasmrodzenie powodują zwykłe piece na paliwo stałe i kominki ... PS. Na moim osiedlu domków wszyscy mają nowoczesne piece na ekogroszek i nikt z nich nie zasmradza okolicy . Dodatkowo osiedle znajduje się przy samym lesie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.02.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 I dziwnym trafem 98% groszkowców to zmarzlaki, którzy uwielbiają się pławić w 24 stopniach? Nawet gdyby paliwo było za darmo, to lepiej mieć 20 stopni niż 24. Wiem, wiem, każdy ma własne upodobania ... Ja nie jestem zmarzlakiem ... Mieszkałem całe życie w bloku. W sypialni miałem nawet po 16-18 stopni bo nie lubiłem włączać grzejnika bo znajdował się obok łóżka i po włączeniu go w pokoju było tak duszno że nie moglem spać , więc byl zamknięty. W pomieszczeniach miałem po około 20 stopni ... Obecnie w domu mam około 20-21 stopni wszędzie. Jak jest więcej to zmniejszam grzanie. Choć "zmiejszam" to źle powiedziane bo od tego jest elektronika (sterownik na piecu z PID + pogodówka ktora steruje mieszaczem). Jednak cały dom jest w podłogówce a odczuwalna temperatura w podłogówce jest około 1-2 stopnie wyższa niż w przypadku posiadania grzejników tradycyjnych. Czy teoretycznie aby mieć taki sam komfort w przypadku posiadania grzejników tradycyjnych powinienem mieć w pomieszczeniach 21-22 stopnie ... W przypadku węgla podniesienie temperatury w pomieszczeniu o 1-2 stopnie nie wpływa aż tak bardzo na zwiększenie zużycia opału. Poza tym opał jest kupiony wcześniej i "zapłacony" więc czlowiek też inaczej do tego podchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 02.02.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Kto ci takie bzdury naopowiadał ? Co jak co ale nowoczesne piece na ekogroszek generują bardzo czyste spaliny spełniające bardzo rygorystyczne normy (kazdy piec ma certyfikat ekologiczny). Przy prawidłowym spalaniu z komina nie widać że wydobywa się dym a jedynie przy mocnych mrozach widać parę wodną wydobywającą się z komina ... Większe zanieczyszczenie środowiska i zasmrodzenie powodują zwykłe piece na paliwo stałe i kominki ... PS. Na moim osiedlu domków wszyscy mają nowoczesne piece na ekogroszek i nikt z nich nie zasmradza okolicy . Dodatkowo osiedle znajduje się przy samym lesie .. Ty wiesz lepiej, jakie są u mnie warunki zabudowy? Zarzucasz, że kłamię? Nie dyskutuję o jakości spalania w piecach na ekogroszek, tylko mówię o przepisach na moim terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.02.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 http://biznes.onet.pl/trzy-razy-wiecej-za-ogrzewanie-przy-trzaskajacych-,18490,5015656,1,analizy-detal ale oni się nie znają.... pewnie gaz jest tańszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.02.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 http://biznes.onet.pl/trzy-razy-wiecej-za-ogrzewanie-przy-trzaskajacych-,18490,5015656,1,analizy-detal ale oni się nie znają.... pewnie gaz jest tańszy... Wynika z tego, że za ciepło trzeba płacić, a fiskus i koncerny energetyczne zacierają ręce. Żniwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 02.02.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Przy prawidłowym spalaniu z komina nie widać że wydobywa się dym a jedynie przy mocnych mrozach widać parę wodną wydobywającą się z komina ... Z tego co wiem jedyną "kotłownią", z której komina wydobywa się para wodna, jest... elektrownia atomowa. Ale spoko. Dymu przy ekogroszku rzeczywiście nie widać, bo kocioł spala dokładnie taką porcję węgla, jaką w danej chwili potrzebuje do podtrzymania temperatury (wody i powietrza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 02.02.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 -22st. mam teraz na termometrze, ciekawe czy jeszcze pójdzie do góry wraz ze spalaniem eko. Okolice Włocławka się kłaniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.02.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No cóż. Jak kto woli. Ja przy 23-24 stopniach ledwo zipię. Oczywiście, co do regulacji - Wy wiecie lepiej. W sypialni mam 19 st, w pokojach 21-22, w łazienkach 23-24 - da się to bez problemu ustawić termostatami. Jak ustawiasz temperatury w pomieszczeniach grzejąc gazem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.02.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Uwierz mi, że to nie wystarczy bo mam te rzeczy i na moje 185 m2 po podłogach [dom 3 letni] spalam obecnie ok. 20 kg/dobę. Mam dokładny wynik za ostatnie 8 dni - 18,7 kg/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.02.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ciekawe, czy jest ktoś, kto mając i kocioł na ekogroszek i kocioł na gaz, mógłby porównać koszty ogrzewania w obu rozwiązaniach. Są właśnie ci, którzy zamontowali kocioł na ekogroszek mając wcześniej gazowy [w tym samym domu] - wg nich na węglu jest o połowę taniej - upewniałem się bo z wyliczeń wychodzi, że powinno być tylko 30% różnicy, znajomy uparcie twierdzi, że teraz jest o połowę taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.02.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Dziś nastąpiło załadowanie podajnika. Niestety czasy gdy załadunek około 100-110kg starczał na około 10dni minęły bezpowrotnie ... Ostatni załadunek starczył na 6 dni Czyli od pażdziernika aż do stycznia miałem spalanie około 10-11kg na dzień a obecnie już około 16,6-18,3 kg ... Wyniki zawierają duży "rozrzut" , bo worki sam pakowałem i każdy ma inną wagę a dodatkowo nie wiem dokładnie ile kg mieści mój podajnik. Producent podaje że mieści się w nim około 110-130kg opału , zależnie jaki opał się wsypie (miał,ekogroszek) a ja nigdy nie czekam aż opał się skończy . Edytowane 2 Lutego 2012 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 03.02.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 U mnie za oknem dziś -25 stopni. Prawie w każdym oknie pojawiło się oblodzenie - pięknie widać gdzie są nieszczelności. Paradoksalnie szron zalepił szpary i przestało podwiewać Wezwałem już fachowca aby wyregulował okna, bo moje działania miały mizerny efekt.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 03.02.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Ppietrz u mnie cieplej -24st. było i też skropliny zamarzły na samym dole szyby, zaraz okna pokazały co je boli, nawet kamera termowizyjna nie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 03.02.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Darase, nie mówię tutaj o zamarzaniu skroplin, bo to u mnie nie wystąpiło, ale o miejscach (w zasadzie jednym i tym samy prawie w każdym oknie) przy uszczelkach. Gdzieś tam widocznie nie dociąga okno do ramy. P.S. Skropliny zamarzły tylko w pokoju u córeczki, bo po obstawiała na parapecie miśków i ciepłe powietrze z grzejnika nie ogrzewało szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 03.02.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Tak, tam gdzie mi zamrzły to nie mam kaloryfera pod oknem, nie mniej jednak szyby przepuszczają zimno do środka, mam w planie dostawienie trzeciej szyby i wpuszczenie gazu. Najlepszą szybą byłaby taka jak w samochodzie termiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 03.02.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Darase, wstawiaj szyby i gaz pomiędzy nimi (najtaniej wyjdzie taki o którym mówił Yef i daj potem info ile to Ci przyniosło zysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts