Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Panowie nie róbcie paniki. Ja teraz przy takim mrozie spalam około 40 i nie jest mi to straszne ani dziwne.

Zrobiłem dach ale nie zdążyłem ocieplić przed zimą i jest tylko blachodachówka i folia.

Przy 23 w domu podnosi się alarm domowników ZIMNO, także nie żałuję sobie jak pompiarze czy gazownicy bo oni od kiedy zaczęli "czysto"palić to jakoś polubili chłód i wmawiają że 20 czy 20,5 to ciepło Brrrr.

Nie węgiel pracuje na mnie tylko ja na węgiel.

Mam sobie wmawiać że 20 to już jest ciepło ?

Nie. jak przyjdę z roboty to wolę luźno w koszulce uwalić dupsko przed laptopem a nie siedzieć w kufajce i trzech swetrach.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karoka a jaki masz metraż jeśli można? Przy okazji dla podbudowania nastroju. Dziś spotkałem znajomego, u niego metraż ok 380m2, stary dom, 2 piętra + piwnica, nieocieplony, stara stolarka okienna. Piec zwykły kopciuch. Spalanie przy tych temperaturach....... 150kg. I jeszcze rano zimnica bo piec przecież przez noc wygasa. Niech ktoś ponarzeka jeszcze na swoje spalanie.;) Edytowane przez sebsa

Karoka a jaki masz metraż jeśli można? Przy okazji dla podbudowania nastroju. Dziś spotkałem znajomego, u niego metraż ok 380m2, stary dom, 2 piętra + piwnica, nieocieplony, stara stolarka okienna. Piec zwykły kopciuch. Spalanie w przy tych temperaturach....... 150kg. I jeszcze rano zimnica bo piec przecież przez noc wygasa. Niech ktoś ponarzeka jeszcze na swoje spalanie.;)

NIe da się :) przebiłeś wszystkich:))

Gaz:

Grupa taryfowa Z-3.6

za paliwo gazowe 0,7520 netto

opłata abonamentowa 8,20netto

opłata sieciowa stała 22,3500netto

opłata sieciowa zmienna 0,2662netto

Dla przykładu rachunek z ubiegłego roku:

za 2-mce letnie rachunek za gaz 98,97zł, z czego fizycznie za zużyty gaz 17,58zł a reszta to abonamenty i inne sraty-opłaty.

Zużycie za 2m-ce 19m3 gazu, więc w tym czasie 1m3 gazu licząc wszystkie opłaty kosztował mnie ok.5zł 20groszy

Więc VLD gupolisz pierdoty o tanim gazie, może bym Ci uwierzył, jakbym sam nie używał. A tak wybacz, ale bredzisz.

Dla przykładu stary rachunek z dnia 12.01.2011 tutaj okres rozliczenia miesięczny.

2tygodnie grzane na +22 oraz pozostałe do końca miesiąca dni utrzymywane tylko +15st.C

rachunek 426,93,ogólnie strukte za sam gaz 276,66zł brutto a reszta to wszelkie sraty-opłaty.

Tutaj za to 426,93 zużyłem 329m3gazu, więc już nie jest tak źle jednostkowo. Tyle,że to było rok temu....

Trochę n/t samego gazu:

podgrupa LS, taryfa Z-3.6, stawka za m3 0,7520netto, abonament 8,20netto, opłata sieciowa za m-c 22,35netto, zmienna za m3 0,2662

Podobno ciepło spalania tego gazu to 28,8MJ/m3 z dopiskiem, że ciepło spalania uważa się za dotrzymane z umową do wartości 27,9MJ/m3 cokolwiek to znaczy i ciekawe jak to sprawdzić....

VLD a co Ci nie pasuje?

To realne rachunki i realne opłaty.

Ty nie bierzesz wszystkich opłat związanych z gazem pod uwagę i tu jest problem.

Jest drobniutka różnica między teoria a praktyką. W teorii to ja miałem być wysoką blondynką.

Teraz, aktualny rachunek za ostatnie 2miesiące tj. do 09.01.2012, gdzie ustawiona była tylko przeciwzamarzeniówka, czyli +7st.C z czego około 5dni grzane do 23st.C... 186,61 za 89m3gazu grupy LS (zaazotowany). Więc ok.1m3 kosztował mnie 2,09zł brutto.

1m3, jeżeli ten gaz ma 28MJ/m3 przy sprawności gazówki na poziomie 90% daje jakieś 7kW... z 1m3 gazu...

Jeszcze Ci to rozpiszę dokładniej:

za paliwo gazowe 89 m3, cena netto/m3 0,7520, razem 82,32 brutto

opłata abonamentowa 2m-c 16,40netto, 20,17zł brutto

opłata sieciowa stała 2m-c 54,98brutto

opłata sieciowa zmienna 29,14brutto

Idąc dalej, w ubiegłym roku jak wszystko szło non stop na +15 moje rachunki były średnio tylko o ok.40-50zł niższe od sąsiada, który grzał na 17 w nocy i do 19w dzień.

Edytowane przez Jarecki79

nikt się nie podszywa pod twoje konto?

89 m3 na 2 miesiące ty to nazywasz grzaniem? I ten twój przykład ma uzasadnić tezę że w każdej sytuacji gaz jest Be...

może to jakiś antybiotyk szkodzi?

Jakie grzanie?, czy Ty czytać nie umiesz, tylko +7st.C było utrzymywane

Prze te 2m-ce to ja grzałem ok całe 5dni do 23st.C i tyle z grzania

Jakie grzanie?, czy Ty czytać nie umiesz, tylko +7st.C było utrzymywane

Prze te 2m-ce to ja grzałem ok całe 5dni do 23st.C i tyle z grzania

czasami mi się zdarza coś przeoczyć

ale my tu rozmawialiśmy o GRZANIU i to raczej każdy o domku jednorodzinnym, gdzie 380 kWh idzie w 3 dni!

Z ubiegłego roku Ci podałem.

2tygodnie grzanie do 22-23st.C i reszta do +15st.C

Pow. grzewcza 41m2 z małym haczykiem

Opłaty wówczas wyglądały tak (były jakies zmiany z odczytami i za taryfy, rachunek jest posrany trochę):

należność za gaz:

1. 261Nm3, cena netto 0,6927/m3, brutto 220,56

2. 68Nm3, cena netto 0,6707/m3, brutto 56,10

Abonament

1. 0miesiąc 0zł

2.1miesiąc 10,09brutto

Opłata sieciowa stała:

1. 0m-c 0zł

2. 1m-c 31,67zł brutto

Opłata sieciowa zmienna:

1. 261Nm3 85,94brutto

2. 68Nm3 22,57zł brutto

Mój sąsiad dla porównania w tym samym miesiącu non stop grzał na 17st.C w nocy i do 19st.C w dzień, jego rachunek był wyższy tylko o jakieś 30zł.

To masz dla 31dni pracy gazówki zima na pow. 41m2 starego budownictwa, gdzie fizycznie byłem na miejscu 2tygodnie.

To napisze inaczej moj pusty komentarz Vld i Yef proponuje wam wejśc na forum pompiarzy (pompy ciepła) wyszukanie kol Liwko i podyskutowanie sobie z nim- akurat wasz poziom... a i ogrzewanie podobne (czytaj bezobsługowe) wiec będziecie mieli maaaasę wspólnych tematów...

Bo akurat tych 2 gości duzo tu wnosi...

To wychodzi 426.93 zł na 31dni za 40sto metrowe mieszkanko, dla mnie razy 4 wychodzi 1707,72 taniutko jak piernik :)

Jeszcze raz dzięki Jarecki za wpis bez upiększania :) Rezygnuję z gazu.

Jasny szlag mnie trafia, jak ktoś wmawia, że dla starego budownictwa grzanie gazem ma być tanie a brzuch pęka ze śmiechu, jak dla starego budownictwa podaje sie 90W/m2 strat ciepła. Lekkim ch... 130W/m2 i to minimum