Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Wszystko fajnie z metrażem, a co z kubaturą? U mnie jest znacznie większa niż standardowa, bo wyższe pomieszczenia.

W moim kalkulatorze ze stopki (ten ostatni arkusz) po wstawieniu dobowego zużycia energii w kWh i średnich temperatur dobowych od razu odczytasz stratę domu (w W/K) i to bez znaczenia jest wielkość, kubatura czy sprawność systemu - arkusz liczy stratę brutto i po określeniu warunków sezonu grzewczego policzy zapotrzebowanie opału jak również zużycie dobowe dla określonej temperatury - to prosty arkusz, ale skuteczny (chyba już prościej nie można).

Edytowane przez kbab

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powoli zbliżamy się właśnie do podobnych wyników. Wczoraj wieczorem i dzisiaj zapaliłem w kominku to może mi aż do 35 kg na dobę nie dobije. Zauważyłem jednak, że jak na jeden czy dwa dni mróz spadnie poniżej 15 st C to tego jeszcze tak w budynku nie idzie szybko odczuć ale jak niska temp. w granicach -15 utrzymuje się dłużej to spalanie zaraz rośnie i to w miarę szybko :)

moje spalanie z poprzedniego zasypu wyszło 28,8kg na dobę tak ten przecinek może być nie do końca poprawny więc powiedzmy pomiędzy 28 a 29kg.

temperatury w nocy w okolicy -20st a w dzień -15.

teraz nie wiem ale liczę że będzie mniej. wiedział będę pewnie we wtorek rano ile dokładnie( u mnie jednak nakłada się test sterownika i korekty parametrów wprowadzają czesem trochę zamieszania i mają zapewne wpływ na zużycie eko choć na pewno niezbyt duzy(myślę w granicy 2kg na dobę)

Timon z poprzedniego zasypu to miałem 24kg ale tak jak Czp napisał im dłużej trzyma mróz tym spalanie wzrasta, w tamtym roku miałem podobne spalanie od 20 do 28 lutego 2011r. może wiecie jaka była wtedy tem. ?

Notowałem u siebie graniczne temperatury to najniższa w ub roku w podanym przez Ciebie okresie była minus 14 st C http://www.czp.pl/cieplnik/notowania/2010-2011.html

no ale było i na plusie a teraz tylko minusowe temp.

Tem. spalin po czyszczeniu kotła spadła o 20st. Coś odrywa mi się w komorze spalania od blachy, chyba to nie jakaś warstwa ochronna. Pod tym czymś widać chropowaty wymiennik.

odrywa się ten syf który osiadł gdy kociołek pracował na mniejszych mocach. u mnie też takie zjawisko występuje gdy po okresie "kiszenia" aura zmusza kocioł do cięższej pracy. czyszcząc nie zawsze przykładam się do tego z odpowiednią siłą i dokładnością więc coś zawsze zostaje i z czasem twardnieje. jak kociołek dostaje w kość do zaczyna puchnąć i odłazić płatami. Ciesz się bo odsłania się wymiennik czysty i rośnie sprawność wymiany

A ja mam taki problem. Od momentu jak przyszły większe mrozy i piec idzie z większą mocą. Przy temp spalin 120+ czuć delikatnym dymem w pokoju córki na II piętrze. Jej pokój dolega do komina w którym jest kanał spalinowy. Ze ściany czuć delikatnymi spalinami. Ściana oczywiście ciepła. Gdy temp spalin spada to efekt się "ulatnia". Wkładu kominowego oczywiście nie ma;). Podejrzewam jakieś nieszczelności w budowie komina. Teść jednak twierdzi, że nie ma mowy o tym. Komin był ponoć dobrze stawiany i nawet szlifowany.