Piotrek42 06.02.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 sebsa będziesz miał wydatek.... albo wsad kominowy, albo rura w komin... ewidentnie nieszczelny komin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 może jakiś czujnik dymu i sprawdź czy coś wykarze??? skoro czuć to albo komin albo może zaciąga gdzieś powietrze ze spalinami przez nawiew powietrza -nie wiem jak masz wentylację ale to też może być przyczyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.02.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Sebsa powiedz teściowi pierdu pierdu Ewidętna wina komina, też tak miałem przy starym piecu dlatego syn dostał pokój balkonowy a tam gdzie komin mieszka nimfa i zeberka Komin do nowego pieca rozpruliśmy, daliśmy od środka zaprawę szamotową na to szkło wodne i nie ma prawa nic przejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 06.02.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Właśnie w pierwszym momencie zakleiliśmy od razu kratkę wentylacyjną, bo odczuwałem jakby zaciągało z powrotem z przewodu spalinowego do wentylacyjnego. Jednak przewód spalinowy jest wyniesiony trochę bardziej do góry. Teraz jest jednak bardzo dobrze ta kratka zaklejona;) Efekt jednak okresowo się pojawia i to tylko gdy temp spalin się podnosi powyżej 110-120. Ciężko mi pisać o pewnych rozwiązaniach w "moim domu". Teść to budował przez 20 lat. i sam już pewnie nie pamięta wszystkiego. Co do pytania na temat rodzaju wentylacji u mnie - pewnie zwykła grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 skoro zakleiłeś kratkę i nadal zaciąga to powiedz jednak teściowi co Ci darase proponuje. zapewne na skutek większej różnicy temperatur przy gorętszych spalinach część z nich trafia przez jakąś szczelinę do chłodniejszego miejsca jakim jest ten pokój. musisz poszukać gdzie dziura i łatać bo dym nigdy bezpieczny poza wędzarnią nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 06.02.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Sebsa powiedz teściowi pierdu pierdu Ewidętna wina komina... Też tak mi się wydaje. W sobotę ciągnąłem przewód internetowy i sygnałowy, by kotłownię ze światem podłączyć, tylko że kanałami wentylacyjnymi. Jeśli przewód spalinowy tak szczelny jak te wentylacyjne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 06.02.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Wymyśliliśmy z żoną by tę ścianę od komina obłożyć wełną mineralną lub styro a na to płytę karton gips. W komin oczywiście rura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.02.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Masz router 3g ? czy z kablowego? Jesteś już na esterownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 jak wsadzisz wkład do komina to myślę że reszta będzie zbędna, zwłaszcza że wełny nie położysz tak szczelnie ani styro. lepiej już chyba jakiś preparat uszczelniający typu folia w płynie czy inne ciulstwo, albo tynk skuć uzupełnić zaprawę pomiędzy cegłami i nowy zaciągnąć jeszcze raz na kominie ???. wełna i styro coś powietrza zawsze przepuszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 06.02.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Planowałem;). Miałem kupić w ubiegłym tygodniu router 3G. Ale za 2 miesiące kończy mi się umowa na net w P4. Przejdę raczej na drut. Sprzedawca wskazał, że routery 3G nie nadają się do pracy na łączach ADSL. Szkoda mi tą stówkę wydać, by za chwile router stal nieprzydatny. Jeszce trochę się pomęczę bez dostępu na esterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.02.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Jak dasz w komin rurę to ciekawe jaką i na jak długo wytrzyma? Obudawa ściany nic nie da. Zerwałbym tynk z komina i go uszczelniłbym ale jeśli zapach będzie przechodził wentylacyjnymi to kiepsko. Najlepiej go rozpruć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 06.02.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 To mnie pocieszyłeś Darase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.02.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Teraz przy mrozach około -20 w nocy i więcej wyjdzie mi jakieś 23 kg/doba Wcześniej w grudniu czy na początku stycznia mieścił się nawet w 10kg Kocioł elektromet 25kw 3 letni dom ocieplony 12-ką styro 3 poziomowy z 70mkw na każdym poziomie, piwnica wyłączona z grzania, nie jesteśmy zbyt ciepłolubni w sypialniach w szczególności Edytowane 7 Lutego 2012 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.02.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Nie przewidujecie remontu pokoju? To trzeba przewidzieć Remont zmieści się w kosztach rury i na soczek zostanie tak bym zrobił i tak zrobiłem, rozprułem komin w kotłowni i w pokoju nad kotłownią i jest dobrze a teraz tem. spalin mam powyżej 150st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 06.02.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Darase dom dopiero od 4 m-cy zamieszkany;). Ledwo wykończony a Ty już o remoncie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 06.02.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Teraz przy mrozach około -20 w nocy i więcej wyjdzie mi jakieś 23 kg/doba Wcześniej w grudniu czy na początku stycznia mieścił się nawet w 10kg Kocioł elektromet 25kw 3 letni dom ocieplony 12-ką styro 3 poziomowy z 40mkw na każdym poziomie, piwnica wyłączona z grzania, nie jesteśmy zbyt ciepłolubni w sypialniach w szczególności czy możesz podać na jakich ustawieniach pracuje Twój piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.02.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Piotrulex to ogrzewacie 80m2 a piwnicy 40m2 nie ogrzewacie? Daj fotkę jak taki dom wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.02.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Spalanie wzrosło a na forum ucichło Dziś po czterech mroźnych dniach gdzie tem. w nocy była od -24st. do -19st. i w dzień -16st piec spalił 35kg na dzień ekogroszku. Etam ucichło ... U mnie podawałem że mam wzrost spalania z około 10-11kg na dobę do około 16,5-18kg na dobę. Różnica u mnie jest tak że ładowałem opał co 10dni (3 worki) a teraz ładuje co 6 dni (3 worki) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 06.02.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 To moze teraz o bieżącym zuzyciu temp w nocy na zewn -19, w dzień -12 (dolny sląsk - a ja myslałem ze do takich temp nie dojdziemy) w sobote o godz 10,00 doładowałem 3 worki groszku i dzis o godz 20.15 było już ..... pustawo wiec dosypałem worek (dla sprawdzenia dobowego) , zobaczymy o której godzinie jutro zobaczę taki stan jak dzis wieczorkiem , także niestety zuzycie rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.02.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Już zużycie groszku spada Widzę to po tem. w pokoju która rośnie a na termometrze -15 wczoraj było -19 tylko 4st ale jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts