Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sebsa powiedz teściowi pierdu pierdu ;) :D

Ewidętna wina komina, też tak miałem przy starym piecu dlatego syn dostał pokój balkonowy a tam gdzie komin mieszka nimfa i zeberka :)

Komin do nowego pieca rozpruliśmy, daliśmy od środka zaprawę szamotową na to szkło wodne i nie ma prawa nic przejść.

Właśnie w pierwszym momencie zakleiliśmy od razu kratkę wentylacyjną, bo odczuwałem jakby zaciągało z powrotem z przewodu spalinowego do wentylacyjnego. Jednak przewód spalinowy jest wyniesiony trochę bardziej do góry. Teraz jest jednak bardzo dobrze ta kratka zaklejona;) Efekt jednak okresowo się pojawia i to tylko gdy temp spalin się podnosi powyżej 110-120. Ciężko mi pisać o pewnych rozwiązaniach w "moim domu". Teść to budował przez 20 lat. i sam już pewnie nie pamięta wszystkiego. Co do pytania na temat rodzaju wentylacji u mnie - pewnie zwykła grawitacyjna.

skoro zakleiłeś kratkę i nadal zaciąga to powiedz jednak teściowi co Ci darase proponuje.

zapewne na skutek większej różnicy temperatur przy gorętszych spalinach część z nich trafia przez jakąś szczelinę do chłodniejszego miejsca jakim jest ten pokój. musisz poszukać gdzie dziura i łatać bo dym nigdy bezpieczny poza wędzarnią nie jest

Sebsa powiedz teściowi pierdu pierdu ;) :D

Ewidętna wina komina...

Też tak mi się wydaje. W sobotę ciągnąłem przewód internetowy i sygnałowy, by kotłownię ze światem podłączyć, tylko że kanałami wentylacyjnymi. Jeśli przewód spalinowy tak szczelny jak te wentylacyjne....;)

jak wsadzisz wkład do komina to myślę że reszta będzie zbędna, zwłaszcza że wełny nie położysz tak szczelnie ani styro. lepiej już chyba jakiś preparat uszczelniający typu folia w płynie czy inne ciulstwo, albo tynk skuć uzupełnić zaprawę pomiędzy cegłami i nowy zaciągnąć jeszcze raz na kominie ???. wełna i styro coś powietrza zawsze przepuszczą

Planowałem;). Miałem kupić w ubiegłym tygodniu router 3G. Ale za 2 miesiące kończy mi się umowa na net w P4. Przejdę raczej na drut. Sprzedawca wskazał, że routery 3G nie nadają się do pracy na łączach ADSL. Szkoda mi tą stówkę wydać, by za chwile router stal nieprzydatny. Jeszce trochę się pomęczę bez dostępu na esterownik.

Teraz przy mrozach około -20 w nocy i więcej wyjdzie mi jakieś 23 kg/doba

Wcześniej w grudniu czy na początku stycznia mieścił się nawet w 10kg

Kocioł elektromet 25kw

3 letni dom ocieplony 12-ką styro 3 poziomowy z 70mkw na każdym poziomie, piwnica wyłączona z grzania, nie jesteśmy zbyt ciepłolubni w sypialniach w szczególności

Edytowane przez piotrulex

Teraz przy mrozach około -20 w nocy i więcej wyjdzie mi jakieś 23 kg/doba

Wcześniej w grudniu czy na początku stycznia mieścił się nawet w 10kg

Kocioł elektromet 25kw

3 letni dom ocieplony 12-ką styro 3 poziomowy z 40mkw na każdym poziomie, piwnica wyłączona z grzania, nie jesteśmy zbyt ciepłolubni w sypialniach w szczególności

czy możesz podać na jakich ustawieniach pracuje Twój piec.

Spalanie wzrosło a na forum ucichło :)

Dziś po czterech mroźnych dniach gdzie tem. w nocy była od -24st. do -19st. i w dzień -16st piec spalił 35kg na dzień ekogroszku.

Etam ucichło ...

U mnie podawałem że mam wzrost spalania z około 10-11kg na dobę do około 16,5-18kg na dobę. Różnica u mnie jest tak że ładowałem opał co 10dni (3 worki) a teraz ładuje co 6 dni (3 worki) ...

To moze teraz o bieżącym zuzyciu temp w nocy na zewn -19, w dzień -12 (dolny sląsk - a ja myslałem ze do takich temp nie dojdziemy) w sobote o godz 10,00 doładowałem 3 worki groszku i dzis o godz 20.15 było już ..... pustawo wiec dosypałem worek (dla sprawdzenia dobowego) , zobaczymy o której godzinie jutro zobaczę taki stan jak dzis wieczorkiem , także niestety zuzycie rośnie.