DanielRomian 06.02.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 pi razy oko to od ok.1:5 do jakiś 1:10 w zależności od potrzeb..... o witam kolegę...niestety na automacie nie dałem rady...lepiej na dwustanowym grzeje i spala eko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 06.02.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 spróbuj coś zasłonić zakryć przerobić- było kilka patentów opisanych potem jak dorobisz poddasze to przeróbki zdemontujesz a jakie na przykład przeróbki...nie znalazłem nic wcześniej a może źle szukałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.02.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Oki, podałem Ci stosunek np.:4sekundy praca na 20sekund pauzy dla większej mocy4sekundy praca na ok. 28sekund pauzy dla małego zapotrzebowania4sekundy praca na ok.36sekund pauzy na malutkie pykanie Tyle,że do każdej z tych nastaw odpowiednio powietrza, będziesz się musiał trochę przysłonką na wentylu pobawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 06.02.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 na obecną chwilę zawór 3D ustawiony na 4 ząbku z 5. większość wody z obiegu mniej z pieca. Grzejniki prawie na maksa otwarte - chodzi mi o kryzy na wylocie , a w ogóle to wszędzie termostaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 a jakie na przykład przeróbki...nie znalazłem nic wcześniej a może źle szukałem... wstawianie wełny w kanały wymiennika, zmiana wielkości palnika poprzez jakieś nakładki i inne cuda, zaklejanie otworów nadmuchowych. Koledzy Cię prędzej naprowadzą może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 06.02.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Oki, podałem Ci stosunek np.: 4sekundy praca na 20sekund pauzy dla większej mocy 4sekundy praca na ok. 28sekund pauzy dla małego zapotrzebowania 4sekundy praca na ok.36sekund pauzy na malutkie pykanie Tyle,że do każdej z tych nastaw odpowiednio powietrza, będziesz się musiał trochę przysłonką na wentylu pobawić mogę też regulować z obrotami, bo na Expercie jak wiesz mogę regulować obroty w procentach i przysłoną też mogę się pobawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 daniel kombinuj ja testuję cobrę i mój przewymiarowany też daje radę w automacie. możesz zwiększyć przerwę podawania ciut i do tego ograniczyć górę obrotów kilka % np??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.02.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 w podtrzymaniu masz beznadziejną sprawność i opał się "kisi" ty myślisz że jest dobrze bo stoi a on tak stoi jakbys na jałowym w aucie 5tys obrotów trzymał No widzisz ja mam elektronikę z PID (Ognik PID II). Elektronikę tego samego producenta co robi Skorpiona/Pumę , a Puma/Skorpion to tak naprawdę Ognik tyle że ze wyświetlaczem LCD + dostęp do większej ilości ustawień ... U mnie PID działa źle ... Jak piec u mnie ruszył w październiku to praca wyglądała tak ... Co ustawiona na 60 stopni. Piec szybko modulując moc osiągał tą temperaturę i na koniec temperatura rosła o 5-9 stopni i piec wchodził w stan podtrzymania i był tak długo aż temperatura nie spadła poniżej 60 stopni ... Wtedy bardzo powoli próbował zwiększać moc ale robił to słabo tak że mimo jego "prób" i tak temperatura spadała. Dopiero jak temperatura spadła o 4-5 stopni poniżej ustawionej to dopiero wzrastała moc na tyle że temp. zaczęła rosnąć , ale i tak potem dawał max moc aby temp rosła szybciej i dochodził do około 60 stopni i następowało przewymiarowanie temp o kilka stopni. Producent powiedział mi że mam za małe zapotrzebowanie na moc i na cieplo i że jest za ciepło (październik-grudzień) ... Czekałem na mrozy i ... dalej tak samo , tyle że temp jest mniej przwymiarowana i krócej jest w stanie podtrzymania , bo po prostyu jest zimniej i jest większy pobór ciepła ... Jak dla mnie ten PID w Ogniku jest nędzny i jeśli taki sam jest w Pumie/Skorpionie (a zapewne ten sam , bo też producent opisuje że jest tam PID II) to ten PID jest lekko mówiąc przereklamowany ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 06.02.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 daniel kombinuj ja testuję cobrę i mój przewymiarowany też daje radę w automacie. możesz zwiększyć przerwę podawania ciut i do tego ograniczyć górę obrotów kilka % np??? no tak ale jak wydłużałem przerwy w podawaniu i zapadało się palenisko i nawet temperatura pieca spadała jak zwiększałem ilość podawanego węgla to nie nadążał się palić. W dodatku w expercie minimalny czas przerwy na automacie jest 70 sek. więc różne dawki stosowałem podawania i tak z marnym efektem. a jak jeszcze poszło na CWU to masakra była, musiałem pilnować żeby nie zgasł. Teraz w dwustanowym trybie lepiej się zbiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 06.02.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 wstawianie wełny w kanały wymiennika, zmiana wielkości palnika poprzez jakieś nakładki i inne cuda, zaklejanie otworów nadmuchowych. Koledzy Cię prędzej naprowadzą może hm...ciężko ...nie mogę sobie tego wyobrazić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 06.02.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 No, u mnie w końcu skończył się zasyp. Na ostanie równiutkie 10 dni poszło 225kg, czyli wychodzi, że średnio kocioł łykał po 22,5kg/dobę. Jak na 170mk powierzchni użytkowej to jestem bardzo zadowolony z takiego wyniku. Ocieplam teraz garaż od wewnątrz, bo w pokojach które się z nim stykają temperatura jest niższa o 1 stopień od reszty pomieszczeń gdzie utrzymuję 22-23 stopnie (przy -25 na dworze było o 1 mniej w całym domu). Teraz mrozy są mniejsze -12 stopni, ale były dwie noce po -25 stopni i cała masa gdzieś po około -16 stopni. Puma w automacie prowadziła kocioł równiutko i spokojnie z odchyłkami +/- 2 stopnie. Kocioł chodził na 30-50% mocy, zwiększając ją nieznacznie w przypadku dogrzewania CWU. W podtrzymanie kocioł nie wchodził.Testowałem swego czasu tryb bez PID, ale groszek bardzo mi się spiekał - mam typ który nie lubi nadmiaru powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 07.02.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 o witam kolegę...niestety na automacie nie dałem rady...lepiej na dwustanowym grzeje i spala eko... Bo to, co masz - to automat tylko z nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.02.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 czy możesz podać na jakich ustawieniach pracuje Twój piec. Tu ludzie piszą o swoich ustawieniach na tym konkretnym kotle http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53504-Piec-na-eko-groszek-ELEKTROMET-25kw&p=5165466#post5165466 Nie pamiętam, pewnie z 2 latka temu i ja gdzieś tam pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.02.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Piotrulex to ogrzewacie 80m2 a piwnicy 40m2 nie ogrzewacie? Daj fotkę jak taki dom wygląda Pomyłka. Na każdym poziomie mamy około 70mkw. Dom taki jak w avatarze o nazwie http://www.archigraph.pl/projekt/vico.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobik 07.02.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Bo to, co masz - to automat tylko z nazwy. Daniel potwierdzam słowa Zawijana. Mamy te same kotły, podobne stery, ale do automatu im daleko. Swoją drogą chętnie bym na moim kotle wypróbował ecoala. Taki mały teścik. Niektórzy koledzy robili już to na zwykłej retorcie, może kolejna udana próba poszerzyła by grono odbiorców ecoala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.02.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Kaszpir ognik ma jeden minus - nie idzie go samodzielnie zaktualizować.... Cobra czy Puma mają regulację powietrza od dołu (mogę podać od czego startuje algorytm) Jak zrobi się ciepło, możesz wysłać Ognika do Elektro-Miz na aktualizację softu, skoro aktualny program u Ciebie nie daje rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 07.02.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Nie chcę tu rozpętywać kolejnej wielkiej dyskusji w temacie "czarne złoto vs gaz od braci wschodniej" Rozmawiałem dziś z klientem. Nowy dom prawie 250m2. Same "ochy i achy" 12cm styro izolacji , super okna i co tam jeszcze.... , ogrzewanie gazem z ulicy. Rachunki przy takich pogodach 800-1100 PLN/m-c. Temperatury w pomieszczeniach oczywiście 19-20 stopni. Bo wyższych nie lubi. A w sypialni to już w ogóle aż 18 stopni:). Pomijając wszystko. "Palacz" jeszcze ze mnie słaby, ale przy większym metrażu, starszej technologicznie chałupce, starszych oknach, wyższych temperaturach itd ...na pewno nie przekroczę kwoty podanej wyżej. A mam zamiar tylko i wyłącznie się poprawiać a co za tym idzie zwiększać sprawność swojego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.02.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 i po co znów ta dyskusja, ten ma tyle a ja tyle?GJ czy kWh są jedne i dla każdego wspólne, weźcie sobie określoną ilość tych kWh i policzcie sobie ich koszt dla gazu i ekogroszku.Uwzględniając różnice w sprawności spalania obu tych paliw i ich aktualne ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 07.02.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dokładnie zrobiłem to w ubiegłym tygodniu. Jest to zamieszone kilka stron wcześniej. Podałem jak liczyłem, jakie uwzględniałem zapotrzebowanie dla swego domu oraz co mi z tego wychodziło. Nikt nie wniósł żadnych zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 07.02.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Sebsa nikt nie zgłosił sprzeciwu tzn. wszystko Łokej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts